TRUMPAI

 

 


RUNGĖSI ŠAŠKININKAI 

Rugpjūčio 14-19 dieną Šventojoje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šimtalangių šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 24 sportininkai iš devynių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą iškovojo Ričardas Valužis, antras - Justinas Kubilius, trečias - Mindaugas Triušys. 

 

ŠVENTĖ JURBARKE 

Rugpjūčio 26 dieną Jurbarko dvaro sode Lietuvos specialiosios kūrybos draugija "Guboja" surengė neįgaliųjų bendruomenės mugę-koncertą "Būkime kartu". Renginyje dalyvavo LASS Klaipėdos miesto folkloro ansamblis "Spingsulė", dramos studija "Meleta", LASS Klaipėdos rajono filialo muzikinio lavinimo būrelis "Asablyvi" bei Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Šventės globėjas - LR socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. 

 

"LAISVĖS PIKNIKE" 

Rugpjūčio 26 dieną Kaune įvyko idėjų mugė "Laisvės piknikas". Į šį renginį pakvietė Andrius Tapinas ir jo "Laisvės TV". Šiuo renginiu siekta nubrėžti gaires, ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti per artimiausius metus, kad valstybė ir jos piliečiai gyventų geriau. Renginyje dalyvavo ir nevyriausybinės organizacijos. Savo palapinę renginio erdvėje turėjo Lietuvos neįgaliųjų forumas. Jo parengtoje programoje akliesiems ir silpnaregiams atstovavo Irma Jokštytė ir Vytautas Gendvilas. Jie šventės dalyvius supažindino su neregių gyvenimu Lietuvoje, mokė brailio rašto. 

 

STENDAS KELIAUJA 

Nuo rugpjūčio 30 dienos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akių ligų klinikos patalpose veikia interaktyvus stendas, kuriame klinikos pacientai suras visą svarbiausią informaciją apie Lietuvos aklųjų bibliotekos teikiamas paslaugas ir galimybes jomis naudotis. Interaktyviame stende skelbiama informacija parengta pagal Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos iš dalies finansuojamą projektą "Audiovizija: savanorystės programos plėtra ir garsinio vaizdavimo paslaugos Lietuvos aklųjų bibliotekoje". 

Stendas jau pabuvojo ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose. 

 

SU NAUJA VADOVE 

Rugsėjo 1-ąją - Mokslo ir žinių dieną - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras sutiko turėdamas naują direktorę. 

Liepos mėn. LR švietimo ir mokslo ministerijos paskelbtą konkursą LASUC direktoriaus pareigoms eiti laimėjo Vilniaus Karaliaus Mindaugo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Nerija Moskalionienė. 

Šiais metais į LASUC atėjo šeši parengiamosios klasės moksleiviai. Brandos atestatų sieks septyni abiturientai. 

 

PRAKALBO PERĖJOS 

Prasidedant mokslo metams jau aštuonioliktą kartą surengta saugaus eismo akcija "Apsaugok mane". Sudėtinė jos dalis - eksperimentinis projektas, kurio dėka Vilniuje "prakalbo" keturios pėsčiųjų perėjos. Perėjos prakalbo Marijono Mikutavičiaus ir Rūtos Mikelkevičiūtės balsais. Jie pėsčiuosius įspėja apie tai, kad per gatvę galima eiti degant tik žaliai šviesoforo šviesai. Vilniaus savivaldybė mano, kad projektui pasiteisinus, tokių perėjų sostinėje gali atsirasti daugiau. Beje, trys perėjos dabar įrengtos prie mokyklos, viena - miesto centre. 

 

ŠVENTĖ VILNIUI 

Rugsėjo 3 dieną Vilniuje, Katedros aikštėje, įvyko tryliktoji neįgaliųjų bendruomenės šventė "Tau, Vilniau!". 

Šventėje dalyvavo ir aklieji amatininkai, meno mėgėjų kolektyvai bei atlikėjai. Silpnaregio dainininko Gražvydo Sidiniausko koncertas taip pat buvo įtrauktas į bendrą "Sostinės dienų" koncertinę programą. Šventėje dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubas "Vaivos juosta", šokių kolektyvas "Šimtažiedis", pynėjas iš Kauno Virgilijus Šlipaitis. Didžiojoje šventės scenoje koncertavo LASS Kelmės, Kėdainių, Mažeikių, Panevėžio, Utenos rajonų filialų meno mėgėjų kolektyvai. 

Šventė "Tau, Vilniau!" vyksta nuo 2003 metų "Sostinės dienų" metu. Ji yra tapusi tradicine sudėtine šių dienų dalimi. 

 

ATGIMĖ MISTERIJA 

Rugsėjo 14 dieną Klaipėdoje tarptautinio menų festivalio "Plartforma" metu du kartus žiūrovams parodyta pojūčių misterija "Muzikos kalba tamsoje". Šis spektaklis - garsų, kvapų ir etninės įvairių šalių muzikos vyksmas, apimantis ne tik sceną, bet ir visą salę. 2016 metais misteriją sukūrė bendrai veiklai susibūrusi jaunų profesionalių menininkų grupė. Žiūrovas spektaklį kviečiamas stebėti visomis, išskyrus regą, juslėmis. Akys uždengiamos specialiai pagamintais nepermatomais akiniais. 

