NEREGYS IR VISUOMENĖ

 

NAUJOVĖS, KURIAS PRAVARTU ŽINOTI


Šių metų pradžioje patvirtintas naujas Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis (TPP) ir šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašas. Keičiant aprašą, atsižvelgta ir į pluoštą LASS siūlymų: pavyzdžiui, įtraukti į sąrašą kai kurias akliesiems labai reikalingas priemones, kompensacijas už vaizdo didinimo sistemas skirti ne tik besimokantiems, bet ir visiems kitiems silpnaregiams, kuriems jos reikalingos. TPP skyrimo tvarkos pasikeitimus aptariame kartu su Techninės pagalbos neįgaliesiems centro (TPNC) metodinio skyriaus vedėja Dovile Sabaliauskaite. Be abejo, žmogus, norintis įsigyti TPP, ypač brangesnę, turėtų pasikonsultuoti su TPNC darbuotojais ir dėl pačios TPP, ir dėl jos kompensavimo sąlygų, nes visada gali iškilti klausimų ar problemų, kurių ir labiausiai norėdamas viename interviu neaptarsi. 

 

- Kodėl reikėjo keisti senąjį TPP aprašą? Kokie esminiai jo skirtumai lyginant su senuoju? 

- Jokia tvarka nėra statiška, pritaikyta visiems laikams, gyvenime nuolat būna patikslinimų. Bendraujame su klientais, visuomeninėmis neįgaliųjų organizacijomis, gauname siūlymų. Stengiamės į juos atsižvelgti. Mūsų kasdienėje veikloje irgi esama įvairių atvejų, reikalaujančių keistis ir atsinaujinti. Todėl neįgaliųjų aprūpinimo TPP ir šių priemonių kompensavimo tvarką nuolat peržiūrime ir keičiame tai, kas neatitinka šiuolaikinio gyvenimo. Esminius skirtumus matyčiau tris: padaugėjo kompensuojamų priemonių, išsiplėtė TPP galinčių gauti asmenų grupės, pasikeitė priemonių kompensavimo tvarka, kai asmuo jas įsigyja savo lėšomis. 

Sulankstyta baltoji lazdelė- Atsirado naujų, akliesiems reikalingų priemonių - nuo jų ir pradėkime. 

- Taip, LASS siūlymu į TPP sąrašą įtraukėme keletą akliesiems reikalingų prietaisų: kalbantį gliukozės kiekio kraujyje matuoklį, simbolių skaitymo įrenginį, "Daisy" grotuvą garsinėms knygoms skaityti. Plačiau norėčiau pakalbėti apie dvi priemones - simbolių skaitymo įrenginį ir "Daisy" grotuvą. Skaitymo įrenginys, populiariai vadinamas "skaitymo mašina", savo išvaizda ir veikimo principu primena įprastą skenerį. Skirtumas toks, kad šis įrenginys dokumentą ne tik nuskenuoja, bet ir perskaito balsu. Įrenginys jau kalba ir lietuviškai "Reginos" balsu, yra lietuviškas meniu. Įrenginyje daug papildomų funkcijų: nuskenuotas tekstas gali būti saugomas vidinėje jo atmintyje, paverčiamas tekstinėmis arba MP3 bylomis, o šios gali būti perkeliamos į atmintuką. Prijungus prie kompiuterio ekrano silpnaregiams įrenginys gali būti didintuvas. Trumpai kalbant, tai tikrai labai veiksminga ir universali skaitymo mašina. 

"Daisy" grotuvą nauja TPP galima laikyti tik iš dalies. Jis pakeitė iki šiol TPNC išduodamus įprastus kompaktinių diskų grotuvus. Žmonės vis dar klausia, kodėl reikėjo atsisakyti šių grotuvų ir juos keisti brangesniais, sudėtingesniais. Sprendimą pereiti prie "Daisy" grotuvų lėmė tai, kad įprasti kompaktinių diskų grotuvai pasaulyje nelaikomi specialia akliesiems skirta technine pagalbos priemone. Taip, skaityti į CD įrašytas knygas su jais galima, bet tai - kaip neregio naudojamas įprastas radijo imtuvas. Radijo imtuvus naudojo ir naudoja daugybė neregių, bet jie netampa TPP. "Daisy" grotuvas yra daugiafunkcinis įrenginys: jame galima keisti skaitomos knygos greitį, tembrą, lengvai naviguoti tarp atskirų garsinių bylų ar knygų, paspaudus kelis mygtukus rasti norimą kūrinio vietą, daryti žymas, balsu įskaityti pastabas. Grotuvo valdymas nesudėtingas, mygtukai dideli, lengvai apčiuopiami, yra išsamūs ir paties grotuvo valdymo, ir atskirų mygtukų paaiškinimai. Galima rinktis mini arba stalinį "Daisy" grotuvą. Beje, staliniai "Daisy" grotuvai skaito ir įprastus CD su MP3 įrašais. "Daisy", kaip ir senuosius MP3 grotuvus, duodame nemokamai. 

