TRUMPAI

 

 


BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI 

Spalio 15-oji - Tarptautinė baltosios lazdelės diena. Ją minėjome ir regionų centruose, ir rajonų filialuose. 

Spalio 11 dieną Kėdainių kultūros centre surengta šventė "Akių tamsoj, širdies šviesoj". Į ją pakviesti Vilkaviškio, Jonavos, Kaišiadorių rajonų filialų aklieji ir silpnaregiai. 

Spalio 13 dieną Kretingos kultūros centre surengtoje šventėje paminėtas kartu ir LASS Kretingos rajono filialo veiklos 55-metis. 

Spalio 14 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras organizavo renginį, kuriame dalyvavo valstybinis choras "Vilnius" bei centro meno mėgėjų ir amatų kolektyvai. 

Spalio 14 dieną Telšiuose, "Džiugo" gimnazijoje, įvyko renginys, kuriame trečios bei ketvirtos gimnazijos klasių moksleiviai supažindinti su regos sutrikimais ir regėjimo negalią turinčių žmonių naudojamomis techninės pagalbos priemonėmis. 

Spalio 14 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka Vilniuje surengė atvirų durų dieną. Atėjusieji galėjo pasinerti į kvapų ir lytėjimų pasaulį, apžiūrėti liečiamąsias knygeles, rašyti brailio raštu. 

Spalio 14 dieną LASS Jonavos rajono filialo nariai Jonavos rajono savivaldybėje organizavo diskusiją. Atkreiptas savivaldybės darbuotojų dėmesys į neregių ir silpnaregių problemas, į fizinės aplinkos pritaikymą viešosios paskirties pastatuose ir mieste, aplinkinių požiūrį į neįgalų žmogų. Susirinkusieji atliko įvairias užduotis užrištomis akimis ir naudojantis baltąja lazdele. Renginį koncertu užbaigė filialo liaudiškos muzikos kapela "Jonavėlė" bei Lino Budreckio ir Bernardo Jatauto duetas. 

Spalio 17 dieną grupė LASS Mažeikių rajono filialo narių buvo pakviesta į lopšelį-darželį "Žilvitis", kurį lanko regėjimo negalią turintys vaikai. Vaikai svečiams parodė programėlę, žaidė įvairius žaidimus, dovanojo pačių padarytas dovanėles. 

Kaune surengtas renginių ciklas. Spalio 13 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatras "Aira" ir nuotaikingos muzikos kapela "Bičiuliai" lankėsi Panemunės senelių namuose, spalio 14 dieną Vytauto Didžiojo universiteto fojė įvyko susitikimas su universiteto užsienio šalių studentais. Į susitikimą studentai atėjo užsirišę akis, kad tikrai pajustų, ką reiškia nematyti. Spalio 18 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salėje įvyko koncertas "Susitikime dar kartą". 

Spalio 18 dieną LASS Švenčionių rajono filialo nariai ir savanoriai laikydami rankose baltąsias lazdeles išėjo pasivaikščioti miesto centrine gatve. Prie jų prisidėjo ir Švenčionių profesinio rengimo centro moksleiviai, kurie užsidėję tamsius akinius savarankiškai išbandė neregio dalią. Renginio dalyvių saugumu rūpinosi Švenčionių rajono policijos komisariato patrulių ekipažas. 

Minint Baltosios lazdelės dieną LASS Kaišiadorių rajono filialo nariai savivaldybės atstovams surengė trumpą pristatymą apie viešosios aplinkos pritaikymą žmonėms su regėjimo negalia. 

Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras į šventę pasikvietė Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro meno mėgėjų kolektyvus - dramos studiją "Meleta", folkloro ansamblį "Spingsulė", liaudiškos muzikos kapelą "Vyra", tradicinių šokių kolektyvą bei LASS Klaipėdos rajono filialo muzikinio lavinimo būrelį "Asablyvi". 

Radviliškio kultūros centre knygą "Pusė amžiaus su baltąja lazdele" visuomenei pristatė knygos sudarytoja - LASS Radviliškio rajono filialo pirmininkė Janina Aižinienė. Jai organizacijos istorija yra gerai žinoma, nes pati joje - per 30 metų. Gausiai iliustruotoje, 30 egzempliorių tiražu išleistoje knygoje yra Irmanto Baltrušaičio, Editos Vaitkutės, Raimundo ir Jolantos Gedrikų, Janinos Pavkienės ir kitų filialo narių prisiminimų. 

Šventiniai renginiai vyko ir kituose Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos filialuose bei regionų centruose. 

 

"BERŽELIO" PROJEKTAS 

LASS Molėtų rajono filialo kaimo kapela "Berželis" jau antri metai vykdo tęstinį projektą "Muzika ir daina su visais dalinuos". Kapelos pasirodymai ypač suaktyvėja rudenį, kada pagausėja įvairių renginių rajono organizacijose ir bendruomenėse. Rugsėjo 1-ąją kapela sveikino Kijelių specialiojo ugdymo centro lankytojus su Žinių diena. Vėliau dalyvavo respublikinėse kapelijų varžytuvėse Utenoje, grojo Socialinių darbuotojų šventėje Molėtų kultūros namuose. 

