VIRŠELIS

 

ISAKAS VAN OSTADE. VALSTIEČIAI PRIEŠ NAMĄ KLAUSOSI NEREGIO SMUIKININKO


ISAKAS VAN OSTADE. VALSTIEČIAI PRIEŠ NAMĄ KLAUSOSI NEREGIO SMUIKININKO. Parašas po iliustracija

XVII amžiaus olandų tapytojas Isakas van Ostade (1621-1649) - jauniausias iš gausios aštuonių vaikų šeimos. Buvo savo brolio dailininko Adreano Ostade mokinys, perėmęs ir jo tapybos stilių. 1646 metais tapo savo gimtojo miesto Haarlemo dailininkų gildijos nariu. Nors gyveno labai trumpai, mirė būdamas 28 metų, spėjo išgarsėti savitai tapydamas kaimo žmonių buitį, puikiai derindamas siužetus su vietos kraštovaizdžiu įvairiais metų laikais. Ypatingai gerai šiam dailininkui pavykdavo perteikti žiemos scenas. 

Kaip ir daugelis olandų dailininkų, I. Ostade neaplenkė neregių temos. Viename iš savo paveikslų pavaizdavo prie seno, nubyrėjusiu tinku, dviaukščio, kalno šlaite pastatyto namo nerūpestingai su alaus bokalais ir ąsočiu rankose laiką leidžiančią linksmą draugiją. Dalis veikėjų klausosi prieš juos stovinčio neregio smuikininko muzikavimo. Dailininkas nespekuliuoja perdėtu dėmesiu neregiui. Tik du alaus gėrėjai ir trys vaikai klausosi muzikanto. Moteris, stovinti už alaus mėgėjų nugarų, vylingai žvelgia į papsintį ilgakotę pypkę, nusmukusia kojine vyriškį. Du žmonės pavaizduoti nugara į muzikantą: už neregio nugaros, kairėje paveikslo pusėje, ramiai darbuojasi stalius, dešinėje - po mediniais išoriniais laiptais, vedančiais į antrą namo aukštą, tyliai triūsia moteris, o mergaitę, stovinčią ant laiptų, labiau domina kiemo vaikai. Toks muzikanto nesureikšminimas, nedemonstravimas perdėto dėmesio rodo, kad šis žmogus čia lankosi galbūt ne pirmą kartą, kad muzikuojantis neregys apskritai nėra nei stebuklas, nei išskirtinis reiškinys. Tokią prielaidą patvirtina ir du šuneliai, nelojantys ant muzikanto, o ramiai žvelgiantys kiton pusėn. Visa tai daro siužetą natūralų ir betarpišką, į kurį harmoningai įsilieja neregys muzikantas. 

Šis gelsvai rusvų tonų, nedidelio formato (39,4 x 33,2 cm) aliejumi ant medžio tapytas paveikslas yra Londone ir priklauso Karališkajai meno darbų kolekcijai. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]