- Išplėstos žmonių, galinčių gauti kompensacijas už tam tikras TPP, grupės. Ar patenka į jas aklieji ir silpnaregiai? 

- Silpnaregiams aktualu tai, kad dabar jie gali gauti kompensaciją už vaizdo didinimo sistemas. Pagal seniau galiojusią tvarką tokią kompensaciją galėjo gauti tik moksleiviai ir studentai. Vaizdo didinimo sistemas dabar galės įsigyti tie, kuriems labiausiai jų reikia. Pagal seną formuluotę, kad šios priemonės būtų kompensuojamos, geriau matančios akies regėjimo aštrumas su korekcija turėjo būti nuo 0,06 iki 0,3, todėl šios įrangos negalėjo įsigyti silpniausiai matantys žmonės - tie, kurių regėjimas yra iki 0,06, bet žmogus dar skiria formas ir spalvas bei gali įžiūrėti smarkiai padidintą tekstą. Dabar formuluotė pataisyta: "Nuo spalvų ir formų skyrimo iki 0,3". Pataisa akivaizdžiai buvo reikalinga, nes jau esame gavę prašymų šias priemones įsigyti. 

Sutrumpintas TPP, kurioms galima gauti kompensaciją, naudojimo laikas: didinimo programinei įrangai buvo 7 - dabar 4 metai, nešiojamam elektroniniam užrašymo įtaisui brailio rašto naudotojams (brailio eilutei) buvo 10 - dabar 5 metai, kalbos sintezatoriui buvo 7 - dabar 4 metai, ekrano skaitymo programinei įrangai buvo 7 - dabar 4 metai. 

- Yra TPP, kurių pavadinimų naujajame apraše nėra, tačiau žmogus, jas įsigijęs, kompensaciją vis tiek gali gauti. Pakomentuokite, kokios tai priemonės? 

- TPNC nuolat sulaukdavo siūlymų, kad būtų kompensuojamos ne konkrečios priemonės, o tam tikros priemonių grupės. Tokių siūlymų pateikdavo tiek neįgaliųjų organizacijos, tiek atskiri TPP vartotojai. Jie samprotaudavo maždaug taip: "Rinkoje nuolat atsiranda naujų priemonių. Visų jų vis tiek nesuregistruosite ir į savo aprašą neįtrauksite ir visada bėgsite naujovėms iš paskos." TPNC atsižvelgė į šiuos siūlymus ir nuo šių metų galutinai perėjo prie tam tikrų TPP grupių, o ne pačių TPP kompensavimo. Viena tokių TPP grupių, skirtų akliesiems, yra elektroninės orientavimosi priemonės. Dažniausiai tai įvairūs prietaisai, skleidžiantys ultragarsą ir vibravimu įspėjantys žmogų apie kelyje esančią kliūtį. Vieni šių prietaisų montuojami į baltąsias lazdeles, kiti yra autonomiškos, apie kliūtį įspėjančios TPP. Tarp tokių priemonių yra ir daugeliui aklųjų jau pažįstami vibruojantys akiniai. Apraše - tiek vibruojantys akiniai, tiek kitos panašios TPP neminimos, bet visos jos priklauso elektroninių orientavimosi priemonių grupei ir yra iš dalies kompensuojamos. Kaip TPNC darbuotoja galiu pasakyti, kad susidomėjimas tokiomis priemonėmis buvo, bet pageidavimų įsigyti daug neturime. Bent jau kol kas Lietuvoje jos nepopuliarios. Paprasta baltoji lazdelė, matyt, vis dar yra pigesnė ir patikimesnė. 

- Daug naujovių gaunant kompensaciją už savo lėšomis įsigytas TPP. Bent trumpai jas aptarkime. 

