SPORTAS

Birutė BARTKEVIČIENĖ

LAMPĖDŽIUOSE, PLAUKIMO MARATONE


Kaune, Lampėdžių ežere, vyko XVI plaukimo maratonas, kuriame jau treti metai dalyvauja plaukikai, turintys regėjimo negalią. Šis plaukimo maratonas yra vienas iš keturių, vykdomų Lietuvos ežeruose. Pirmasis paprastai vyksta per Jonines Šveicarijos miestelyje Jonavos rajone, šis, Kauno maratonas, yra antrasis, trečiasis – numatytas liepos 29 d. Plateliuose, o ketvirtasis – Sudeikiuose, Alaušo ežere, rugpjūčio antrą savaitgalį. Kaune, Lampėdžių maratone, plaukikai turi galimybę varžytis 2000 ir 4000 m nuotoliuose, o plaukikai su negalia dažniausiai varžosi 500 m nuotolyje. Šiemet Lampėdžių maratone dalyvavo kauniečiai sporto mokyklos „Startas„ mokiniai: Marius Skripkaitis, Marija Skripkaitytė, Oksana Dobrovolskaja ir vilnietis „Šaltinio„ klubo plaukikas Giedrius Stoškus. Ar svarbu plaukikams, kad per varžybas nelytų, kad nebūtų šaltas vanduo ar nepūstų stiprus vėjas? Lietus plaukikams nėra baisi kliūtis, bet vandens temperatūra ir vėjas, sukeliantis bangas, gali tapti nemaža kliūtimi įveikti nuotolį. Plaukti atvirame vandens telkinyje žaibuojant yra griežtai draudžiama. 

Maratono plaukikams duotas startas

Nors orų prognozė kelios dienos iki varžybų buvo ne itin džiuginanti, bet tą dieną, liepos 15–ąją, plaukikams labai pasisekė: nelijo, švietė saulė, nebuvo vėjo, vandens temperatūra 20–21 laipsnis. Galima sakyti, kad tai buvo idealios sąlygos varžytis. Žmonėms, turintiems regėjimo negalią, daug sunkiau orientuotis aplinkoje, o ką jau kalbėti apie plaukimą atviruose vandens telkiniuose. Tad plaukikų trenerė Birutė Statkevičienė pasirūpino, kad šalia regėjimo negalią turinčių maratono dalyvių plauktų po pagalbininką, patyrusį plaukiką. O šiais pagalbininkais buvo plaukikai, baigę savo nuotolius pagrindinėse 2000 m varžybose. Mariją Skripkaitytę lydėjo 2000 m plaukimo rungties nugalėtoja šiaulietė Aušra Grabauskienė, Oksaną Dobrovolskają – antrosios vietos nugalėtoja Renata Dzedulionytė–Gadliauskienė, Marių Skripkaitį – 2000 m plaukimo čempionas Artūras Tuomas, o Giedrių Stoškų – Birutė Statkevičienė. 

Prieš startą plaukikai ir lydintieji pasitarė, kaip parankiau bus vieniems ir kitiems plaukti, kurioje grybšnio pusėje plaukikai atlieka įkvėpimą, kaip parodyti apsisukimo ir grįžimo į finišą vietą. Pagrindinis varžybų organizatorius Romaldas Bičkauskas, instruktavęs dalyvius apie būsimą plaukimą, pasiteiravo, ar tikrai visi sugebės nuplaukti 500 m nuotolį. Plaukikai su regėjimo negalia net nusišypsojo, nes jie įpratę treniruotėse įveikti po 2–4 km. Tad šis 500 m nuotolis jiems buvo nesudėtingas, nors plaukti baseine ir ežere – visai ne tas pats. Kai plaukikai startuoja atvirame telkinyje, tuo metu susidaro labai didelis „jurzdelynas„. Plaukikai šoka į vandenį vienas šalia kito: netyčia gali įspirti startavusiam šalia ar ranka suduoti kitam plaukikui per galvą arba ranką, o sukeltos bangos – viena iš pirmųjų galimybių prisigerti vandens ir taip sutrikdyti kvėpavimą. 

Lampėdžių maratono čempionės titulą laimėjo Kauno „Starto„ sporto mokyklos auklėtinė Marija Skripkaitytė. Jos rezultatas – 11 min. 15,72 sek. Nuo jos apie 1,25 min. atsiliko Oksana Dobrovolskaja – 12 min. 29,53 sek. Marius Skripkaitis buvo antras tarp vyrų – 10 min. 03,10 sek., o Giedrius Stoškus – trečias – 10 min. 37,10 sek. Visi plaukikai buvo apdovanoti rėmėjų prizais – pyragais, atitinkamos spalvos medaliais ir vardiniais varžybų marškinėliais. 

Po varžybų „Facebook'o„ profilyje R. Dzedulionytė–Gadliauskienė rašė: „Kiekvieną dieną galvoji, ką nuveikei. Šiandien galvoju, kad dalyvavau superrenginyje – Lampėdžių maratone. Ir ne šiaip sau plaukiau dėl savęs. Man svarbiausia buvo tai, kad galėjau plaukti su Oksana. Su Oksana, kuri šauniai nuplaukė 500 metrų nematydama kelio. Keliskart aš bandžiau užsimerkti ir pajusti tą jausmą, kai nematai nei kur, nei kiek plauki. Šie žmonės turi regėjimo negalią. Jie beveik nieko nemato. Tu supranti, ką reiškia išmokyti neregį plaukti? Ne? Tai užsimerk ir įšok į ežerą... Ačiū, Birute Statkevičiene, tu esi mūsų širdžių trenerė. Gal gali perduoti savo vaikams, kad aš juos myliu!„ 

Į šią jos žinutę Marijos Skripkaitytės pagalbininkė atsakė: „Pasirašau po kiekviena tavo, Renata, mintimi. Jau daugelyje plaukimo maratonų teko dalyvauti, bet šis buvo ypatingas ir įsimintinas. Grįžau namo labai laiminga, kupina naujos patirties ir įspūdžių. Todėl ir aš norėjau padėkoti trenerei Birutei už jos atliekamą ir, manau, labai prasmingą darbą, už jos nuostabius auklėtinius (žaviuosi jumis visais!). Ir ypatingai noriu padėkoti savo plaukikei Marijai už pasitikėjimą ir drąsą, už gražų plaukimą krauliu, už pademonstruotą sportinį charakterį! Tu – tikra čempionė, Marija! Ir tikras pavyzdys verkšlenantiems Lietuvos piliečiams!„ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]