RENGINIAI

Nijolė BARAUSKIENĖ

ĮSPŪDŽIŲ GAUSĄ PAŽĖRUSI VASARA


Kairėnų botanikos sodeSunokinusi javą, krepšius miško uogų, pilną skraitą raudonšonių obuolių, prabėgo nerūpestinga vasara. Tvyrantys rūkai, ore besidraikantys voratinkliai primena, kad rugsėjis vėl sukvietė į klases. 

Turininga ir įdomi ši vasara buvo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) gimnazijos mokiniams. Tik pasibaigus mokslo metams, centro tiflopedagogai suruošė "Pojūčių dienų" stovyklą, į ją pakvietė ne tik mūsų gimnazijos mokinius, bet ir regėjimo negalią turintį jaunimą iš kitų Lietuvos miestų mokyklų. Regintieji pasaulį suvokia daugiausia rega, neregiams tenka į pagalbą pasitelkti kitus pojūčius. Tad ši stovykla ir buvo orientuota į gebėjimų naudotis likusiais pojūčiais lavinimą. Tai tarsi kelionė su stotelėmis: "Regėjimas", "Uoslė", "Kvapas", "Klausa", "Lytėjimas", "Skonis". Pirmoje stotelėje moksleiviai, turintys regėjimo likutį, lavino jo įgūdžius. "Uoslės" ir "Kvapų" stotelėse mokiniai atsidūrė tarsi kvapų ir prieskonių šalyje. Uosdami atpažino jau pažįstamus kvapus ir atrado naujų, sužinojo, kas skleidžia tuos kvapus. Išvykos į Kairėnų botanikos sodą metu stovyklautojai ne tik uostė įvairius augalus, bet ir lietė, suprato, kokių įvairių formų gali būti žiedai, lapai. Lytėjimo pojūčių lavinimui skirta išvyka į Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejų, bene vienintelį muziejų, kuriame viską galima liesti rankomis. Taip pat organizuoti žaidimai, kurių metu liesdami mokiniai atpažino įvairius daiktus. "Klausos" stotelėje stovyklautojai mokėsi atpažinti įvairius garsus, bandė nustatyti atstumą iki artėjančio automobilio, žaidė aklųjų tenisą, išbandė golbolą. Stotelėje "Skonis", pasitelkę skonio receptorius, bandė nustatyti ir įvardinti ragaujamą produktą, žodžiais nusakyti jo skonį, atrado naujų dar nepatirtų skonio pojūčių. Kelionė po "Skonio" stotelę, baigėsi keksiukų kepimu - kiekvienas į savo keksiuką įdėjo mėgstamų paskaninimų. 

Vėliau grupelė mūsų gimnazijos mokinių dalyvavo Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų organizuotoje vasaros dienų stovykloje "Legendinis Vilnius". Joje mūsų mokiniai buvo integruoti į reginčiųjų moksleivių grupę. Visi dalyviai buvo pasipuošę vienodais marškinėliais ir kepuraitėmis su muziejaus simbolika. Kiekvieną dieną vyko po keletą edukacinių pamokų, tokių kaip "Valdovo valdžios ženklai", "Vėrinys iš praeities", "Gediminaičių stulpai" ir daugybė kitų. Muziejaus keramikos dirbtuvėse stovyklautojai geriau pažino keramikos amatą. Dalyviai susipažino su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rezidencija: Vilniaus pilių kompleksu bei greta esančia katedra. Dalyvaudami šioje stovykloje mūsų vaikai įgijo ne tik istorinių žinių, bet ir bendravimo su nepažįstamais žmonėmis patirties, plėtojo socialinius ryšius. 

Rugpjūtį dar viena grupė mūsų mokinių kartu su LASUC pedagogais vyko stovyklauti į Šventąją. Koks džiaugsmas išgirsti bangų ošimą, pirmą kartą pamatyti jūrą, kūnu pajusti bangos prisilietimą, pasipliuškenti vandenyje, paragauti jūros vandens skonio! Stovyklos dalyviai laiką leido ne tik prie jūros. Aplankė Palangą, Tiškevičių rūmus, Gintaro muziejų. Na, ir, žinoma, pasivaikščiojo Beždžionių tiltu. Kai kam šis pasivaikščiojimas sukėlė nemažai baimės, tačiau žingeidumas ir noras pajusti kažką nauja, nugalėjo. Beždžionių tiltas tapo norima pasivaikščiojimų vieta. 

Vasara baigėsi, vėl pašaukė mokyklos suolas, tačiau patirtas džiaugsmas, įspūdžiai dar ilgai džiugins širdis, o sustiprėjus, visos kliūtys, atsiradusios naujaisiais mokslo metais, atrodys paprastos ir lengvai įveikiamos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]