TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GAMINKIME BE STRESO


Gamindamos kasdieninius patiekalus šeimininkės dažnai intuityviai jaučia ar žino, kiek ir kokių prieskonių ar produktų į juos reikia dėti. Bet, kai norime pasigaminti dar negamintą patiekalą, pagal internete ar kitur gautą receptą, dažnai neturime galimybių pasverti produktų, kurie, kaip tyčia, nurodyti ne stiklinėmis ar šaukštais, o gramais. Ne visi turime kalbančias svarstykles, kurios didelė pagalba nematantiems, o ir suberti produktus, supilstyti skysčius nedideliais kiekiais, kartais būna tikrai sudėtinga. Yra ir įvairių būdų bei priemonių, kaip pasimatuoti produktus.  

Matavimo samteliai. Jais galima matuoti 1 šaukšto (15 ml) ar 1 šaukštelio (5 ml) tikslumu bet kokius maisto miltelius ir skysčius. Yra ir 1 ml samtelis – juo itin tiksliai galima pamatuoti prieskonių kiekį (ml – mililitrai – red. past.).  

Matavimo indai ir indeliai. Didesni, paprastai 1 litro talpos, gaminami iš skaidraus plastiko. Geriausia pasirūpinti tokiu indu, ant kurio yra žymos kas 10 ml (jos pažymėtos išorėje mažu iškiliu brūkšneliu). Yra ir mažesnių matavimo indelių, šie patogumo dėlei paprastai būna su rankenėlėmis, 100, 200, 300 ml talpos. Tačiau neturint jokių papildomų matavimo įrankių, galima buityje naudoti stalo indus bei įrankius. Matuojant šaukštais, šaukšteliais, stiklinėmis – žymiai paprasčiau, gaminame be streso. Ypač sunku jaunoms šeimininkėms, kurios dar neįgudusios ir kurioms kiekviename žingsnyje nuolat kyla įvairių klausimų, pavyzdžiui: 70 ml skysčio – tai kiek ir kaip jį pamatuoti?  

 

Maisto produktas Arbatinis šaukštelis Valgomasis šaukštas Stiklinė (250 ml)  
actas 5 g 15 g 250 g  
aliejus 5 g 20 g 240 g  
vaisių sultys 5 g 18 g 250 g  
pienas 5 g 20 g 250 g  
vanduo 5 g 18 g 250 g  
medus 5 g 30 g 300–350 g  
sviestas (tirpintas) 5 g 17 g 195–240 g  
cukrus 10 g 25 g 200–230 g  
druska 10 g 30 g 325 g  
miltai 8 g 25 g 160 g  
geriamoji soda 12 g 28 g –  
cukraus pudra 10 g 25 g 220 g  
avižiniai dribsniai 3 g 12 g 80 g  
aguonos 5 g 15 g 125 g  
maltas cinamonas 8 g 20 g –  
malti pipirai 5 g – –  
kakava 9 g 25 g 150 g  
razinos – 25 g 132 g  
citrinos rūgštis 8 g 25 g –  
želatina 5 g 15 g –  
manų kruopos 10 g 30 g 200 g  
grikių kruopos 10 g 30 g 210 g  
ryžiai 10 g 30 g 240 g  
kava (malta) 7 g 20 g 140 g  
grietinė 10 g 25 g 250 g  
grietinėlė 5 g 14 g 250 g  
krakmolas 10 g 30 g 180 g  
malti džiūvėsėliai 5 g 15 g 125 g  
medus 9 g 30 g –  

 

1 valgomas šaukštas – 15 ml  

1 arbatinis šaukštelis – 5 ml  

1 stiklinė – 200 ml = 13 šaukštų + 1 šaukštelis  

3/4 stiklinės – 150 ml = 10 šaukštų  

2/3 stiklinės – 130 ml = 8 šaukštai + 2 šaukšteliai  

1/2 stiklinės – 100 ml = 6 šaukštai + 1 šaukštelis  

1/3 stiklinės – 70 ml = 4 šaukštai + 2 šaukšteliai  

1/4 stiklinės – 50 ml = 3 šaukštai + 1 šaukštelis  

Jei imame stiklinę 250 ml, skaičius kiek kitoks.  

Dvi stiklinės po 250 ml – 500 ml. 4 stiklinės po 250 ml – litras.  

L dydžio kiaušinis maždaug 59 – 60 g.  

Kad kiaušiniai ilgai būtų švieži, laikykite juos šaldytuve, geriausia kartono dėžutėje, kurioje pirkote. Tokiems pagardams, kaip majonezas ar salotų padažai, kuriems paruošti reikia žalių ar vos termiškai apdorotų kiaušinių, naudokite kuo šviežesnius kiaušinius. Žalių kiaušinių nerekomenduojama duoti vaikams ir besilaukiančioms moterims. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]