Tradicija tapo dalyvauti Utenos, Alantos ir Želvos senelių namuose, be kapelos pasirodymo kasmet neapsieinama ir Baltosios lazdelės dienos paminėjime. Neseniai "Berželis" koncertavo Molėtų darbinio užimtumo centre vykusiame renginyje "Aš galiu kurti". 

 

NEIŠRINKO 

Lapkričio 10 dieną į paskutinį posėdį rinkosi 2012-2016 metų kadencijos Lietuvos Respublikos Seimas. Paskutinis jis buvo ir LASS nariui Edvardui Žakariui. Seimo narių jis rinktas net tris kadencijas nuo 2004 metų. E. Žakaris planuoja grįžti dirbti į ankstesnę darbovietę - VšĮ "Aksida". 

 

VARŽĖSI PLAUKIKAI 

Lapkričio 13 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis plaukimo čempionatas. Pirmąją vietą turnyre iškovojo sporto klubo "Sveikata" 1-oji komanda (Paulius Ašmontas, Oksana Dobrovolskaja, Mindaugas Dvylaitis, Vytautas Girnius, Petras Jakubauskas, Žygimantas Matusevičius, Rimvydas Vansevičius). Antrąją vietą iškovojo "Šaltinio" 1-oji, trečiąją - "Parolimpiečio" plaukikai. Varžybose pasiektas naujas Lietuvos neregių rekordas: Edgaras Matakas, plaukdamas 50 m laisvu stiliumi, atstumą įveikė per 29,29 sek. 

 

VARŽĖSI ŠACHMATININKAI 

Lapkričio 19-20 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių greitųjų šachmatų čempionatas. Jame dalyvavo 22 sportininkai. Pirmąją vietą iškovojo Anatolijus Kuvšinovas, antra liko Darija Staškevičiūtė, trečias - Gintaras Grybas. 

 

"BLOGAI MATAU - GERAI JAUČIUOSI" 

LASS Pasvalio rajono filialas baigė vykdyti Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos tęstinį sveikatinimo projektą "Blogai matau - gerai jaučiuosi". Projektas vykdytas dviem etapais - pavasarį ir rudenį. Užsiėmimus vedė psichologė ir psichoterapeutė Aistė Gaškaitė. 

Projektas prasidėjo nuo teorinių ir praktinių užsiėmimų. Juose dalyviai bandė geriau pažinti save, savo artimuosius ir šalia esančius. Rudenį projekto dalyviai galėjo iš naujo atrasti savo pojūčius. Per lytėjimą, uoslę, skonį, klausą ir tie, kurie dar turi regos likutį, mokėsi mintimis bei kūnu būti čia ir dabar, susipažino su sąmoningo dėmesingumo praktika. Tiek pavasarį, tiek ir rudenį pageidaujantys gavo individualias psichologo konsultacijas. Projekte dalyvavo 20 regėjimo neįgaliųjų ir jų šeimų narių. 

 

PAGELBĖS PLAKATAI 

Viena kontaktinius lęšius gaminanti firma Japonijos didmiesčių gatvėse iškabino reklaminius plakatus. Jie primena akių gydytojo kabinete kabančias regėjimo aštrumo patikrinimo lenteles. Tekstas plakatuose rašomas mažėjančiais hieroglifais. Praeiviai susidomėję tokiais plakatais bando įskaityti pačius mažiausius ženklus. Taip žmogus atkreipia dėmesį į savo regėjimo pablogėjimą. Japonijoje, kaip ir visame pasaulyje, sparčiai blogėja moksleivių regėjimas. Ši bėda siejama ne tik su ilgu sėdėjimu prie kompiuterių ekranų, bet ir besaikiu mobiliųjų įrenginių naudojimu. Jaunimas apie pablogėjusį regėjimą sužino pavėluotai. O tai ilgina ir sunkina akių gydymo procesą. 

Tokių plakatų manoma iškabinti ir kitų miestų viešosiose erdvėse. 

 

TAIP YRA PAS ŠVEICARUS 

Šveicarijos kino kūrėjai iš valstybės pinigų gali tikėtis tik tada, kai filmas turi ir garsinį komentarą, apibūdinamą anglišku žodžiu "audiodeskription". Šveicarijoje yra keturios valstybinės kalbos. Garsinis komentaras turi būti sukurtas bent viena iš jų. Tvarką nusako Kultūros ministerijos išleistas potvarkis. Jis atsirado šiai institucijai pabendravus su Šveicarijos aklųjų sąjunga. Šveicarijos televizija dalį savo produkcijos garsiškai apibūdina jau nuo 2008 metų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]