TRUMPAI

 

 


"SVAJAI" - 15 

Balandžio 21 dieną LASS Raseinių rajono filialo vokalinis ansamblis "Svaja" paminėjo veiklos 15-ąjį gimtadienį. Šventinį koncertą ansamblis surengė Raseinių rajono kultūros centre. LASS Raseinių rajono filialo pirmininkas Jonas Garbaliauskas apžvelgė kolektyvo nueitą kelią. Jubiliatų pasveikinti atvyko kolegos: LASS Kaišiadorių ir Kėdainių rajonų meno mėgėjai. Kolektyvą sveikino Raseinių rajono savivaldybės tarybos ir administracijos atstovai. 

 

PRIE SEIMO 

Balandžio 25 dieną prie Seimo iš visos Lietuvos susirinkę socialinėse įmonėse dirbantys neįgalieji reikalavo neatimti iš jų darbo. Į įspėjamąjį mitingą "Leiskite dirbti" susirinkę daugiau nei 200 žmonių piktinosi, kad nuo birželio valdžia ketina ne jų naudai pakeisti socialinių įmonių veiklos sąlygas. Mitinge dalyvavo ir LASS įmonių bei privačių neregių verslininkų atstovai. 

 

MOTINOS DIENOS PROGA 

Balandžio 26 dieną LASS Jonavos rajono filiale įvyko muzikinė literatūrinė popietė "Motinos meilė šypsos veiduos". Į šią šventę atvyko svečiai iš LASS Prienų rajono filialo - mišrus vokalinis ansamblis "Puriena". Taip pat koncertavo ir šeimininkų liaudiškos muzikos kapela "Jonavėlė". 

Renginyje dalyvavo ir mamas sveikino Seimo nario Rimanto Sinkevičiaus padėjėja Laima Slovikienė, Šv. apaštalo Jono parapijos klebonas Giedrius Maskolaitis. Svečiai po renginio dar spėjo pakeliauti po Jonavą, apžiūrėti Joninių slėnį bei naująją sporto areną. 

 

BENDRAVO SU GINTARU 

Jau ne vienerius metus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą bei Palangos gintaro muziejų sieja draugystė, neregiai iš visos Lietuvos lankosi muziejaus edukacinėse dirbtuvėse. 

Balandžio 27 dieną LASS Šilutės rajono ir LASS Klaipėdos miesto filialuose, bendradarbiaujant su Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centru, startavo naujas Palangos gintaro muziejaus projekto etapas - dizaino kūrybinės dirbtuvės "Gintaras šiuolaikiškai". Muziejaus darbuotojos Regina Makauskienė, Julija Paškevičiūtė ir Miglė Jonaitienė talkino neregiams gaminantis dirbinius iš gintaro ir gamtinių medžiagų. Viešnios pasidalijo informacija apie gintaro galią ir naudą. 

 

APIE BRAILIO RAŠTĄ 

Balandžio 27 dieną, 17-osios nacionalinės bibliotekų savaitės metu, Janapolės bibliotekoje (Telšių raj.) buvo galima susipažinti su brailio raštu. Prie bibliotekos prisidėjo ir Janapolės pradinė mokykla. LASS Telšių rajono filialo pirmininkė Džaneta Pocienė organizatorėms pateikė daug naudingų patarimų. Renginyje ji pasidalijo savo darbo patirtimi, pristatė įvairias neregių naudojamas techninės pagalbos priemones. Mokiniai patys rašė savo vardus, rankomis bandė pažinti reljefinius piešinius. Vaikams itin įdomu buvo užrištomis akimis pavaikščioti su baltąja lazdele. 

