TRUMPAI

 

 


GALIMA IR PAŠTU 

Techninės pagalbos neįgaliesiems centras pradėjo teikti regos techninės pagalbos priemonių siuntimo per kurjerį paslaugas. Tokiu būdu priemones galima gauti ir iš centro regioninių skyrių. Naujosios paslaugos kūrėjai tikisi, kad taip bus sutrumpintas pasirinktų priemonių gavimo laikas. 

 

ANTRAS SUSITIKIMAS 

Gegužės 11 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro lankytojai gėrėjosi paroda, kurią galėjo ne tik apžiūrinėti, bet ir liesti. 

Tai galerijoje "Meno niša" veikusi dailininko Mariaus Jonučio paroda "Sodai", nestokojusi sodo "paslapčių" ir netikėtų meninių sprendimų. Sostinės aklieji ir silpnaregiai turėjo galimybę susipažinti jau su antra šio dailininko paroda. Pirmą, sukurtą lietuvių ir kitų tautų pasakų motyvais, aplankė prieš metus. Dailininkas savo kūrinius leidžia liesti, tyrinėti pirštais. 

 

AKLŲJŲ VALANDA 

Gegužės 19 dieną įvyko Tarptautinio poezijos festivalio "Poezijos pavasaris 2016" vakaras, skirtas neregių poetų kūrybai. 

Poezijos ir muzikos valandoje "Žodžiai iš tamsos" dalyvavo poetai Alvydas Valenta, Vilija Dumbliauskienė, fleitininkė Onutė Matusevičiūtė, skambėjo Valentino Vytauto Toločkos, Valdo Sušinsko eilės. Muzikinį vyksmą kūrė "Pojūčių teatro" aktoriai. Renginys vyko Vilniuje, Energetikos ir technikos muziejuje. Praėjusių metų pabaigoje čia akliesiems buvo pagaminti ir pristatyti du trimačiai - senosios Vilniaus elektrinės ir joje veikusio garo katilo - maketai. 

 

ŽIRGŲ ŠVENTĖJE 

Gegužės 21 dieną Suvalkuose (Lenkija) įvyko dešimtoji šventė "Skubėk, žirgeli". Ją rengia Lazdijų ir Punsko krašto žirgininkai. Šventėje dalyvavo LASS Prienų rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Puriena". Kolektyvas giedojo mišiose Žagarių bažnyčioje, dalyvavo bendroje Suvalkų ir Lazdijų rajonų lietuvių šventėje, padainavo lietuvių patriotinių dainų. "Puriena" vėl pakviesta giedoti mišiose rugpjūčio mėnesį Suvalkuose vyksiančiuose Šv. Baltramiejaus atlaiduose. 

 

MUZIEJŲ NAKTYJE 

Tarptautinė muziejų taryba kasmet kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną - gegužės 18-ąją. Nuo 2005 metų organizuojamoje akcijoje Europos muziejų naktis dalyvauja ir Lietuva. Šiais metais mūsų šalyje akcija įvyko gegužės 21 dieną. Joje taip pat dalyvavo Lietuvos aklųjų biblioteka. Svečiai susipažino su Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus ekspozicija, su liečiamųjų knygų ir maketų paroda, brailio rašto ir garsinėmis knygomis, dalyvavo interaktyvioje ekskursijoje su užduotimis po Lietuvos aklųjų biblioteką, LAB garso įrašų studijoje buvo galima išbandyti diktoriaus darbą. Renginyje apsilankė per 220 dalyvių. 

 

"KANAPIJA" SANTAKOJE 

Gegužės 20-22 dieną surengtos Kauno Hanzos dienos. Šiame kultūros festivalyje dalyvavo Kauno aklųjų ir silpnaregių centro folkloro ansamblis "Kanapija". Gegužės 21 dieną Neries ir Nemuno santakoje kolektyvas surengė liaudies dainų koncertą. Šį kartą prie "Kanapijos" prisijungė pynimo iš vytelių klubo "Prakalbintas žilvitis" ir keramikos būrelio "Molio studija" dalyviai. 

