VIRŠELIS

 

H. E. KENINNGTON. APAKINTI DUJOMIS IR SUŽEISTIEJI


H. E. KENINNGTON. APAKINTI DUJOMIS IR SUŽEISTIEJI. Parašas po iliustracija

Britų dailininkas Henri Erik Keninngton (1888 - 1960) gimė Česyje, mokėsi Lambetho meno mokykloje. 1908 m. jo pirmieji darbai jau buvo eksponuoti Karališkoje meno akademijoje. H. E. Keninngton dalyvavo Pirmajame pasauliniame kare. 1915 m. buvo sužeistas ir evakuotas į Angliją. Keturis mėnesius gulėdamas ligoninėje piešė sužeistų draugų portretus. 1916 m. pavasarį organizuota šių darbų paroda turėjo didžiulį pasisekimą. 1917 m. siunčiamas kaip karo dailininkas į Vakarų frontą, kur praleido keturis su puse mėnesio. Šiuo laikotarpiu dailininkas anglimi, pastele ir akvarele sukūrė 170 darbų. 1918 m. buvo sužeistas avarijoje. Gulėdamas ligoninėje vėl tapė fronte sužeistus karius. Tais pačiais metais Londone jo darbų paroda "Britų karys" taip pat turėjo išskirtinį pasisekimą. 1921 m. keliavo po Egiptą, Jordaniją, Siriją, Palestiną - tapė arabų žmones. Po metų vedė, susilaukė sūnaus ir dukros. Susidomėjo skulptūra. 1924 metais surengė pirmąją skulptūros darbų parodą. 1959 m. buvo išrinktas Karališkosios meno akademijos akademiku. 

Nors 1899 m. Hagos susitarimu buvo draudžiama naudoti nuodingas dujas, tačiau Pirmajame pasauliniame kare jos buvo naudojamos. Naudojamas chlorinas kenkė ne tik kvėpavimo sistemai, bet ir regai - kariai netekdavo regėjimo. 1918 m. dailininkas, gulėdamas ligoninėje, matė nukentėjusius nuo dujų atakų karius.  

Paveiksle "Apakinti dujomis ir sužeistieji" tapytojas pavaizdavo perpildytą palatą. Pirmajame paveikslo plane - nešančio sužeistąjį uniformuoto vyriškio figūra ir neštuvuose gulinčio užbintuotomis akimis kario veidas. Antrajame plane - kito, gulinčio ant šono, jauno kario taip pat bintuotomis akimis figūra. Paveiksle dominuoja melsvų ir rausvų spalvų tonai bei pustoniai. Netektis didžiulė - kariai suguldyti vienas šalia kito, nėra jokių tarpų tarp gulinčiųjų. Iš dešinės pusės pro langus sklindanti šviesa išryškina raudonus, dujų sužalotus jaunų vyrų veidus. Palatoje - ne tik žmonės, bet ir skausmas bei neviltis. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]