 

MES - ANTRI 

Balandžio 29 - gegužės 7 dieną Gomelyje (Baltarusija) įvyko pirmasis rusiškų šaškių Europos čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Ričardas Valužis, Justinas ir Romaldas Kubiliai, Jonas Buivydas, Vytautas Girnius, Remigijus Bagdonas, Audronė Jasinskienė ir Janina Samušienė. Moterų įskaitoje A. Jasinskienė iškovojo sidabro medalį. Tarp vyrų R. Valužis iškovojo bronzos medalį. Komandinėje įskaitoje Lietuva liko antra. Čempionų titulą iškovojo Rusijos rinktinė. Treti liko čempionato šeimininkai. 

 

ŽURNALISTAI BUVO NEREGIAIS 

Gegužės 3-ąją - Pasaulinę spaudos laisvės dieną - Kauno apskrities policija žiniasklaidos atstovus sukvietė ne tik kavos puodeliui, bet ir pasibūti kartu Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Sukvietė šiltam pokalbiui su vienos populiariausių knygų "Žmogaus ir Dievo metai" autoriumi, Lietuvos policijos kapelionu Algirdu Toliatu. Surengta ir kelionė į Soboro požemiuose esančią instaliaciją "XXI amžiaus katakombos". Beje, Lietuvos aklųjų biblioteka jau įgarsino kunigo A. Toliato knygą. 

 

BUS GERIAU 

Gegužės 10 dieną Europos Parlamento ir Europos Sąjungos tarybos derybininkai neformaliai sutarė dėl naujų taisyklių, kurios palengvins aklųjų ir silpnaregių prieigą prie jiems skirto specialiojo formato knygų. 

Aklieji ir jų organizacijos galės įsigyti didesnį kiekį specialiųjų formatų (brailio rašto, didelio šrifto ar garsinių) knygų, laikraščių ar kitų leidinių neprašydamos autorių teisių turėtojo leidimo. Derybininkai patikino, kad nebus reikalaujama pirminio komercinės pasiūlos patikrinimo prieš įsigyjant akliesiems pritaikytus leidinius. 

Šios nuostatos galios leidiniams ne tik iš ES, bet ir iš kitų 2014 m. Marakešo susitarimą pasirašiusių užsienio šalių. ES šalys turės galimybę sukurti dalinio kompensavimo schemas leidėjams, kurių knygos bus išleistos akliesiems pritaikytu pavidalu. 

Šiam teisės aktui dar turės formaliai pritarti EP Teisės reikalų komitetas, visas Parlamentas ir ES Taryba. EP plenarinėje sesijoje dėl šio teksto ketinama balsuoti liepą. 

Europoje yra apie 30 mln. aklųjų ir silpnaregių, o pasaulyje - 285 mln. Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje akliesiems ir silpnaregiams tinkama forma perleidžiama nuo 7 iki 20 proc. knygų, o besivystančiose šalyse - tik 1 proc. 

 

RUNGĖSI BRAZILIŠKAI 

Gegužės 12-14 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių braziliškų šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 36 sportininkai. Tarp vyrų stipriausias buvo Ričardas Valužis, antras - Remigijus Bagdonas, trečias - Valdimaras Ališauskas. Tarp moterų pirmą vietą iškovojo Stasė Ingaunytė, antra - Irena Skėrutė, trečia - Deimantė Andrėjaitytė. Ji pirmą vietą iškovojo ir jaunimo įskaitoje. Antra - Gabrielė Eglinskaitė, trečia - Miglė Stoškutė. 

 

LAIMĖJO RINKIMUS 

Gegužės 15-19 dieną kauniečiai pakartotinai rinko seniūnaičius. Po rinkimų paaiškėjo, kad kauniečiams atstovaus ir kylančias problemas spręs 57 seniūnaičiai. Rinkimuose balsavo 1568 miestiečiai. Kone trečdalis jų pasinaudojo galimybe balsuoti internetu. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje savo balsą rinkimuose kauniečiai galėjo atiduoti internetu. Taip teigia miesto savivaldybė. 

Mums džiugu, nes tarp tų 57 seniūnaičių yra ir silpnaregis Juozas Miliauskas. Jis išrinktas Žaliakalnio seniūnijos, Aušros gatvės bendruomenės seniūnaičiu. J. Miliauskui šias pareigas gyventojai patikėjo jau trečiai kadencijai. 