 

TARP AKTYVIAUSIŲ 

Gegužės 25 dieną Lietuvos Respublikos Seime, Kovo 11-osios Akto salėje, įvyko Bibliotekų metams paminėti skirtas renginys, kuriame pagerbti 2015 metų aktyviausi skaitytojai ir skaitomiausių knygų autoriai. 

Šiame renginyje dalyvavo ir Lietuvos aklųjų bibliotekos aktyviausios skaitytojos vilnietės Zelma Vaisiūnienė ir Aistė Vilkišiūtė. Sveikiname! 

Lietuvos aklųjų bibliotekos žiniomis, 2015 metais populiariausia knyga brailio raštu buvo Banana Yoshimoto "Ežeras". Iš garsinių knygų daugiausia skaitytojų dėmesio sulaukė Veronica Roth "Divergentė". 

 

DALYVAVO FESTIVALYJE 

Gegužės 26-29 dieną Vilniuje įvyko tradicinis tarptautinis folkloro festivalis "Skamba skamba kankliai". Šioje daugiau nei keturi dešimtmečiai rengiamoje folkloro šventėje dalyvavo ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė". Vilniečiai koncertavo gegužės 26 ir 28 dieną. 

 

APDOVANOJO VAIKUS 

Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubo "Vaivos juosta" narės ir jų vadovė tautodailininkė Lina Norkienė Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga lankėsi vaikų lopšelyje-darželyje "Skroblinukas". Vyresniųjų grupės vaikams viešnios įteikė savo rankomis pasiūtų žaislų, minkštų kamuolių bei pagalvėlių. Vaikai moterims atsidėkojo eilėraštukais ir šypsenomis. 

 

SUSITIKIMAI 

Birželio 1 dieną LASS Pasvalio rajono filiale svečiavosi sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos Pasvalio krašto klubo "Užjausk draugą" nariai. Aklųjų ir silpnaregių ansamblis "Va-tai-va" svečius pasveikino dainomis ir poezijos posmais. Eilių paskaitė Zigmantas Rimkus, savo kūrybos humoreską - Pranas Pliuška. Apie aklųjų ir silpnaregių organizaciją ir žmonių su regos negalia gyvenimą svečiai galėjo sužinoti iš viktorinos, kurią organizavo P. Pliuška. 

Birželio 2 dieną LASS Pasvalio rajono filiale svečiavosi Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos 7 b klasės mokiniai. Filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė papasakojo moksleiviams, kuo rūpinasi ir ką veikia aklųjų ir silpnaregių organizacija rajone. Susipažinę su brailio raštu, daugelis patys pabandė juo parašyti savo vardą. 

 

AKTYVIAUSIEMS NARIAMS 

Birželio 2 dieną LASS Švenčionių rajono filialas aktyviausiems organizacijos nariams organizavo išvyką į Rokiškį. Ekskursijų vadovas Jevgenijus Kudrinas išvykos dalyvius supažindino su Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčia ir jos požemiais, krašto muziejumi-dvaru ir jame veikiančia paroda "Karalienės Viktorijos laikų mada 1830-1900 metais" iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos, Liongino Šepkos medžio drožiniais, edukacine programa "Sūrio kelias", kurioje buvo galima paragauti Rokiškyje gaminamų sūrių. 