Misterijoje dalyvauja ir regos negalią turintys dainininkai: Gražvydas Sidiniauskas, Jūratė Vizbaraitė, Irma Jokštytė, Grigas Sakalis, Deividas Monkevičius. 

 

ŠVENTĖ METŲ PRADŽIĄ 

Rugsėjo 16 dieną berniukų ir jaunuolių choras "Ąžuoliukas" surengė naujųjų mokslo metų šventę. Šiais metais šventei nuspręsta suteikti socialinį atspalvį. Į šventę choristai ir jų vadovai pasikvietė akluosius ir silpnaregius. Irma Jokštytė ir Gediminas Jonikaitis pristatė neregių naudojamas gyvenimą palengvinančias priemones, mokė vaikščioti su baltąja lazdele. Vytautas Gendvilas susirinkusiems pasakojo apie neregių organizuotos veiklos istoriją, mokė brailio rašto. 

 

RUDENS KROSAS 

Rugsėjo 16 dieną poilsiavietėje "Zelva" įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo sportininkai iš aštuonių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą ir pereinamąją taurę antri metai iš eilės iškovojo sporto klubas "Perkūnas". Antrąją vietą iškovojo sporto klubas "Šviesa", trečiąją - "Šaltinis". Greičiausiai trasą įveikė Kęstutis Bartkėnas. Renginyje dalyvavo 265 sportininkai. 

 

DALYVAUS DVI 

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorės sudaryta komisija tarptautiniam "Typhlo Tactus" konkursui, spalio mėnesį vyksiančiam Prancūzijoje, pristatys dvi knygas: Rimos Parniauskienės iš Kaišiadorių knygutę "Sugrįžusi draugystė" ir vilnietės Linos Norkienės - "Sargio kiemas". Abiejų knygelių iliustracijos kontrastingų spalvų, patrauklios silpnaregių vaikų akims. Taip pat aiškaus reljefo, todėl, tikėtina, bus gerai suvokiamos liečiant pirštais. Tekstai pateikti ir stambiu šriftu, ir brailio raštu. Komisijos nuomone "Sugrįžusi draugystė" yra tinkamesnė silpnaregiams, o "Sargio kiemas" - akliems skaitytojams. 

Rima Parniauskienė yra vaikų lopšelio-darželio "Žvaigždutė" auklėtoja ir konkurse dalyvauja pirmą kartą. Lina Norkienė - tautodailininkė ir socialinė darbuotoja. Liečiamąsias knygutes kuria seniai, o konkurse dalyvauja jau trečią kartą. 

 

RUSAI - EUROPOS ČEMPIONAI 

Rugpjūčio 26 dieną Berlyne (Vokietija) baigėsi Europos aklųjų futbolo čempionatas. Finale po šešių metrų baudinių rusai rezultatu 5:4 įveikė ispanus. Dėl bronzos medalių kovojo anglai ir prancūzai. Rezultatu 2:0 nugalėjo anglai. Turnyre dar dalyvavo Belgijos, Italijos, Gruzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos komandos. 

Finalinė turnyro dalis vyko rugpjūčio 18-26 dieną Berlyne. Būdavo, kad rungtynes stebėdavo iki 2000 žiūrovų. Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai džiaugiasi, kad jiems pavyko visą savaitę išlaikyti visuomenės dėmesį skatinant ją domėtis neregių gyvenimu. 

Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Juozas Miliauskas paklaustas, kodėl lietuviai neregiai nežaidžia futbolo, sakė: "Neregiams Lietuvoje sporto šakų yra daug, o sportininkų skaičius ribotas. Visur nesuspėsime. Geriau šakų mažiau, bet rezultatai geresni." 

Daugiau informacijos rasite: www.euro2017.berlin. 

2018 metais įvyks pasaulio aklųjų futbolo čempionatas. 

 

PRADŽIA YRA 

Vokietijos akių specialistai teigia: nuo septynių iki dešimties milijonų šalies gyventojų turi bėdų dėl regėjimo, kas dešimtas pilietis jau turi negalią. Be to, 21 procentas šalies gyventojų yra vyresni nei 65 metų. Tokia demografinė padėtis byloja, jog vis daugiau žmonių nori naudotis lengvai valdoma buitine technika. Apie paslaugų bei prekių tinkamumo žmonėms su negalia juridinį reguliavimą rugsėjo 13 dieną kalbėjo ir Europos Parlamentas. Tačiau prekių, kurios be vargo tiktų žmonėms su negalia, parduotuvių lentynose tektų ilgai ieškoti. O ir prekybininkai nelabai žino tokių pirkėjų poreikius. Todėl jie negali perkantiems neįgaliesiems tinkamai patarti ir pasiūlyti geriausiai jų poreikius atitinkančias prekes. 

Rugsėjo 1-6 dieną Berlyne (Vokietija) įvyko didžiausia Europoje technologijų ir elektrotechnikos paroda IFA 2017. Joje Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bendrame su filmų garsinio apibūdinimo institucija stende parodos dalyviams ir svečiams aiškino apie tai, kaip turėtų gamintojų sukurti ar patobulinti žmonėms su negalia tinkantys prietaisai ir technologijos per prekybininkus pasiekti vartotojus. Taip vokiečiai bando kovoti su vis didėjančia praraja tarp tobulėjančios technikos ir žmonių su negalia poreikių patenkinimo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]