- Pasikeitė pats TPP kompensavimo principas. Anksčiau apraše esančią priemonę žmogus įsigydavo, tada atnešdavo į TPNC dokumentus ir laukdavo kompensacijos. Būdavo nemažai atvejų, kai žmonės įsigydavo priemones tinkamai nepasikonsultavę, išgirdę informaciją iš draugų, neįsigilinę į priemonės galimybes. Buvo ne vienas atvejis, ypač kalbant apie negalią turinčių vaikų tėvelius, kai turima priemone žmogus nusivildavo, kai pasirodydavo, kad ši neatitinka jo lūkesčių. Dabar pirmiausia žmogus turi kreiptis į TPNC ir parašyti prašymą dėl kompensacijos už įsigyjamą priemonę. Šį prašymą per 15 dienų apsvarsto speciali TPNC direktoriaus įsakymu sudaryta taryba ir per 5 dienas duoda atsakymą. Taigi nuo prašymo padavimo iki atsakymo gavimo turi praeiti ne daugiau kaip 20 dienų. Tada žmogus įsigyja norimą priemonę ir TPNC pateikia jos įsigijimo dokumentus. Panaikinta TPP įsigijimo išlaidų kompensavimo per įmones sistema. Ne visiems patogu bus tai, kad žmogui pačiam reikės susimokėti visą TPP kainą ir laukti jos kompensacijos. Įmonėms, prekiaujančioms regėjimo negaliai skirtomis TPP, siūloma pradėti teikti lizingo galimybę, tai yra sudaryti palankias sąlygas pirkti mažesnes pajamas gaunantiems asmenims. Judėjimo negaliai skirtomis TPP prekiaujančios įmonės jau tokią galimybę siūlo, tikimės, kad ir regos TPP prekiaujančios įmonės kuo greičiau paseks šiuo pavyzdžiu. Jei perkama lizingu ir norima gauti kompensaciją, TPNC reikia pristatyti lizingo (finansinės nuomos davėjo) dokumentą, patvirtinantį visos lizingo sutartyje numatytos sumos sumokėjimą. 

- Tiek šiame interviu, tiek ir kitomis progomis ne kartą atkreipėte dėmesį į tai, kad TPP galima pirkti internetu ir gauti kompensaciją. Ką žmogus, šitaip įsigydamas TPP, turėtų žinoti? 

- Taip, TPP galima įsigyti ir internetu, ir nebūtinai Lietuvoje. Reikia tik pateikti dokumentus, patvirtinančius TPP įsigijimą, šiuo atveju - sąskaitą faktūrą, kurią jums atsiunčia kartu su prekėmis arba elektroniniu paštu, bei pavedimo kopiją, kuri, vykdant mokėjimą, suformuojama jūsų internetinėje bankininkystėje. Jei perkate užsienyje, pirkimo dokumentas (sąskaita faktūra) turi būti išversta į lietuvių kalbą ir patvirtinta vertėjo parašu. Tai galima padaryti bet kuriame vertimų biure. Atkreipiame dėmesį, kad sąvoka "užsienis" apima ne tik Europos Sąjungą ar JAV, tai gali būti ir Kinija, Rusija arba kuri kita šalis. Svarbu, kad būtų įsigijimo dokumentai ir kad jie būtų išversti į lietuvių kalbą ir patvirtinti vertėjo parašu. 

- Aptarkime pačias kompensacijas - čia irgi yra nemažai naujovių. 

- Visos priemonės, išskyrus judriojo ryšio (mobiliuosius) telefonus, yra kompensuojamos 70 proc. faktinių įsigijimo išlaidų. 30 proc., pirkdamas priemonę, žmogus turės prisidėti pats. Kartu kiekvienai priemonei yra nustatyta riba, kurios 70 proc. negali viršyti, pvz.: vaizdo didinimo sistemai - ne daugiau kaip 500, nešiojamam elektroniniam užrašymo įtaisui (brailio eilutei) - ne daugiau kaip 2000, simbolių skaitymo įrenginiui - ne daugiau kaip 1000 eurų. Kodėl reikia 30 proc. savų lėšų? Ne paslaptis, kad neretai žmonės imdavo priemones vien todėl, kad jas kažkas duoda. Dabar kiekvienas vartotojas, įsigydamas priemonę, ypač brangesnę, turės pagalvoti, ar jam tos priemonės tikrai reikia, ar tikrai įsigyja tokią, kuri labiausiai atitinka jo poreikius. 

- Spėju, kad labiausiai žmonėms nepatiks tai, jog brangias TPP reikia įsigyti savo lėšomis, ir tik tada sulaukti kompensacijos. Tačiau kaip iš tikrųjų bus, parodys laikas. Mūsų pokalbį baikime simboliškai - kokia situacija yra su ištikimiausiomis neregių "draugėmis" - baltosiomis lazdelėmis? Anksčiau TPNC nuolat sulaukdavo priekaištų, kad jų trūksta, kad reikia ilgai laukti, o kaip yra dabar? 

- Nežinau, dėl kokių priežasčių, bet daugeliu atvejų tai buvo ne lazdelių, o komunikacijos ir tarpusavio susišnekėjimo problema. Baltųjų lazdelių yra ir jas išduodame visiems, kuriems reikia. Lazdelėms nėra net griežtų naudojimo terminų, nes žmonės jas naudoja labai individualiai: vieni - kelis kartus per dieną, kiti - keliskart per savaitę. Naują lazdelę išduodame pagal poreikį ir pagal turėtos lazdelės susidėvėjimo laipsnį. Praktika rodo, kad pačios lazdelės susidėvi ar sulūžta ne taip dažnai, dažniau susidėvi plastmasiniai jų antgaliai. Jeigu turime, papildomus antgalius išduodame nemokamai. 

 

Kalbėjosi Alvydas VALENTA 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]