TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PATARIMAI IŠ VISUR


Kaip išvalyti plaukų šepetį? Daugelis šukuojasi plaukų šepečiais. Net jei galvą plauname kasdien, po kurio laiko šepetys vis tiek apsineša nešvarumais. Išmesti šepetį gaila, o išplauti - gana sudėtinga. Kaip be vargo išvalyti plaukų šepetį? Apipurkškite jį skutimosi putomis ir palikite 15 min. Tuomet perplaukite šepetį šiltu vandeniu ir nešvarumų neliks - juos įveiks skutimosi putos. Beje, šis būdas tinka ne tik plastikiniams, bet ir natūralių plaukų šepečiams. 

Folija vietoj šveistuko. Mėgstame orkaitėje stikliniuose induose kepti daržovių, mėsos, žuvies valgius. Visuomet dar ir su padažais ar priedais. Skanu! Bet dažnai tenka ir išsišveisti prikepusį indą. Jei po ranka turime metalinį šveistuką - puiku, bet galima ir kitaip. Suglamžote foliją, kuria buvo uždengtas kepsnys (jeigu nenaudojote folijos, atsiplėškite gabaliuką, manau visos šeimininkės jos turi) ir gautu gumulėliu iššveiskite kepimo indą. Tai labai patogu. Jei indą plaunate neiškart, pamirkykite pusvalandį prieš šveisdami. 

Tvarkingi šalikėliai. Dažnai gražiai sulankstyti šalikėliai ar skarelės spintos lentynose tiesiog pasimeta ir norint rasti reikiamą, kartais padaroma dar didesnė netvarka. Nematant kai kada lentyna "sutvarkoma" iš naujo tam, kad vėl sudėtume daiktus mums įprasta tvarka. Prieš išmesdami seną vonios užuolaidą, panaudokite jos žiedus. Ant rūbų pakabos suverkite žiedus, o ant jų sukabinkite šalikėlius ar skarytes. Galite surišti labai laisvą mazgą, kad nenusmuktų. Taip sukabinti šalikėliai atrodo tvarkingai, neužima daug vietos, ištiesę ranką iškart užčiuopsite reikalingos faktūros šalikėlį. Galime susikabinti pagal ilgį, audinio storį ar sezoną. Tokiu pačiu principu galime sukabinti diržus, rankines, kaklaraiščius ir netgi didesnius papuošalus. Sprendimas labai paprastas, o tvarkos namuose gerokai daugiau. Beje, vietoj kaklaraiščių dabar labai populiaru "varlytės". Jas laikykite dėžutėje. 

Rankinė be pašalinių kvapų. Moteris be rankinės tiesiog neįsivaizduojama. Joje telpa "gyvenimas", viskas - nuo telefono, kosmetinės iki pietums įsimesto sumuštinio. Sakoma, kad kiek ir kokių daiktų galima rasti moters rankinėje, dažnai nežino net ir pati tos rankinės savininkė. Apie rankines netgi anekdotai sklinda. Nenuostabu, kad kartais rankinėje gali atsirasti ir nemalonių kvapų. Juos išnaikinti nėra labai paprasta - rankinės juk neišskalbsi. Vienai dienai įdėkite į rankinę nepanaudotą arbatos pakelį ir nemalonus kvapas turėtų pranykti. Tik jei naudosite rankinę, stenkitės raustis joje atsargiai, kad jo nepraplėštumėte. Prisidarysite vargo, teks paplušėti daugiau. 

Ryžių šveitiklis vazoms. Turbūt kiekvienuose namuose yra vaza siauru kakleliu. Jei tokia vaza keraminė - rūpesčių nekyla, o jeigu pagaminta iš skaidraus stiklo, palaikius joje pamerktą gėlę, vaza iš vidaus apsineša nešvarumais. Atrodo labai nepatraukliai ir namų nepuošia, be to, išplauti nešvarumus labai sudėtinga - rankos neįkiši, šepetys ne visada pasiekia sieneles. Patarimas - išvalyti sunkiai pasiekiamas vazų ar kitų stiklinių indų siaurais kaklais vietas galima naudojant ryžius. Į vazą įberkite šaukštą ryžių, įpilkite šilto vandens, kelis lašus indų ploviklio ir gerai papurtykite. Ryžių grūdeliai ir ploviklis įveiks nešvarumus, ir vazelė vėl blizgės. 

Kaip pašalinti riebalų dėmę? Būna labai nemalonu, kai ant mėgstamo drabužio atsiranda riebalų dėmė. Išskalbti rūbą įprastu būdu ne visada pavyksta, kartais gali padėti dėmių valiklis, bet jei jo neturime, pasinaudokime druska. Prieš dedant nešvarius drabužius į skalbimo mašiną verta žinoti, kad dėmę pirmiau reikia apdoroti. Norėdami pašalinti riebalų dėmę (įsisenėjusias riebalų dėmes pašalinti kur kas sunkiau), apibarstykite ją rupia druska ir kruopščiai patrinkite, po to nuplaukite suteptą vietą šaltu vandeniu ir skalbkite įprastu būdu. 

Ko nemėgsta pelės? Gyvenantys nuosavuose namuose puikiai žino, kad šaltuoju metų laiku jų namo garaže ar rūsyje įsikurs pelyčių - juk šiems padarėliams taip pat reikia peržiemoti. Priemonių pelėms išnaikinti yra daug - pradedant spąstais ir baigiant nuodais, tačiau ne kiekvienam smagu kovoti tokiais būdais su atakuojančiomis pelėmis. Siūlomas kur kas humaniškesnis būdas išprašyti nekviestas viešnias. Joms atbaidyti tinka pipirmėčių aliejus - šio kvapo pelės labai bijo. Jei plotai dideli, į purškiklį įpilkite vandens, įlašinkite kelis lašus pipirmėčių aliejaus ir apipurkškite paviršius. Pelėms jūsų namai taps nebemieli. 

Kad šildomas maistas neapdžiūtų. Kad ir kiek būtų kalbama, jog maisto mikrobangėje geriau nešildyti, daugelis žmonių šiuo technikos pasiekimu naudojasi. Mikrobangų krosnelė praverčia, kai skubame, kai vaikai patys sau šildosi pietus, pagaliau - kai norime "atgaivinti" apdžiūvusias bandeles. Tačiau kartais mikrobangų krosnelėje šildomas maistas apdžiūsta, ypač jei šildome per ilgai. Kad taip neatsitiktų, lėkštę su maistu apdenkite maistine plėvele ir tada pašaukite į krosnelę. Ypač tai gerai šildant bandeles. Bandelės atrodo tarsi ką tik ištrauktos iš krosnies. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]