TRUMPAI

 

 


DVI DEŠIMTYS KNYGŲ 

2016 metais VšĮ "Brailio spauda" įgyvendino du knygų brailio raštu leidybos projektus. Projektų dėka išleistos knygos perduotos Lietuvos aklųjų bibliotekai. Knygų sąraše - lietuvių ir užsienio autorių kūriniai jaunimui ir suaugusiems. Poezijos gerbėjai galės patys savarankiškai skaityti Nacionalinės premijos laureato Sigito Gedos poezijos rinktinę "Sokratas kalbasi su vėju". Išleistos dvi knygos apie gyvenimą Afganistane valdant talibams. Projektus iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. 

 

SVEČIAVOSI "JONAVĖLĖ" 

Gruodžio 13 dieną Prienuose lankėsi LASS Jonavos rajono filialo liaudiškos muzikos kapela "Jonavėlė". Renginyje dalyvavęs Prienų savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius pasveikino visus su artėjančiomis šventėmis, pasidžiaugė gražia dviejų organizacijų draugyste. Šventėje skambėjo ir LASS Prienų rajono filialo vokalinio ansamblio "Puriena" dainos. 

 

PAS KAIMYNUS 

Gruodžio 18 dieną Suvalkų (Lenkija) "Vienybės" namuose įvyko Suvalkų lietuvių Kūčių vakarienė, kurioje dalyvavo ir Prienų aklųjų bendruomenės žmonės. Prieš vakarienę Švenčiausiosios Jėzaus Širdies bažnyčioje mišias laikė Elko vyskupijos vyskupas Ježis Mazuras. Vakarienėje atvykusius iš Lietuvos pasveikino Lenkijos lietuvių draugijos Suvalkų skyriaus pirmininkė Onutė Virbylienė. Suvalkų mišrus ansamblis "Ančia", vadovaujamas Vytauto Batvinsko, pagiedojo šventinių giesmių. Jų pagiedojo ir LASS Prienų rajono filialo vokalinis ansamblis "Puriena". 

 

PASAULINEI BRAILIO DIENAI 

Nuo 2001 metų pradėta minėti Pasaulinė brailio rašto diena. Ji įteisinta Pasaulio aklųjų sąjungos sprendimu penktojoje generalinėje asamblėjoje, įvykusioje 2000 m. lapkričio 20-25 dieną Melburne (Australija). Sausio 4 diena - aklųjų rašto kūrėjo Luji Brailio gimimo diena. 

Su naujų technologijų atsiradimu kartu vyksta ir diskusijos dėl brailio rašto likimo. Nors jis ir integruojamas į kompiuterius, telefonus, tačiau pasaulio aklųjų bendruomenei rūpestį kelia tai, kad daugelyje šalių vis mažiau investuojama į brailio rašto mokymą. Manoma, kad elektroninės ar garsinės knygos, ekrano skaitymo programos pakeis brailio raštą. Toks mąstymas būdingas ne tik išsivysčiusioms, bet ir ekonomiškai besivystančioms šalims. 

Pasaulio aklųjų sąjunga - už kuo aktyvesnį brailio rašto vartojimą. Naujos technologijos yra geras dalykas, tačiau jos, kita vertus, turi skatinti ir brailio rašto vartojimą. Gausūs tyrimai liudija: turėję galimybę gerai išmokti brailio raštą, neregiai pasiekė kur kas geresnių rezultatų mokymosi procese ir darbinėje veikloje. 

Pasaulio aklųjų sąjunga primygtinai rekomenduoja suteikti galimybę visiems akliems ar didelę regos negalią turintiems vaikams gerai išmokti skaityti ir rašyti brailio raštu. Šių įgūdžių juos turi mokyti gerai brailio raštą mokantys mokytojai. 

Taip pat primygtinai rekomenduojama padaryti viską, kad reikalinga naujausia literatūra neregiams būtų prieinama brailio raštu. Ši rekomendacija turėtų būti įgyvendinta šalyse, ratifikavusiose Marakešo sutartį. 

 

"OBJEKTAI, KURIUOS GALIMA LIESTI 2" 

Pirmoji šiuolaikinės tekstilės paroda "Objektai, kuriuos galima liesti " atidaryta 2001 m. spalio 20 dieną Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje Kėdainiuose. Įvairių sričių menininkai parodoje pristatė įvairius tekstilės objektus, kuriuos galima buvo liesti, pasimatuoti, užsidėti, atsisėsti ir netgi atsigulti. Parodos idėją iškėlė tuometinė Janinos Monkutės-Marks muziejaus-galerijos kuratorė Karolina Jakaitė. Tekstilės sritis pasirinkta neatsitiktinai: šiuolaikinės tekstilės kūriniai dažniausiai tampa pirštų traukos objektais. 

