TRUMPAI

 

 


APIE SKURDĄ 

2015 metais 41 milijonas Europos sąjungos piliečių kentė nepriteklių. "Eurostat" institucija prie tokių žmonių priskiria tuos, kurie negali sau leisti savaitės atostogų toli nuo gyvenamosios vietos, kas neišgali kas antrą dieną valgyti mėsą arba vegetarišką jos atitikmenį, žiemą gyventi šildomame būste, apmokėti sąskaitas už būsto išlaikymą. 

Iš visų Europos Sąjungos šalių blogiausia padėtis yra Bulgarijoje. Čia materialiai skursta per 34 proc. šalies gyventojų. Geriausia padėtis - Suomijoje. Skurstančių čia yra tik 2,2 proc. šalies gyventojų. 

 

SVEIKINAME 

Balandžio 1 dieną LASS Šakių rajono filialo organizacija sveikino ilgametę šios organizacijos narę ir buvusią ilgametę LASS Šakių rajono filialo pirmininkę Aldoną Kačergienę garbingo 85-mečio proga. Jubiliatę pasveikino rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius. Jis jubiliatei dėkojo už ilgametį ir sąžiningą darbą. Prie sveikinimų prisijungė ir rajono nevyriausybinių organizacijų atstovai, poetinį žodį ir dainą skyrė Šakių viešosios bibliotekos darbuotoja Lina Ėringienė ir savivaldybės tarybos narė Violeta Simonavičienė. 

 

PASVALIEČIAI TURI KOMISIJĄ 

Balandžio 12 dieną įvyko pirmasis Pasvalio rajono savivaldybės neįgaliųjų reikalų komisijos posėdis. Tokia komisija rajone įsteigta pirmą kartą, ją sudaro septynių nevyriausybinių organizacijų atstovai, ginantys rajono neįgaliųjų interesus, ir 3 rajono savivaldybės tarybos nariai. Komisijos posėdyje dalyvavo socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė ir šio skyriaus vyriausioji specialistė Marina Jankauskienė. Komisijai vadovauja Pasvalio rajono savivaldybės vicemeras Povilas Balčiūnas, o jo pavaduotoja išrinkta LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė. 

Pirmajame komisijos posėdyje nariai prisistatė ir išsakė savo lūkesčius. Bendra neįgaliųjų problema yra nepakankamai pritaikyta fizinė aplinka. Pasidžiaugta jau nuveiktais darbais, tačiau įvardintos ir neįgaliesiems neįveikiamos kliūtys bei sunkiai pasiekiamos vietos. Diskutuota apie tai, kad rajone gyvenančių įvairią negalią turinčių žmonių, kurie nėra neįgaliųjų organizacijų nariai, nepasiekia informacija apie rajone veikiančių neįgaliųjų visuomeninių organizacijų veiklą ir teikiamas paslaugas. Sutarta surengti susitikimą su seniūnijų socialiniais darbuotojais ir suteikti informaciją, kurią jie galėtų paskleisti savo veiklos teritorijoje. Kalbėta ir apie transporto paslaugų poreikį neįgaliesiems rajone. 

 

DALYVAVOME 

Balandžio 14 dieną Vilniaus rotušėje Lietuvos radijo ir televizijos komisijos organizuojamo geriausių 2015 m. radijo ir televizijos laidų konkurso "Pragiedruliai" ceremonijoje TV3 televizijos projektas "Chorų karai" paskelbtas geriausia pramogine televizijos laidų šalyje. Pernai TV3 tiesioginiame eteryje rodyti "Chorų karai" surengti jau šeštąjį kartą. Kiekvieną "Chorų karų" laidą pernai vidutiniškai pasižiūrėdavo daugiau nei pusė milijono žiūrovų. Šiame projekte labai sėkmingai dalyvavo aklųjų choras "Feniksas". 

 

BAIGĖSI PIRMAS ETAPAS 

Balandžio 16-17 dieną Vilniuje, "Šaltinio" sporto klubo komplekse, įvyko Lietuvos golbolo čempionato I etapo varžybos. Čempionatas atviras. Jame dalyvavo ir užsienio komandos: graikų komanda iš Solonikų, švedai iš Malmės ir Ukrainos nacionalinė rinktinė. Čempionate taip pat rungėsi dvi Lietuvos komandos - "Šaltinis-1" ir "Šaltinis-2". Čempionato I etapo nugalėtojai - "Šaltinis-1" komanda. Antri - "Šaltinis-2". 

Ukrainos nacionalinė rinktinė šiame turnyre iškovojo trečiąją vietą. Malmės miesto komanda liko ketvirta, o graikai - penkti. 

