SUVAŽIAVIMUI PRAĖJUS

Pranas PLIUŠKA

XXVIII JAU ISTORIJA


Vos peržengus simbolinį vasaros slenkstį, birželio 1 dieną Vilniuje į XXVIII Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos suvažiavimą susirinko 75 organizacijos filialuose išrinkti delegatai. Susirinkusius rimtai ir atsakingai padirbėti pasveikino LASS pirmininkas Sigitas Armonas. Suvažiavimui pirmininkavo LASS pirmininko pirmoji pavaduotoja, o po šio suvažiavimo jau tiesiog LASS pirmininko pavaduotoja Ramunė Balčikonienė. 

Aprašyti eilinį suvažiavimą, kad nebūtų nuobodu skaityti ir tinkamai perteikti jo atmosferą - nemažas iššūkis, nes yra daug metai iš metų besikartojančių formalumų, kuriuos suvažiavimas privalo vykdyti pagal asociacijų ir pačios organizacijos įstatus. Be to, nemenką dalį suvažiavimo darbo "Mūsų žodžio" žurnalo gegužės mėnesio numeryje, duodamas interviu, atskleidė LASS pirmininkas Sigitas Armonas bei savo straipsnyje dar prieš patį suvažiavimą aprašė pirmininko pavaduotoja R. Balčikonienė. Paklausite, kaip tai gali būti? Gali, nes svarbiausias suvažiavimo uždavinys buvo naujųjų LASS įstatų priėmimas. Būtent nuo atskirų įstatų punktų svarstymo, o vėliau - pačių įstatų priėmimo prasidėjo pirmoji suvažiavimo dalis. Kaip sakė teisininkas Giedrius Stoškus, tai jau 17-oji įstatų redakcija per visą organizacijos gyvavimo laikotarpį ir 6-oji atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje. Nelengva pasakyti, kas nulėmė menką įstatų pakeitimų siūlymų skaičių. Jų sulaukta tik iš 5 LASS narių. Priežasčių galėjo būti keletas: naujoji įstatų redakcija kelis kartus svarstyta ir "gryninta" LASS centro taryboje, darbo grupės įstatams rengti itin kruopštus, apgalvotas ir sėkmingas darbas, o gal (tuo labiausiai nesinorėtų tikėti) mūsų organizacijos narių abejingumas, nenoras įsigilinti į galimų pokyčių poveikį jų kasdienei veiklai ar tiesiog nepasitikėjimas savimi, netikėjimas, jog į jo ar jos siūlymus bus atsižvelgta ir rimtai svarstoma. 5 žmonės pasiūlė 12 alternatyvų darbo grupės pateiktam įstatų variantui. Dėl kiekvienos iš šių alternatyvų delegatai balsavo atskirai ir prieš kiekvieną balsavimą buvo suteikta galimybė dviem žmonėms, pritariantiems siūlymui, pasisakyti "už"; 2 žmonės, nepritariantys pasiūlymui, galėjo pasisakyti, kodėl jie nepritaria. 

Viena iš nemažai diskusijų sukėlusių nuostatų (galvoje turime ne tik suvažiavimą, bet ir jam rengiantis vykusias diskusijas) - tai galimybė į LASS priimti iki 10 proc. reginčių asmenų, kurie aktyviai dirba aklųjų ir silpnaregių labui. Prieš tokią galimybę suvažiavime pasisakė Juozas Valentukevičius ir Vytautas Girnius. Pastarasis išreiškė būgštavimą, kad žmonės, neturintys regėjimo sutrikimų, įskaitant net ir šeimos narius, ne visada supranta aklųjų poreikius ir lūkesčius. Po balsavimo paaiškėjo, kad 51 suvažiavimo delegatas pritarė siūlymui priimti į LASS narius reginčius organizacijos pagalbininkus. Prieš balsavo 15 delegatų. Likę - neapsisprendė. 