2016 metais Janinos Monkutės-Marks galerija paminėjo 15 metų jubiliejų. Ta proga atgaivinta pirmosios parodos idėja. "Objektai, kuriuos galima liesti 2" 

paroda veikė nuo 2016 m. lapkričio 11 d. iki 2017 m. sausio 7 d. Parodoje savo darbus pristatė 56 menininkai iš 12 šalių. 

Šią parodą aplankė LASS Jonavos, Kėdainių, Ukmergės rajonų organizacijų filialų nariai, sostinės aklieji ir silpnaregiai, LASS kultūros komisijos nariai. 

 

PASVALIEČIŲ NAUJIEJI 

Sausio 11 dieną LASS Pasvalio rajono filiale surengta Naujųjų metų sutiktuvių šventė. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo įvertinti, kokie jam buvo praėję metai. Ryškiausius metų organizacijos įvykius apžvelgė filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė. Keliems aktyviausiems nariams įteiktos atminimo dovanėlės. Praėjusiais metais išmoktas dainas priminė ir padainavo LASS Pasvalio filialo mišrus vokalinis ansamblis "Va-tai-va". 

Susirinkusieji traukė burtus - šitaip žaismingai išsidalino įsipareigojimus visos organizacijos ir jos narių labui bei gerovei. Naujus organizacijos veiklos planus pristatė filialo pirmininkė R. Rimkūnaitė. 

 

APDOVANOTI GARSINĘ VILNIŲ 

Sausio 11 dieną Vilniaus rotušėje pasveikinti geriausi praėjusių metų sostinės sportininkai, treneriai, sporto renginių organizatoriai. Trylika laureatų pasveikino ir apdovanojo sporto sritį kuruojantis Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius. Tarp apdovanotųjų yra ir auksinės golbolo rinktinės treneris Karolis Levickis. Jis - metų treneris. "Tikėti ir kovoti darbais, ne žodžiais", - toks yra golbolo rinktinės trenerio Karolio Levickio šūkis. Sportininkų su negalia metų komanda - golbolo rinktinė. Visa ši rinktinė - sostinės sporto klubo "Šaltinis" nariai. 

Kiekvienos nominacijos nugalėtojui įteiktas dizainerės Dalios Pilkauskienės rankų darbo vienetinis prizas - pergalės pamatų plyta. 

 

NAUJA TVARKA 

Sausio 13 dieną LASS respublikiniame centre buvo kalbamasi apie naują, nuo šių metų sausio 3 dienos įsigaliojusią techninių pagalbos priemonių neįgaliesiems skyrimo tvarką. Pasikeitimus aptarė Techninės pagalbos neįgaliesiems centro metodinio skyriaus vedėja Dovilė Sabaliauskaitė. 

Atsižvelgiant į žmonių su negalia organizacijų, taip pat ir LASS pageidavimus, padidintas techninės pagalbos priemonių asortimentas, papildytos asmenų grupės, galinčios įsigyti tam tikras priemones.  

Svarbu yra tai, kad vaizdo sistemas (vaizdo didinimo įrenginius) iki 2017 m. kaip techninę pagalbos priemonę galėjo įsigyti tik studentai. Nuo šių metų tai padaryti galės visi silpnaregiai, kuriems jos reikalingos. Į techninės pagalbos priemonių sąrašą taip pat įtrauktos "skaitymo mašinos"- įrenginiai, skenuojantys dokumentą reginčiųjų raštu ir perskaitantys jį balsu. Taip pat šiame sąraše atsirado kalbantis cukraus kraujyje matuoklis. 

Yra esminių pakeitimų gaunant kompensacijas už priemones, todėl ketinantiems jas įsigyti už savo lėšas reikėtų išsamiai susipažinti su nauja tvarka. 

Išsamių paaiškinimų apie tvarkos pakeitimus rasite interneto svetainėje www.tpnc.lt. 

 

LAUKIAME 

Užsienio spauda informuoja, kad sukurtas planšetinis kompiuteris, skirtas akliesiems ir silpnaregiams. 

Įmonė "Blitab" jį pristatė neseniai Las Vegase įvykusioje parodoje "CES 2017". 

Planšetinis kompiuteris naudoja "Android" operacinę sistemą. Prie jo prijungtas brailio rašto ekranas. Ekranas yra naujas - skystis spaudžia ekrano membraną, suformuodamas paviršiuje vaizdą iš taškų. Galima atvaizduoti ne tik tekstą, bet ir sudėtingesnę informaciją - žemėlapius, piešinius. 

Iki šiol rinkoje egzistavo ekranai, kuriuose taškai "išlįsdavo" talkinami pjezo elementų. 

Naujasis planšetinis kompiuteris pakankamai kompaktiškas. Planuojama jo kaina - apie 500 JAV dolerių. Kūrėjai jau registruoja užsakymus. Rinkai šį gaminį tikimasi pristatyti dar šią vasarą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]