TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SALOTLAPIAI


Dabar salotų yra įvairiausių rūšių, kai ką auginame patys, įdomesnių randame parduotuvėse. Tad kokios rūšys kam tinka ir kokias salotas pasirinkti pagal individualų skonį? 

 

Salotinė sultenė 

Dekoratyvios, sultingos, švelnios, su saldumo ir riešutų poskoniu, be kartumo. Labai tinka su įvairiais šviežiais ir konservuotais vaisiais. Taip pat skanu su daržovėmis ir kitomis salotomis, makaronais, picomis. Geibios - atsargiai plaukite ir ilgai nelaikykite šaldytuve. 

Salotinės sultenės ir virti arba kepti burokėliai - puikus duetas. Dar įdėkite riešutų, kietai virto kiaušinio arba ožkų sūrio ir šlakelį padažo. 

 

Gūžinės lapinės salotos 

Tradicinės, labai žinomos ir vienos vertingiausių. Gūžinėse salotose yra daugiau folio rūgšties, net kelis kartus daugiau vitamino A ir C nei kitose salotose. Labai nekaloringos: 100 g - tik 12 kcal. Tinka su mėsa, paukštiena, žuvimi, makaronais, kietais, minkštais pelėsiniais sūriais, kitomis daržovėmis. Dera su įvairiais užpilais, jogurtu. Ant paruoštų salotų užberkite smulkintų riešutų - bus sodresnis gūžinių salotų skonis. 

 

Aisbergo salotos 

Taip keistai jos buvo pavadintos prieš gerus du šimtmečius, kai jas gabendavo užbėrę šaldytu ledu. Skonis maloniai salsvas, neaitrus. Sultingos, traškios, tvirtos, gerai laikosi šaldytuve. Aisbergo salotos yra kiek mažesnės maistinės vertės - jos išvestos dėl skoninių savybių, turi mažiau kartumo, užtat ne tokios vertingos. Dera beveik su viskuo: tinka salotoms su vištiena, lašiša, jautiena, paukštiena, sūriais, vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis. 

 

Raudonlapės gūžinės salotos 

Sultingos, standžiais kietais lapais, skonis aštrokas, kiek kartus, sodrus, aiškiai juntamas. Lapus galima panaudoti dekoruojant kaip mažas užkandžių lėkštutes. Tinka derinti su kitomis salotomis, daržovėmis, taip pat kepta, konservuota žuvimi, balta mėsa. Jei jūsų skrandis jautresnis, jų nepadauginkite. 

 

Sviestinės salotos 

Švelnaus kreminio skonio, lapai dideli, minkšti, su vaškiniu sluoksneliu. Puikiai tinka su vaisiais, labai skanu su melionu, įvairiomis uogomis: vynuogėmis, braškėmis, šilauogėmis. Dera su ryškaus skonio sūriais. Lapai gležni, ilgai neišlaikysite. Be to, plauti reikia labai atsargiai. 

 

Cikorijos 

Baltais sultingais lapkočiais, kurie sudaro didesnę lapų dalį. Skonis specifinis, kartokas, aitrus. Tinka kepti su įvairiais įdarais ar sūrio užpilais. Tinka prie visų salotų mišinių. Dera prie raudonos mėsos kepsnių, kepsninėje keptų patiekalų. Sudėtyje yra organinių kartumynų, kurie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Jei sutrikęs virškinimas, cikorijomis nepiktnaudžiaukite. 

 

Gražgarstės 

Turi vertingų maistinių savybių: nemažai vitamino A ir C, geležies, folio rūgšties. Šiek tiek aitraus skonio kartoki lapeliai puikiai tinka įvairiems patiekalams pagardinti ir maišyti su kitomis salotomis. Dera su šviežiomis daržovėmis, tinka ant picų, sumuštinių, prie kietųjų sūrių. Sudėtyje yra eterinio garstyčių aliejaus, kuris šiek tiek gerina virškinimą ir spartina medžiagų apykaitą. 

Puikios salotos užkandžiui - švieži pomidorai, mėgstamas kietasis sūris, salotų lapai, užpilti padažu. Labai tinka įberti saulėgrąžų. 

 

Garbanotosios salotos 

Dailios formos, kiek kartesnės už gūžines lapines. Galima derinti su šviežiomis, keptomis, troškintomis daržovėmis, paukštiena, įvairiais sūriais, kai kuriais vaisiais - obuoliais, vynuogėmis. Padažai tinka įvairūs - aliejiniai, jogurtiniai. Norėdami pagardinti paruoštas salotas, užberkite graikinių riešutų, kepintų saulėgrąžų, sezamų. 

 

Universalus salotų padažas 

Vienos citrinos sultys, žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų, arbatinis šaukštelis medaus (galima cukraus), 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus. Jei mėgstate, galima įmaišyti 1 skiltelę trinto česnako. 

 

Ką verta žinoti? 

Kad salotų lapai būtų traškesni, pamerkite jas į vandenį su ledukais ir palaikykite pusvalandį. 

Padažą ant salotų pilkite prieš patiekdami, nes, užpylus anksčiau, lapai permirks ir sukris. Gera išeitis - padažą patiekti mažame indelyje šalia. 

Laikykite salotas šaldytuve tarp drėgnų servetėlių - jos ilgiau nesuvys. Salotas svarbu ne tik nuplauti, bet ir nusausinti, nes vanduo greitai įsigeria į plonus lapelius ir jie pavandenija. Salotas nuvarvinkite kiaurasamtyje ir pasausinkite popieriniu rankšluosčiu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]