Dėl alternatyvos nepriimti į LASS juridinių asmenų balsuoti neteko, nes jos autorius J. Valentukevičius atsiėmė savo siūlymą. 

Už galimybę įstoti į LASS pateikiant prašymą ir priedus elektroniniu paštu balsavo 66 delegatai. 

Delegatai balsuojaPagrįsdamas savo siūlymą riboti LASS pirmininko darbą iki dviejų kadencijų, J. Valentukevičius sakė, jog tai jau sena idėja, skambėjusi ne viename ankstesniame suvažiavime. Nepalaikydamas šio siūlymo E. Žakaris argumentavo tuo, jog pirmininko rinkimai vyksta slaptu balsavimu, tad jei jis netinkamai eis pareigas, tai delegatai jo ir neišrinks. Pritariantis kadencijų ribojimui Vladas Bagdonas sakė, kad savo organizacijoje turime jaunų, gabių, talentingų žmonių, galinčių įnešti naujų, gaivių vėjų į LASS ir tokį ribojimą vertina kaip pažangų žingsnį bei ragino balsuoti už naujoves ir žiūrėti į ateitį. O balsavimas štai toks: 24 balsai už tai, kad riboti kadencijų skaičių, o 43 - neriboti. 

Siūlymą dėl ribojimo į LASS tarybą rinkti LASS kontroliuojamų juridinių asmenų vadovus, draudimo netaikant tik LASS pirmininkui ir jo pavaduotojui pagrindęs J. Valentukevičius teigė, jog pagal šiuo metu galiojančius LASS įstatus tie patys žmonės priiminėja sprendimus ir patys juos vykdo. Anot vieno iš trijų šio pasiūlymo autorių, būtų demokratiškiau, jei sprendimus priimanti instancija būtų atskirta nuo vykdančiosios. Tokį ribojimą E. Žakaris pavadino nedemokratišku ir jei žmogus vertas, jei juo pasitiki dauguma, tai, jo nuomone, būtų neteisinga riboti jo darbą kadencijomis. V. Bagdonas pažymėjo, kad regionų vadovai turi didelę įtaką sprendimų priėmimui ir todėl reikėtų riboti jų buvimą taryboje įtraukiant juos tik į atskiras darbo grupes pagal veiklos sritis. 17 delegatų balsavo už ribojimą, o 48 - prieš. 

Be išankstinių diskusijų iš karto balsuota dėl Juozo Bartkaus pasiūlymo į LASS pirmininkus, tarybą ir revizijos komisiją rinkti tik suvažiavimo delegatus. Už šį pasiūlymą nebalsavo nė vienas delegatas, o prieš net 64. 

Diskusijų dėl galimybės nerinkiminius LASS suvažiavimus rengti nuotolinės apklausos būdu nebuvo ir suvažiavimo dalyviai beveik vieningai pritarė. Jei tam prieštarautų 25 proc. suvažiavimo delegatų, jis nuotoliniu būdu vykti negalėtų. 

Kad tarybos narys, per pusmetį praleidęs 2 posėdžius, būtų šalinamas iš LASS tarybos, balsavo 8, o prieš - 53 delegatai, tad įstatuose liko įtvirtinta, jog tarybos narys šalinamas tik praleidęs daugiau nei 50 proc. posėdžių per dvejus einamuosius metus. 

J. Valentukevičius siūlė LASS tarybos minimalų posėdžių skaičių padidinti nuo 4 iki 6 kartų per metus, kad taryba svarstytų ne tik įmonių, regionų centrų darbą, bet geriau susipažintų su konkrečių rajonų filialų bei jų narių reikalais, problemomis, rūpesčiais. Šis siūlymas nebuvo įtvirtintas įstatuose, nes už pataisą balsavo 9, o prieš ją - 49 delegatai. 