 

JAUNIMO SPARTAKIADA 

Birželio 2-4 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, įvyko Baltijos šalių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - moksleivių spartakiada. Joje dalyvavo keturių aklųjų mokyklų - Vilniaus, Kauno, Rygos ir Tartu - moksleiviai. Vyko plaukimo, lengvosios atletikos, šoudauno varžybos. Plaukimo takeliuose stipriausi buvo Vilniaus ir Tartu sportininkai. Vilnietis Žygimantas Matusevičius iškovojo tris aukso medalius, o jo komandos draugė Brigita Narmontaitė, plaukusi 50 m krūtine, pagerino Lietuvos nematančių moterų rekordą. Šoudauną geriausiai žaidė vilniečiai. Jie pelnė medalius ir lengvosios atletikos rungtyse. Alfredas Bistrickis laimėjo 400 ir 800 m bėgimo rungtis, o jo komandos draugas Martynas Janulčikas užėmė pirmąją vietą rutulio stūmimo rungtyje ir antrąją - šokdamas į tolį. 

Baltijos šalių moksleivių spartakiados vyksta nuo 2008 metų Vilniuje, Kaune, Rygoje arba Tartu. Šiais metais trečią kartą sporto šventė buvo Vilniuje. 

 

"BŪKIME KARTU" MARIJAMPOLĖJE 

Birželio 4 dieną Marijampolėje įvyko vietos neįgaliųjų bendruomenės surengta mugė-koncertas "Būkime kartu". Šventėje dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Šios mugės-koncertai rengiami visoje šalyje. Panašios šventės jau vyko Ukmergėje, Telšiuose. 

 

PABUVO NEĮGALIOJO "KAILYJE" 

Birželio 15 dieną Vilniuje bendrovės "Vilniaus viešasis transportas" vairuotojų grupė praktiškai patyrė, kaip jaučiasi neįgalus žmogus, keliaudamas sostinės viešuoju transportu. Šio renginio iniciatorius - jau įvardinta bendrovė. Ji į renginį pasikvietė ir žmonių su negalia organizacijų atstovus. 

Vairuotojai ne tik sėdo į neįgaliųjų vežimėlius, bet ir, užsirišę akis, naudodamiesi neregių baltąja lazdele, mėgino įlipti į bendrovės kieme stovintį žemagrindį troleibusą ir autobusą. Darbe vairuotojai nuolat bendrauja su viešuoju transportu keliaujančiais neįgaliais žmonėmis, dažnai tarp jų kyla įvairių konfliktų. 

Silpnaregių ir aklųjų atstovai kalbėjo apie silpnaregiams sunkiai įžiūrimus maršrutų numerius, užrašus elektroninėse švieslentėse, ryškesne spalva neišskirtus langelius bilietui iš vairuotojo įsigyti, taip pat - nepakankamai ryškiai pažymėtus laiptus. 

Vairuotojams neįgalieji perdavė parengtas rekomendacijas, kaip jiems padėti, kad galėtų saugiai ir oriai keliauti viešuoju transportu. Buvo sutarta bendromis jėgomis parengti taisykles, kurių laikytis privalėtų tiek vairuotojai, tiek neįgalieji. Iš jų gautos rekomendacijos papildys ir vairuotojams skirtą mokymų medžiagą. 

 

KONTRASTAI GALI IŠGELBĖTI GYVYBĘ 

Vokietijos statistikos tarnybos duomenimis, šalyje nukritę nuo laiptų per metus žūva per tūkstantį žmonių. Dažnai tai atsitinka vien todėl, kad žmogus laiptų nepastebėjo. O laiptai nepastebimi todėl, kad jų pirma ir paskutinė pakopa neišsiskiria iš bendro fono. Laiptai - tai tik viena iš daugelio fizinės aplinkos vietų, kur kontrastas yra labai reikalingas ne tik blogai matantiems žmonėms. 

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga kasmet birželio 6 mini silpnaregių dieną. Šiais metais dėmesys skirtas laiptams ir jų teisingam žymėjimui. Aklieji ir silpnaregiai stengėsi bendrauti ir savo poreikius išsakyti architektams bei dizaineriams. Kad sumanymas nesibaigtų vien kalbomis, net 31 Vokietijos vietovėje buvo surengtos viešos teisingo laiptų žymėjimo akcijos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]