TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠVENTIŠKI NAMAI


Visi žinome, kas yra namų interjeras. Visi norime jaukių namų – tokių, kuriuose patogu ir gera. Tokiu tikslu juos jaukiai įruošiame, puošiame įvairiomis detalėmis, rankų darbo gaminiais. O kai ateina šventės, stengiamės dar labiau. Kiekviena šventė – tai ir sava atributika, neretai – valgiai ir papročiai. 

Namų interjero dekoravimas per Velykas – palyginti naujas reiškinys, kita vertus, šios šventės simbolikai – jau ne vienas šimtmetis. Šį kartą – apie tai, ką reiškia velykiniai atributai ir kaip jais skoningai papuošti namus. 

Tik neskubėkite pirkti naujų dekoracijų, nes po švenčių visa tai liks lentynose. Originalias kompozicijas lengvai galite sukurti iš to, ką turite namuose: iš pintų krepšelių, žalialapių ar žydinčių augalų, natūralaus pluošto audinių, kelių margučių. 

Žaliuojančios palangės. Pavasarį švenčiamas gamtos atgimimas. Žaluma ir pirmieji žiedai laikomi mirtį nugalėjusios gamtos pranašais. Atgimstančios gamtos oazes nesunkiai sutalpinsite ant palangių, o keli dekoratyvūs akcentai sukurs subtilią šventinę nuotaiką. Išrikiuokite ant palangės kelias mažas vazeles, stiklainėlius, tuščius suvenyrinius buteliukus. Kiekvieną perriškite dailiu kaspinėliu, į vidų pamerkite po vieną pavasarinį žiedą. Šalia dubenėlyje padėkite kelis margučius. Jei ant palangės auginate svogūnus ar kitokius prieskonius, indelius taip pat galite papuošti margučiais. Jei norite daugiau šventiškumo, vazonėlius apvyniokite natūralaus audinio ar spalvoto popieriaus atraižomis. Į vazonėlį su žaliuojančia ar žydinčia gėle įsmeikite pačių pasigamintą dekoraciją – margutį. 

Jums reikės: medinio iešmelio arba plastmasinio šiaudelio sultims gerti, spalvoto popieriaus (tinka spalvotas žurnalas, spalvota kartoninė pakuotė), kaspinėlis. 

Darbo eiga: išsikirpkite ovalą kiaušinio formos – 2 dalis. Jas suklijuokite į vidų įdėję medinį iešmelį. Apačioje užriškite spalvotą kaspinėlį ir smeikite į vazonėlį. Dekoraciją pasigaminsite per 5 minutes. Pasigaminsite, kiek tik norite. Gėlėms vienas kitas į vazonėlį įsmeigtas šiaudelis tikrai nepakenks ir atrodys žaismingai. Tą patį galima padaryti ir iš įvairiaspalvių ar vienspalvių medžiagos skiaučių. Turint laiko, vienspalvius "kiaušinius" galima ir padekoruoti išsiuvinėjant karoliukais. 

Puošiame ir Velykų stalą. Greičiausiai mažai kam žinoma, kad mūsų proseneliai per Velykas puošdavo ... eglutę. Ji būdavo formuojama iš smulkių eglės šakelių, rišamų prie vieno stataus stiebo. Tokiame medelyje būdavo įtaisomi lizdeliai (dažniausiai 9 arba 12, nes šie skaičiai laikyti magiškais) ir į juos dedami kiaušiniai. Šalia būdavo sukabinami paukštelių formos sausainėliai, įsegamos popierinės gėlės, medelis apkaišomas kačiukais pasipuošusiomis karklo šakelėmis. 

Velykų medžio puošimas – sena ir labai populiari pavasario šventės tradicija, atsiradusi Vokietijoje. Ji egzistuoja jau šimtmečius ir nuolatos plinta į kitas šalis. Velykų išvakarėse krikščionys ant lauke augančių medžių arba į vazą įmerktų šakų kabina rankų darbo papuošalus (dažniausiai kiaušinius), kurie atitinka Biblijos skyrius – nuo pradžios knygos iki Naujojo Testamento. Vaikai kasdien pagamina kokią nors dekoraciją ir pakabina ant šakos. Šią tradiciją puoselėjantys žmonės tiki, kad iš rojaus sode Edene vešėjusio gyvybės medžio subrandintų sėklų žemėje užaugo medžiai, iš kurių buvo pagamintas kryžius Kristui nukryžiuoti. Taigi, Velykų medis simbolizuoja ir mirtį, ir prisikėlimą. Būtent todėl viso pasaulio krikščionys Kristaus kančios – Verbų – sekmadienį į bažnyčią neša palaiminti alyvmedžių, palmių, kadagių, gluosnių šakeles ar verbas. Manoma, kad jos, visus metus laikomos namuose, apsaugo nuo blogio ir nelaimių. 

Savo namuose Velykų medį galite pasidaryti iš paprasčiausių šakelių. Jei anksčiau neprisiskynėte ir nesuželdinote, tiks ir ką tik nuskintos. Gamindami tokį minimalistinį medį nesugaišite laiko, nes reikės tik indo šakoms sumerkti, baltų išpūstų kiaušinių ir juostelių. Jei norite margumyno, pavasaris jus priverčia šypsotis – ant šakelių kabinkite išmargintus margučius. Juos dar galite papuošti spalvotomis plunksnelėmis. 

Tinka įvairių krūmų ir medžių šakelės, gali būti sužaliavusios, žydinčios ar tiesiog apsuktos spalvotais siūlais. Jei šakelės sužaliavusios, merkite į vazas su vandeniu, spalvotais siūlais apsuktas šakeles – smeikite į indą su smėliu ar akmenėliais, kad stabiliai stovėtų. 

Jei neturite jokios šakelės, puoškite kambarinę gėlę, kuri jums bus panašesnė į medelį. Nedidelį vazonėlį su gyva gėle pastatysite ant stalo. Jei medelis labai mažas, puoškite putpelių kiaušinėliais. 

Jei turite galimybę ir noro, puoškite krūmą, augantį lauke. 

Kaip paruošti margučius, kuriuos kabinsime ant Velykų medžio? 

Visų pirma juos reikia išpūsti – virti dažyti kiaušiniai netinka, nes jie yra per sunkūs. Nuo ko pradėti? Abiejuose žalio kiaušinio galuose su smailia stora adata pradurkite po skylutę. Bukajame gale angelė turėtų būti didesnė – 1 ar 2 cm skersmens. Tada iš lėto pūskite į smailiojo galo skylutę, kad visas turinys išslystų į dubenį. Kiaušinį išplaukite po tekančiu vandeniu. Per pusę perlaužkite dantų krapštuką, ant jo užriškite juostelę ir per skylutę pagaliuką įkiškite į kiaušinį – štai ir paruošta. Dekoruoti kiaušinį galima, kaip tik patinka. Kabinkite margučius ant šakelių atsargiai – jie labai trapūs. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]