SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

83-OJI TARPTAUTINĖ IFLA KONFERENCIJA


IFLA Konferencijos Vroclave emblemaŠių metų rugpjūčio 19-25 dieną surengta jau 83-oji tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (angl. santrumpa IFLA) generalinė konferencija ir asamblėja "Bibliotekos. Solidarumas. Visuomenė". Šis tarptautinis bibliotekų, bibliotekų asociacijų ir informacijos forumas vyksta kasmet vis kitoje šalyje. Šiemet buvo pasirinktas Vroclavas (Lenkija). Konferencijos kaimynystė leido joje dalyvauti didesnei Lietuvos bibliotekininkų delegacijai - Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, viešųjų, akademinių, kitų bibliotekų specialistams. Su Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos, kuriai priklauso ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB), grupe šioje konferencijoje dalyvavo ir dvi LAB atstovės: direktorė Rasa Januševičienė ir laikinai einanti direktorės pavaduotojos pareigas Fausta Kepalienė. 

IFLA konferencijos bibliotekų ir informacijos specialistams suteikia galimybę susipažinti su profesinės veiklos naujovėmis, pristatyti sėkmingą savo bibliotekų patirtį, susitikti su kolegomis iš viso pasaulio bibliotekų. IFLA konferencijos turi savo struktūrą ir nekintantį renginio formatą. Todėl ir šiemet konferencija Vroclave vyko pagal šį scenarijų: 

Atidarymo renginys. Rengėjų išmonė leidžia jam pasitelkti turiningas paskaitas, įvairias meno išraiškos galimybes. Skamba šalies vadovų, kultūros ministrų, nacionalinių bibliotekų direktorių, miesto mero ir, be abejo, IFLA prezidentės sveikinimo kalbos. Trys pastarosios federacijos vadovės - moterys, naujoji prezidentė - irgi moteris! Šiemet Lenkijos ir Vroclavo istorija buvo pristatyta labai įspūdingai - išsamia ir turininga paskaita, kurioje, beje, labai gražiai atsiliepta apie Lietuvą. Vyko šokio, akrobatikos, vokalo performansas. 

Parodos atidarymas. Visos konferencijos metu vyksta paroda, kurioje galima išsamiai susipažinti su technologinėmis naujovėmis, siūlomomis naujomis paslaugomis, gauti konsultacijas, informacinės medžiagos, kontaktus, užmegzti naudingų ryšių. 

Konferencijos naujokų renginys, kuriame pirmą kartą dalyvaujančiuosius šiame kongrese pasveikina IFLA vadovai, naujokams suteikiama pagrindinė informacija apie renginį. 

Plakatų (stendinių pranešimų) parodos atidarymas. Bibliotekų, asociacijų, įvairių organizacijų stendiniai pranešimai, praėję atranką, eksponuojami atskirose tam skirtose erdvėse. Tam tikru, nurodytu laiku, prie jų galima rasti ir jų rengėjus, gauti visą dominančią informaciją. Šiemet Lietuvos bibliotekininkystei atstovavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos stendinis pranešimas. 

Pagrindinė forumo veikla - įvairios tematikos pranešimų ir diskusijų sesijos, susitikimai, seminarai. Kiekvienas dalyvis gali pasirinkti jį dominančius pranešimus ir susidaryti savo grafiką jau iš anksto, nes programa parengiama ir skelbiama dar prieš prasidedant kongresui. 

Kultūros renginys. Tai didžiulio masto renginys, kuriame taip pat įvairiomis priemonėmis - per muziką, šokį, kulinarinį paveldą pasistengiama atskleisti šalies, kurioje vyksta pasaulinis bibliotekininkų forumas, istoriją, kultūrą, atmosferą. 

Konferencijos uždarymo renginys. Tai oficialus renginys, kuriame apibendrinami kongreso rezultatai, išsakomos padėkos, įteikiami apdovanojimai. Su kibirkščiuojančia energija dviem kalbomis - anglų ir ispanų - prisistatė naujoji IFLA prezidentė Gloria Perez Salmeron (Ispanija) ir naujoji IFLA vadovybė. 