Įstatų naujos redakcijos rengimo darbo grupė siūlė revizijos komisiją rinkti iš 3 asmenų, nes sunku rasti žmonių į šias nelengvas, nedėkingas visuomenines pareigas ir kad šiuo metu iš 5 komisijos narių dėl įvairių priežasčių realiai dirba tik 2-3. Už tai, kad revizijos komisija būtų iš 5 asmenų, pasisakė J. Valentukevičius ir šių eilučių autorius. Po balsavimo paaiškėjo, jog siūlymui revizijos komisiją sudaryti iš 3 asmenų, pritarė 15, o už tai, kad šią komisiją sudarytų 5 asmenys - 42 delegatai. 

Priešingos nuomonės išryškėjo svarstant klausimą dėl galimybės žmogui, neturinčiam regėjimo negalios, tapti filialo pirmininku. Anot V. Girniaus, "mes pjauname šaką, ant kurios patys sėdime". V. Girniui oponavusi revizijos komisijos pirmininkė G. Padribonienė siūlė prisiminti Stasės Mažuolienės, Janinos Aižinienės, dar kelių kitų ilgamečių, sėkmingai dirbančių, filialų pirmininkų istorijas. Siūlymą leisti regintiesiems tapti LASS filialų pirmininkais, parėmė 52, o prieš balsavo 14 delegatų. 

Delegatai nepritarė J. Valentukevičiaus siūlymui, kad filialų tarybose regintieji sudarytų ne daugiau kaip 20 proc. jų narių. Tuo pačiu buvo nuspręsta, kad ne mažiau kaip du trečdalius LASS filialų (atstovybių) tarybos narių turi sudaryti regos negalią turintys LASS nariai. Taigi regintiesiems LASS nariams liktų ne daugiau nei trečdalis vietų. 

Visą naujos redakcijos įstatų paketą su pataisomis, dėl kurių buvo balsuojama suvažiavime, palaikė 65 delegatai. Prieš balsavo 5 žmonės. 

Delegatai priėmė kreipimąsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį bei Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl ruošiamo priimti akliesiems ir silpnaregiams itin nepalankaus socialinių įmonių įstatymo.  

Revizijos komisijos narys kaunietis Vytautas Romeika pakeitė darbą ir nebegali suderinti darbinės veiklos su visuomeninėmis pareigomis, todėl atsisakė būti šios komisijos nariu. Suvažiavimo delegatai išsirinko naują revizijos komisijos narį - taip pat kaunietį, įmonės "Kregis" direktoriaus pavaduotoją Darių Grigonį. Pasitikėjimą juo išreiškė 67 delegatai. 

Po pietų suvažiavimas tęsė darbą. LASS ataskaitą už praėjusius metus perskaitė LASS RC vyresnioji specialistė Lina Puodžiūnienė. Vyriausioji buhalterė Zita Tarailienė visus supažindino su LASS 2016 m. finansinių ataskaitų rinkiniu. Revizijos komisijos ataskaitą perskaitė šios komisijos pirmininkė G. Padribonienė. Tik pradėjusi savo pranešimą G. Padribonienė privertė visus salėje esančius atsistoti ir entuziastingai paploti "auksinei" Lietuvos aklųjų golbolo rinktinei, praėjusiais metais pagaliau iškovojusiai taip lauktą parolimpinių žaidynių auksą. Klausydamasis revizijos komisijos pirmininkės pranešimo pastebėjau, jog praėję metai buvo išskirtiniai tuo, kad komisija nesulaukė nė vieno LASS nario skundo. Jau daugelį metų to nėra buvę. Gerai tai ar blogai - vienareikšmio atsakymo nėra. Po visų minėtų ataskaitų vyko gana blankios ir negausios diskusijos. Visas ataskaitas delegatai patvirtino beveik vieningai. Štai už 2016 m. LASS ataskaitą balsavo 62, o prieš - tik 2 žmonės. Revizijos komisijos ir finansinės ataskaitos patvirtintos priskaičiavus po 63 pritariamuosius balsus. 

Suvažiavimas baigėsi. Praėję metai aptarti. Visų mūsų laukia seni ir nauji vargai, darbai, džiaugsmai ir rūpesčiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]