SPORTAS

Vilma VENCKUTONYTĖ

JOMS, JIEMS PATIKO


"Kaip man patinka toks vėsus ir lietingas oras. Ypač dabar, kai Ispanijoje 36 laipsniai karščio", - apsidžiaugė į tarptautinį Trakų golbolo turnyrą atvykęs Ispanijos moterų rinktinės treneris Paco Monreal. 

"Mes su žmona, golbolo žaidėja, gyvename Nevadoje. Ten 105 laipsniai karščio pagal Farenheitą (virš 40-ies pagal Celsijų). Dėl karšto oro jau ruošiamės kraustytis iš ten į Indianą, kur įrengtas golbolo sporto centras. Man taip gera dabar išlipti čia iš lėktuvo. Per stiprų lietų iškart atsigaunu", - išsikalbėjo birželio 1 dieną į Lietuvą pirmąkart su JAV moterų komanda atvykęs treneris Jake Czechowski. 

Nors birželio 1-4 dienos buvo vėsios ir lietingos, pirmą kartą Lietuvoje surengto tarptautinio Trakų golbolo turnyro organizatoriai - Lietuvos parolimpinis komitetas ir Lietuvos golbolo teisėjų asociacija - neprašovė pro šalį. Turnyrui idealiai tiko ir laikas, ir vieta. Turnyre dalyvavo beveik 120 sportininkų iš 4 žemynų ir visus juos sužavėjo Trakai, kuriuos spėjo aplankyti pertraukėlių tarp golbolo rungtynių metu. 

"Pirmas įspūdis Lietuvoje, kad tai - labai graži šalis. Mums padarė įspūdį Trakų pilis, pakeliamas tiltas, vaizdas nuo tilto į ežerą, daug žalumos. Čia tikrai puikus kraštovaizdis", - kalbėjo 22-ejų JAV vyrų golbolo komandos narys Calahan Young, pirmą kartą su rinktine atvykęs į turnyrą užsienyje. 

Trakų rajono savivaldybė į turnyrą atvykusiems svečiams padovanojo po knygą apie senąją Lietuvos sostinę bei atvirlaiškių, ant kurių VšĮ "Brailio spauda" brailio raštu užrašė "Karštos rungtynės Trakuose!". Tarptautiniuose golbolo turnyruose komandos paprastai apsikeičia tik savo šalių ženkliukais, tad užsienio svečiai buvo maloniai nustebinti. 

"Į Lietuvą atvykstame kiekvienais metais, čia rengiami golbolo turnyrai man patinka labiau nei kur nors kitur. Bet įsimintiniausios žaidynės, savaime suprantama, buvo Rio de Žaneiro parolimpiadoje, kur finale iškovojome sidabrą nusileidę tik Lietuvos rinktinei. Daug reikėtų pasiekti pergalių, kad patirtume lygiavertį revanšą", - rimtai ir kartu juokaudamas kalbėjo JAV vyrų rinktinės treneris Matthew Boyle. 

 

Prezidento sveikinimas Lietuvai 

Pirmąkart po Parolimpinio komiteto skėčiu organizuotas turnyras sulaukė ne tik užsienio komandų susidomėjimo, bet ir asmeninio Tarptautinio parolimpinio komiteto prezidento sero Philipo Craveno dėmesio. 

Jis atsiuntė Lietuvai ir Trakų golbolo turnyro dalyviams skirtą vaizdo sveikinimą, kuriame sakė: 

"Sveikinu visus golbolo sirgalius ir golbolo žaidėjus tarptautiniame Trakų golbolo turnyre! <...> Žinau, kad jo atsiradimą paskatino Lietuvos golbolo vyrų pernai pasiekta didžioji pergalė Rio. Taip pat žinau, kad iniciatyvos organizuoti šį turnyrą ėmėsi Lietuvos golbolo teisėjai ir už tai labai noriu juos pagirti. Šiame turnyre dalyvaus 6 vyrų ir 5 moterų golbolo komandos iš viso pasaulio, ir aš taip pat, kaip ir jūs, tikiuosi, kad šis turnyras taps tradicinis" , - kalbėjo seras P. Craven. 

Jis taip pat pasveikino Mindaugą Bilių, neseniai išrinktą Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentu. 

"Tęsiant Rio parolimpiados temą, aš taip pat noriu pasveikinti Lietuvos parolimpinio komiteto ryšių su visuomene komandą, kuri pelnė tris apdovanojimus už įgyvendintą visuomenės informavimo kampaniją. Jūs praktikuojate puikią sporto šaką - golbolą. Mes labai džiaugiamės, kad golbolas yra parolimpinių žaidynių dalis. Linkiu jums puikaus sporto renginio senojoje Lietuvos sostinėje - Trakuose", - pakylėtai kalbėjo Tarptautinio parolimpinio komiteto prezidentas. 

