PROJEKTAI

Gluosnė NORKUTĖ

GERIAU VIENĄ KARTĄ PAJAUSTI...


Prieš dvidešimt aštuonerius metus nutiko tokia istorija. Vokietis Andreas Heinecke ramiai dirbo radijo stotyje, kol netikėtai gavo vieną keistą užduotį: parengti mokymų programą jaunam, per autoavariją regėjimo netekusiam žurnalistui. Anksčiau Andreas nebuvo susidūręs su negalia, todėl pirmiausia jam iškilo klausimas: argi netekus regėjimo galima tęsti visavertį gyvenimą? Jo žinios apie aklumą iki tol apsiribojo tik stereotipais. Pažintis su aklu žurnalistu pakeitė Andreas gyvenimą: jis suvokė tikrąją regėjimo negalią turinčių žmonių galią ir pradėjo kurti "Dialogą tamsoje". Tai juslinis patyrimas, kuris atskleidžia naujus horizontus tiek regintiesiems, tiek neregiams. 

Šios įspūdingos istorijos nebūtų verta pasakoti, jeigu Lietuvoje po daugiau nei dvidešimties metų nebūtų atsiradę verslių visuomenininkų, norinčių toliau sekti šią pasaką. Iš pradžių stengtasi būti tokiais kaip vokiečiai - nei projekto užmačiomis, nei dydžiu nusileisti nenorėta. Vėliau teko susidurti su realybe ir, pasinaudojus kūrybinėmis galiomis, sumažinti kuriamos pasakos apimtis neprarandant "skaitytojų" dėmesio bei kokybės. Rezultatas - "Dialogas tamsoje" - atkeliavo į Lietuvą. Taigi, pagaliau atėjo metas su projektu susipažinti artimiau. 

Vilniuje besikuriantis "Dialogo tamsoje" centras savo veiklą pradeda nuo seminarų visiškoje tamsoje organizavimo. Šiuo metu jau įsigalėjusi tradicija įmonėms savo darbuotojus siųsti į įvairius įgūdžių lavinimo seminarus. Išradingumo šioje srityje organizatoriams tikrai netrūksta. Dažasvydis, žygiai per pelkes, išgyvenimo gamtoje pamokos bei leidimasis lynais nuo daugiaaukščių pastatų tampa atgyvena. Net kariniai kelių dienų išbandymai ar šuoliai parašiutais nestebina. Tačiau apie kokybiškus seminarus visiškoje tamsoje girdėti dar neteko. 

Kaip tai vyksta? Seminarų dalyviai pakviečiami į visišką tamsą, kur atlieka iš anksto specialiai parinktas užduotis. Staiga pakitusi regintiesiems įprasta aplinka tampa greitkeliu savęs pažinimo link. Vienas pagrindinių veiklos principų - tik autentiškas patyrimas. To siekiant seminarų vedėjais visiškoje tamsoje įdarbinami tiktai aklieji bei silpnaregiai, kurie ne tik patys jaučiasi gerai, bet, kita vertus, sukuria atvirą bei ramią atmosferą dalyviams. Jie gali ne tik patarti, bet ir pasidalinti gyvenimo linksma istorija, įkvėpti, šviesti visuomenę. Aklieji bei silpnaregiai čia yra ekspertai, o negalia tampa įrankiu ir privalumu. Dalyvių patyrimas dažnai labai didelis, todėl po veiklos tamsoje skiriame pakankamai laiko ir dėmesio pasikalbėti apie tai, kas įvyko, ko galima iš to pasimokyti. 

Daug dėmesio projekte skiriama seminarų vedėjams - akliesiems bei silpnaregiams. Projekto įkūrėjas tvirtai pasiryžo neįgaliųjų padėtį gerinti ne tik šviečiant visuomenę. Atskirties mažinimo čia siekiama ir kitais būdais: į darbą kviečiamiems kandidatams siūlomi intensyvūs mokymai, nuolatinis grįžtamasis ryšys, palaikanti aplinka bei galimybė tęsti vadovo karjerą. Visa tai suteikia puikias sąlygas didinant pasitikėjimą savimi, profesinį bei savo, kaip individo, tobulėjimą. Projekto vykdytojai supranta, kad akliesiems visame pasaulyje kur kas sunkesnis kelias siekiant savo tikslų. Šiame projekte kelius stengiamasi visiems suvienodinti. Dabar pasaulyje tvirtai žingsniuoja daugiau nei dešimt tūkstančių "Dialogo tamsoje" aklųjų bei silpnaregių darbuotojų. 

Prieš pradėdama darbą visa "Dialogo tamsoje" komanda pirmiausia pati dalyvauja seminare. Nors mums, akliesiems bei silpnaregiams, tamsa nėra naujas dalykas, tačiau patyrimas pranoksta bet kokius lūkesčius. Pašalinus vos vieną juslę situacija iš esmės pasikeičia. Greitai supranti, jog, norėdamas atlikti užduotis, turi itin efektyviai bendrauti. Sėkmės garantu čia tampa ne šypsena ar mirktelėjimas, bet pasitikėjimas komandos nariais, bendradarbiavimas ir tikslumas. 

Esame jau keturiasdešimtoji pasaulio valstybė, įgyvendinanti šią gyvenimus keičiančią iniciatyvą, o bendradarbiais galime vadinti ne tik vokiečius ar italus, bet ir meksikiečius, kinus, japonus, australus. Verslo seminarai - tai tik pradžia. Projekto vadovės Liepos galvoje jau bręsta naujos idėjos. Artimiausi planai: daugiausia dėmesio skirti mokyklinukų švietimui, plėsti bendradarbiavimą su panašių tikslų siekiančiomis organizacijomis, pasiūlyti kultūrinius pramoginius renginius tamsoje. "Mes, lietuviai, esame darbštūs ir ambicingi. Padarysime geriau nei vokiečiai!" - savo ir komandos jėgomis neabejoja Liepa. 

"Dialogo tamsoje" knygoje atverčiamas naujas, lietuviškas, puslapis. Tikėkimės, jog paskutiniai jame įrašyti žodžiai bus "Ilgai ir laimingai...". 

 

P. S. 

"Dialogo tamsoje" koncepcija yra "Dialogue Social Enterprise GmbH" intelektinė nuosavybė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]