SPORTAS

Vilma VENCKUTONYTĖ-VAIČIŪNIENĖ

TIKIMASI VIENO MEDALIO


Liepos 15-17 dienomis Vilniuje vyko paskutinis golbolo (aklųjų riedulio) turnyras prieš Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes. Tarptautiniame golbolo turnyre Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti nugalėtoja tapo Lietuvos 2-oji golbolo komanda, finale rezultatu 7:4 įveikusi Lietuvos 1-ąją komandą. Dabartiniai Europos čempionai turkai užėmė trečiąją vietą. 

Parolimpinėms žaidynėms besiruošiantys Lietuvos golbolo žaidėjai pasiskirstė į dvi komandas ir šiame čempionate, kur susirinko net 7 iš 10 parolimpinių žaidynių komandų, pasitikrino savo jėgas prieš parolimpiadą. 

"Absoliučiai visos komandos yra stiprios ir labai aukšto lygio. Nė su viena nebuvo lengva rungtis. Netgi didelė taškų persvara laimėtose rungtynėse nereiškia, kad Lietuvai buvo lengva laimėti", - po LIONS turnyro kalbėjo golbolo žaidėjas Mindaugas Suchovejus. 

Rezultatyviausiu turnyro žaidėju tapo 32 įvarčius įridenęs nugalėtojų komandos atstovas Genrik Pavliukianec, o geriausiu gynėju paskelbtas tos pačios komandos narys Justas Pažarauskas. 

"Iš visų Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių vyrų komandų šiame turnyre trūko tik Brazilijos, Kinijos ir Alžyro. Tikrai galime pasidžiaugti, kad golbolo komandų noras patekti į mūsų turnyrą yra didžiulis. Turnyras susilaukia sėkmės, nes Lietuvos aklųjų sporto federacija pakankamai anksti suplanuoja turnyro datą, kuri būtų palankiausia sportui, t.y. maždaug pusantro mėnesio prieš pačias svarbiausias varžybas, kai visos komandos nori pasitikrinti savo pajėgumą ir, kita vertus, nepervargti prieš svarbiausią startą. LIONS turnyrą laikome elitiniu ir pirmiausia vardinius kvietimus į jį išsiunčiame pasaulio golbolo komandoms-lyderėms. Žinodami jų pasirinkimą, jau paskelbiame žinią viešais kanalais ir anksčiausiai paraiškas pateikusios komandos užpildo likusias vietas", - tarptautinio golbolo turnyro organizavimo sėkme dalijosi LASF prezidentas Linas Balsys. 

Tarptautinis golbolo turnyras Lietuvoje organizuojamas nuo nepriklausomybės atgavimo, jau 27 metus. Stabilus Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo finansavimas leidžia išlaikyti tradiciją ir gerą turnyro vardą tarptautinėje arenoje. 

"Esame socialiai atsakinga organizacija ir mums svarbus sportas. Lietuva turi stiprią golbolo komandą, kuri šiuo metu yra trečia - kalbu apie pasaulinį vertinimą. Parolimpinio sporto pasaulyje Lietuvos vyrai puikiai reprezentuoja Lietuvą. Įsitikinęs, kad organizacija privalo būti visuomenės narys ir vykdyti socialiai atsakingą veiklą. Mums svarbu, kaip mūsų šalis atrodo pasaulyje ir kokias vertybes įtvirtiname", - sako Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo narys Gintautas Piragius. 

Jo vadovaujama Vilniaus apskrities kredito unija "Saulėgrąža" papildomai finansiškai remia Lietuvos golbolo rinktinę ir šiemet sudarė sąlygas lietuviams dalyvauti Rio de Žaneire surengtame bandomajame priešolimpiniame golbolo turnyre, į kurį kviečiamos tik keturios stipriausios pasaulio golbolo komandos. Tai leido Lietuvos golbolininkams išbandyti būsimąją parolimpinių žaidynių "Future" areną ir golbolo sales. 

Golbolo varžybos

"Kol kas labai sunku spręsti, kaip Lietuva sužais parolimpinėse žaidynėse. Draugiškas turnyras skiriasi nuo parolimpinių kaip diena ir naktis. Pamačiau komandos gynybos ir puolimo trūkumų ir per likusį laiką turime tikslą viską ištaisyti. Parolimpinėse žaidynėse Lietuva grupės varžybose susitiks su parolimpiniais čempionais suomiais, kinais, turkais ir JAV. Taigi, mūsų grupėje nebus nė vienos autsaiderės, tai vadinama "mirtininkų" grupė - ten gali dvejas rungtynes išlošti ir vis tiek važiuoti namo", - sako Lietuvos golbolo rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis. 

Pasibaigus tarptautiniam turnyrui K. Levickis suformavo vyrų golbolo rinktinės šešetą, kuris atstovaus Lietuvai Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse. Tai - Genrik Pavliukianec, Justas Pažarauskas, Mantas Brazauskis, Mantas Panovas, Mindaugas Suchovejus ir Nerijus Montvydas. 

Iš aklųjų ir silpnaregių sportininkų į Rio de Žaneirą taip pat vyks septyniolikmetis plaukikas Edgaras Matakas su treneriu Ramūnu Leonu ir dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis su treneriu Algiu Mečkovskiu. 

"Parolimpinėse žaidynėse iš aklųjų ir silpnaregių sportininkų aš tikiuosi vieno medalio. Lietuvos golbolininkai pasaulyje jau ilgą laiką yra lyderiai ir tikiu, kad parolimpiadoje jie gali užimti antrąją arba trečiąją vietą. Lietuvai bus puikus pasiekimas, jeigu dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis paklius į septintuką. Plaukikas Edgaras Matakas yra dar moksleivis, tad, jei jis patektų į finalą nors vienoje iš trijų distancijų, tai būtų tikrai puikus pasiekimas. Daugiau iš plaukimo galima tikėtis 2020 metų Tokijo parolimpinėse žaidynėse", - komentavo Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys. 

Iš viso Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse, kurios 2016 m. rugsėjo 7-18 dienomis pirmą kartą organizuojamos Pietų Amerikos žemyne, dalyvaus per 4000 sportininkų daugiau kaip iš 170 valstybių. 

Lietuvos parolimpinę rinktinę Rio de Žaneire sudarys 13 sportininkų: minėtoji šešių žaidėjų golbolo komanda, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis, plaukikas Edgaras Matakas, irkluotojas Augustas Navickas ir keturi lengvaatlečiai - Ramunė Adomaitienė, Mindaugas Bilius, Jonas Spudis, Kęstutis Skučas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]