LAB atstoves konferencijoje domino bibliotekų ir informacijos paslaugos regos ir kitą negalią ar sutrikimų turintiems žmonėms. Dalyvavome bibliotekų, skirtų žmonėms su specialiaisiais poreikiais, Marakešo sutarčiai skirtose pranešimų sesijose. Šio pobūdžio pranešimų sesijos paprastai būna orientuotos į pasirinktą tikslinį segmentą. Pernai Kolambuso konferencijoje toks segmentas buvo benamiai, šiemet - alergiją turintys žmonės. Keli pranešimai buvo skirti konferencijų, kuriose kaip pranešėjai ar dalyviai lankosi žmonės, turintys negalią ir/ar alergiją, organizavimo ypatumai. Sudomino pranešimai skaitymo skatinimo temomis, ypač - apie biblioterapijos taikymą vaikų ligoninėse ir autizmo spektro sutrikimą turinčių žmonių aptarnavimą bibliotekose. LAB 2016-2017 m. vykdo projektą "Pasakojimų dėžutė", kurio metu pagal literatūros kūrinius sukurti minispektakliukai su liečiamaisiais personažais sėkmingai demonstruojami tiek regos, tiek kitų negalių, sutrikimų turintiems vaikams ir jaunuoliams. Projektą papildėme edukacinėmis, o visai neseniai - ir biblioterapijos dirbtuvėmis. Taigi, LAB kuriamos paslaugos atitinka pasaulio bibliotekų veiklos tendencijas. 

LAB atstovės lankosi Vroclavo viešojoje bibliotekojeViena iš patraukliausių galimybių IFLA konferencijose - lankymasis geriausiose tos šalies bibliotekose. Apsilankėme keturiuose Vroclavo viešosios bibliotekos filialuose, Opolės viešojoje bibliotekoje ir Kielcų vaivadijos Vitoldo Gombrovičiaus vardo viešojoje bibliotekoje. Nustebino populiarūs Lenkijos bibliotekose mediatekų fondai. Skaitytojams į namus bibliotekos skolina filmus, žaidimus, muzikos įrašus ir kitus garso ir vaizdo dokumentus, ir šios dokumentų rūšys turi didžiausią paklausą. Tarp jų - ir garsinės knygos, įsigyjamos kaip ir kitos knygos - nusiperkant. Akivaizdu, kad didelės šalies rinkoje garsinių knygų leidyba visuomenei pasiteisina. Optimaliai planuojamos bibliotekų erdvės. Skaitytojams orientuotis padeda dideli užrašai ant sienų, nurodantys, kurioje patalpos pusėje jis gali rasti dominančius išteklius ar bibliotekos kampelius. Regos sutrikimų turintys skaitytojai gali naudotis tekstų didinimo įrenginiais. Labiausiai netikėtas buvo apsilankymas bibliotekos padalinyje, įsikūrusiame Vroclavo geležinkelio stotyje. Jau pirmame judrios stoties aukšte aptiksi bibliotekos ženklų - čia stovi iš knygų sustatyta arka, skelbianti "Pasiimk knygą į kelionę". Tai - savotiška mainų bibliotekėlė, kurioje galima pasiimti knygą paskaityti kelionėje, o taip pat - palikti jau perskaitytą. Antrame stoties aukšte įsikūrusi biblioteka - nauja, moderni, jauki, pritaikyta tiek įprastiems bibliotekų lankytojams, tiek skubantiems ar atvirkščiai, daug laiko iki traukinio išvykimo turintiems keleiviams. Čia yra daug patogių kampelių ir siūloma daug užsiėmimų - pradedant spausdintomis knygomis, laikraščiais, komiksais, naršymu internete, baigiant - stalo ir virtualiais žaidimais, filmų peržiūra. 

Pasibaigus konferencijos darbui, skyrėme laiko pažinti Vroclavui ir Lenkijos kultūros paveldui. Vroclavas sužavėjo senamiesčio architektūra, jaukumu, istorija ir ... nykštukais. Visame senamiestyje gausu nedidukių (apie 30 cm) aukščio bronzinių nykštukų figūrėlių - jų priskaičiuojama apie trys šimtai. Jie vaizduoja profesorius, kepėjus, skalbėjas, kariūnus, keliautojus ir begalę kitų profesijų ir situacijų. Vieni nykštukai atvirai puikuojasi greta paminklų, iškabų, pastatų, o kitų tenka gerokai paieškoti. Kartais, jei nežinotum, kad jis ten yra, nykštuko net nepastebėtum. Turistai gali įsigyti net nykštukų žemėlapį ir leistis į jų paieškas. O kilo ši puiki idėja visai neseniai. Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, Solidarumo judėjimo metu, kovojant prieš socialistinę propagandą, įvairūs lozungai ir šūkiai buvo užpiešiami nykštukų figūrėlėmis. Solidarumui nugalėjus pamėgtas nykštukų motyvas persikėlė į senamiestį ir tapo puikia pramoga miestiečiams bei miesto svečiams. 

IFLA konferencijose pajunti pasaulio bibliotekininkų vienovę, bendrus viso pasaulio bibliotekų siekius ir tikslus. Viena iš šios, Vroclave vykusios konferencijos naujovių - pasaulio bibliotekų žemėlapis, kuriame galima rasti informacijos apie kiekvienos pasaulio šalies bibliotekas ir bibliotekų sėkmės istorijas. Tai - librarymap.ifla.org/map. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]