TAI ĮDOMU

Aušra PAKALAITĖ

GAMINTOJAI ATSIBUNDA


Tikriausiai jau nieko nestebina užrašai brailio raštu ant vaistų pakuočių - jie tapo kasdienybe. Regintiesiems jie nekliudo, o neregiams yra būtini, todėl vaistų gamintojai yra įpareigoti rašyti ant pakuočių ir aklųjų raštu. 

Pasidomėjus konkrečiau, nuo kada tai privaloma, tiksliausiai pavyko nustatyti, kad Vokietijoje tai privalu daryti nuo 2006 m. rugsėjo 1 dienos. Europos Sąjunga šį reikalavimą visiems vaistų gamintojams padarė privalomą nuo 2010 metų sausio. Dar pavyko rasti informacijos, kad butinės chemijos pakuotės taip pat turi turėti specialią žymę neregiams. Tai nedidelis lygiašonis trikampis plastikinio butelio apačioje. 

Štai ir viskas, kas privaloma. Tačiau šioje srityje yra ką veikti. 

Brailio raštas ant prekės dėžutės

Tokių užrašų dar beveik nematyti ant papildų, o šių kapsulės ir tabletės čiuopiant yra labai panašios į maisto produktų pakuotes. 

Tad vienoje specializuotoje sveiko maisto parduotuvėje teko maloniai nustebti pamačius ant vieno produkto dėžutės užrašą brailio raštu. Pasidomėjau plačiau - ėgi visi to italų gamintojo produktai pasipuošę trumpais užrašais brailio raštu, kuris yra atspausdintas ant to paties užrašo reginčiųjų raštu ir pastarojo neužgožia. 

Tai paskatino paieškoti daugiau informacijos apie prekių ir produktų žymėjimą, skirtą silpnaregiams ir neregiams, be to, buvo smalsu sužinoti, kur tokių prekių galima rasti. Deja, Lietuvoje jų kol kas tik vienetai: man pavyko aptikti tik anksčiau minėtus maisto produktus - sultis, pomidorų konservus ir padažus. Dar vaistinėje aptikau kelias intymios higienos priemones su užrašais brailio raštu ir viskas. 

Pasidomėjus, kokia situacija kitose valstybėse, pavyko sužinoti, kad vienas kitas gamintojas žymi savo prekes etiketėmis su užrašais brailio raštu. Tai vyno ir arbatos gamintojai. Tačiau jų nėra daug. Yra rodoma iniciatyva nedideliuose miesteliuose, kai padedant visuomenei parduotuvėje visos prekės ženklinamos etiketėmis brailio raštu, kad nematantiems tos bendruomenės nariams būtų patogu. 

Ispanijoje vienas prekybos centras pabandė ženklinti savo prekes ne tik reginčiųjų, bet ir brailio raštu ir tai pasiteisino - Ispanijoje po kiek laiko tapo privalu ženklinti maisto produktų pakuotes brailio rašto etiketėmis. 

Kita išeitis - padėti neregiams savarankiškai apsipirkti. Tai kalbantis brūkšninių kodų skaitytuvas, kai kuriose šalyse jis net apmokamas iš ligonių kasų. Toks įtaisas nuskaito brūkšninį kodą ir pasako prekės pavadinimą. 

Dar vienas panašus dalykas yra mobiliesiems telefonams skirta programėlė "Digital eyes", kuri irgi skaito visokiausius gamintojų naudojamus kodus. O veikia gana paprastai: nuskaito kodą ir pagal jį nukreipia į prekės aprašymą internete. Tai yra tikrai gerai, nes ten gali perskaityti ne tik prekės pavadinimą, bet ir visą jos aprašymą: sudėtį, maistinę vertę, papildomą informaciją, esama net kulinarinių receptų, kuriuose šis produktas naudojamas. 

Ką gi, nors tai dar tik pavieniai atvejai, bet gamintojai pamažu pradeda atsigręžti į regėjimo sutrikimų turinčius žmones. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]