 

VAKARAS PROFESORIAUS ATMINIMUI 

Gegužės 17 dieną Vilniuje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, įvyko vakaras-koncertas, skirtas dirigento ir pedagogo, profesoriaus Antano Jozėno 90-osioms gimimo metinėms. Koncerte dalyvavo valstybinis choras "Vilnius" bei solistė Jūratė Vizbaraitė. Prof. A. Jozėno vardas glaudžiai susijęs su neregių muzikiniu gyvenimu. Profesorius 1976-1992 m. vadovavo Lietuvos aklųjų draugijos kameriniam chorui "Vilnius", skatino ir palaikė regėjimo negalią turinčių žmonių studijas Muzikos ir teatro akademijoje. A. Jozėno vadovavimo metais jaunas, mažai žinomas aklųjų draugijos choras tapo brandžiu, didelio profesionalumo pasiekusiu kolektyvu. 

Šventėje taip pat dalyvavo ir kiti šalies chorai, kuriems yra vadovavęs prof. A. Jozėnas. 

 

BRITAI RINKS 

Birželio 8 dieną Britanijoje vyks rinkimai. 

Rinkimai į Parlamentą turėjo vykti po kelerių metų, tad dabartiniai yra neeiliniai, dėl kurių surengimo Parlamento bendruomenių rūmai balsavo šių metų balandžio 19 dieną. Ta proga Karališkasis nacionalinis aklųjų institutas parengė kreipimąsi į rinkimų organizatorius dėl balsavimo sąlygų užtikrinimo akliesiems ir silpnaregiams. 

Kreipimesi sakoma, kad svarbiausia - užtikrinti savarankiško balsavimo galimybę. Britanijoje gyvena nepilni 2 milijonai žmonių su įvairiais regėjimo sutrikimais, o kiekvienoje rinkiminėje apygardoje yra apie 3 tūkst. aklųjų ir silpnaregių rinkėjų. Po 2016 m. referendumo dėl narystės ES atlikus apklausą paaiškėjo, kad 50 proc. aklųjų ir silpnaregių tada negalėjo slaptai, savarankiškai balsuoti, nors regintieji naudojosi tokia teise. 

Negaudami informacijos apie užsiregistravimą, balsavimo vietą, rinkiminėje apylinkėje - perskaityti, kas parašyta rinkiminiame biuletenyje, daugelis aklųjų mano, kad balsavimas jiems yra nepritaikytas. Rinkimų organizatoriai įpareigoti rinkiminę informaciją pateikti atitinkamais formatais (stambiu šriftu, garso įrašu arba brailio raštu), tačiau ne visada vykdo savo pareigą, todėl aklieji ir silpnaregiai nežino, ar balsavo už tą asmenį, kurį norėjo rinkti. 

Dabartinė balsavimo sistema toli gražu nėra tobula, sakoma RNIB kreipimesi, ji dar ne visai pritaikyta akliesiems, tačiau, jei rinkiminės apylinkės pasirengtų tinkamai, balsavimas neregiams labai palengvėtų. Todėl RNIB kreipiasi į rinkimų organizatorius prašydama užtikrinti, kad: 

1. Rinkėjai su sutrikusia rega gautų balsavimo biuletenio pavyzdį stambiu šriftu. Jei norės, jiems turėtų būti leidžiama neštis jį į kabiną, kad būtų lengviau pildyti tikrąjį balsavimo biuletenį. 

2. Rinkimų apylinkėje turi būti balsavimo trafaretų, kuriuos uždėję ant biuletenio, aklieji galėtų savarankiškai pažymėti pageidaujamą kandidatą. 

3. Rinkimų apylinkės darbuotojai mokėtų suteikti pagalbą akliesiems ir silpnaregiams, paaiškindami jiems ir juos atlydėjusiems asmenims balsavimo tvarką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]