 

Metimui ruošiasi J.PažarauskasGolbolas populiarėja 

Tarptautinis Trakų golbolo turnyras pasižymėjo ne tik atvykusiomis tolimųjų šalių komandomis, bet ir tuo, kad jame varžėsi ne tik vyrų, bet ir moterų golbolo komandos, nors Lietuva ir neturi moterų golbolo rinktinės. 

"Po lietuvių pergalės Rio de Žaneiro parolimpiadoje mes jaučiame Lietuvoje išaugusį golbolo prestižą, žinomumą, visuomenės susidomėjimą. Norime, kad golbolas, kaip komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka, ir toliau užimtų svarbią vietą pasaulyje. Esame suinteresuoti nuolat kelti lietuvių sportininkų meistriškumą, kad ir Tokijo parolimpiadoje užimtume prizinę vietą. Todėl labai svarbu, kad mūsų šalyje varžybų kalendorius pasipildė dar vienu tarptautiniu golbolo turnyru, kad parolimpiniai čempionai gali rungtyniauti aukščiausio lygio varžybose būdami namuose", - sakė naujasis Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius. 

Pasak M. Biliaus, suorganizuoti tarptautinį neįgaliųjų turnyrą nėra lengva, todėl mūsų šaliai - prestižas, kad į šį turnyrą atvyko šešios vyrų ir penkios moterų golbolo komandos iš keturių žemynų. 

Tokijo parolimpiadai besiruošianti Japonija, gaunanti didesnį finansavimą, į tarptautinį Trakų golbolo turnyrą atsivežė net 22 žmonių delegaciją. 

 

Laimėjo Lietuvos vyrai ir JAV moterys 

Vyrų grupėje visas pergales iškovojo ir turnyrą laimėjo lietuviai finale po įtemptų rungtynių rezultatu 10:9 įveikę švedus. Trečiąją vietą užėmė Japonijos, ketvirtąją - Suomijos sporto klubo "Napaja" vyrai, penktąją vietą - JAV, šeštąją - Australijos vyrų rinktinės. 

Su talismanu - tik šiame žemyne gyvenančiu vombatu (tiesa, pliušiniu) - keliaujantys australai, apdaliję turnyro dalyvius suvenyrinėmis kengūromis, nors ir užėmė paskutinę vietą, džiaugėsi, kad galėjo varžytis su pasaulinio lygio komandomis. Pasak jų, tokių intensyvių golbolo kovų jų žemyne netenka patirti. 

JAV vyrų rinktinė į Lietuvą šįkart atvyko be startinio trejeto žaidėjų, todėl lauktasis Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių finalas, kuriame pernai rugsėjį susirungė JAV ir Lietuva, neįvyko. Užtat JAV pasinaudojo proga į Lietuvą atsivežti keletą jaunų, dar mažai tarptautinės patirties turinčių, golbolo žaidėjų. 

Ypač gerai apie Trakuose vykusį turnyrą atsiliepė aukso medaliais pasipuošusi JAV moterų rinktinė, Lietuvoje viešėjusi pirmą kartą. 

"Mums viskas čia patiko: turnyro dvasia, lygis, organizavimas, teisėjavimas, apgyvendinimas, maitinimas, jūsų rūpestis mumis. Trakuose valgėme labai skanių kibinų, ėjome pasivaikščioti ir klausėmės koncerto", - sakė JAV moterų rinktinės treneris Jake Czechowski. 

Antrąją vietą moterų grupėje užėmė Japonijos 1-oji komanda, trečiąją - Izraelio, ketvirtąją - Japonijos 2-oji, penktąją - Ispanijos komanda. 

JAV žaidėja Amanda Dennis pripažinta geriausia turnyro gynėja, o Japonijos 1-osios moterų komandos žaidėja Eiko Kakehata (16 įvarčių) - geriausia puolėja. Geriausio turnyro puolėjo titulą pelnė 39 įvarčius įmušęs australas Jon Horsburgh, o lietuvis Mantas Brazauskis išrinktas geriausiu turnyro gynėju. 

Šis turnyras vertingas ir tuo, kad prisidėjo prie Lietuvos golbolo teisėjų kvalifikacijos kėlimo. Suprasdama teisėjavimo kokybės svarbą, teisėjų kvalifikacijos kėlimą Lietuvoje parėmė ir daugiametė golbolo rėmėja kredito unija "Saulėgrąža" bei Kūno kultūros ir sporto departamentas. 

Šiemet Lietuvos golbolo rinktinė dar ruošiasi liepos 20-23 d. Kauno sporto halėje vyksiančiam tarptautiniam golbolo turnyrui Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti bei Lietuvos atvirojo golbolo čempionato antrajam etapui (rugpjūčio 5-6 d.), o rugsėjį Suomijoje laukia IBSA Europos golbolo čempionatas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]