 

STARTAVO PROJEKTAS 

Balandžio 18 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre startavo projektas "Šuo - geriausias neregio draugas". LASS Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono filialų nariai susitiko su kaniterapeutėmis Alva Surviliene ir Loreta Jurkuviene bei dviejų metų Lota - Berno Zenenhundų veislės kalyte. Pirmajame susitikime psichologės-kaniterapeutės pristatė kaniterapijos istoriją ir naudą žmonėms, turintiems įvairių sveikatos negalių. Kiekvienas susitikimo dalyvis turėjo galimybę paliesti, paglostyti šunį. Anot kaniterapeučių, 10-15 minučių bendravimas su šunimi žmogų nuramina, sumažėja žmogaus kraujospūdis. Ateityje tokie susitikimai Klaipėdoje bus rengiami du kartus per mėnesį mažesnėse žmonių grupėse. 

Projektą finansuoja LASS Respublikinis socialinis fondas bei Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras. 

 

ŠACHMATININKŲ KOVOS 

Balandžio 20-24 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų 2016 metų čempionato finalinės kovos. 

Savo grupėse varžėsi ir vyrai, ir moterys. Tarp moterų visas tris prizines vietas iškovojo Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Sveikata" atstovės Irena Karsokaitė, Violeta Benkunskienė ir Rūta Sidaravičiūtė. 

Tarp vyrų čempiono titulą iškovojo Anatolijus Novikovas, antrąją vietą užėmė Evaldas Šlušnys, trečiąją - Gintaras Grybas. 

Liepos mėn. Varšuvoje (Lenkija) įvyks Europos aklųjų šachmatų komandinis čempionatas. Kaip sakė Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys, jame ruošiasi dalyvauti ir Lietuvos komanda. 

 

MOKĖSI BENDRAUTI 

Balandžio 21 dieną Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centre įvyko seminaras "Veiksmingo bendradarbiavimo ir įtikinimo aspektai", kuriame dalyvavo devyniolika Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro, LASS filialų darbuotojų, iš jų dešimt - žmonės su regos negalia. 

Mokymus vedė lektorė, organizacijų psichologė Aistė Mažeikienė. Jos temos - vadovavimo, personalo valdymo ir darbo komandoje organizavimas. 

Seminaro tikslas buvo pristatyti Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų vykdytojams veiksmingo bendradarbiavimo procesui reikalingas nuostatas. Lektorė pateikė rekomendacijų, kaip elgtis esant sudėtingoms bendravimo ir bendradarbiavimo situacijoms. 

 

"MATAU GERUMĄ" 

Balandžio 27 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre įvyko Motinos dienai skirtas koncertas "Matau gerumą". Jį dovanojo Kauno kamerinio tetaro aktorė A. Masiulionytė ir Juozo Gruodžio konservatorijos akordeono skyriaus orkestras. Jis atliko melodingus užsienio klasikos kūrinius. 

 

GALIMYBĖ BŪTI SVEIKESNIEMS 

Ir šiais metais LASS Šakių rajono filialo nariai turi galimybę stiprinti savo sveikatą Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine. Čia aklųjų ir silpnaregių paslaugoms ne tik baseinas, bet ir pirtys, sūkurinės vonios. 

 

KONKURSO REZULTATAI ŽINOMI 

Gegužės 4 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, paaiškėjo šių metų neregių literatų konkurso nugalėtojas. 

Konkursui savo kūrybą pateikė trys autoriai: Stasys Babonas (proza), Vilija Dumbliauskienė (poezija) ir Vincas Baublys (proza). Nugalėtoja vienbalsiu komisijos ir ekspertų siūlymu paskelbta V. Dumbliauskienė. Ji pateikė poezijos rinkinį "Akimirkų vitražai subtilieji" (leidžiant knygą galutinis pavadinimas gali dar pasikeisti). Palankiai įvertintas ir S. Babono romanas "Rakovo rožinis". Eksperčių Janinos Riškutės ir Gintarės Adomaitytės nuomone, ankstesnė V. Baublio kūryba buvusi brandesnė, tikresnė, artimesnė kasdienybei. 

Sveikiname konkurso nugalėtoją V. Dumbliauskienę ir laukiame jos naujosios, konkurse nugalėjusios knygos. 

 

GALIMA REGISTRUOTIS IR INTERNETU 

Įgyvendinant Techninės pagalbos neįgaliesiems centro prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, aptarnaujančio daugiau nei 36 tūkst. žmonių teritorinių padalinių infrastruktūros plėtros projektą, sukurta informacinių technologijų sistema, leidžianti pas specialistą registruotis internetu. 

Ši sistema pritaikyta įvairias negalias turintiems žmonėms. Sistemoje veikia savarankiška registracija be asmens autentifikacijos. Prie jos prisijungti galima per elektroninius valdžios vartus bei centro internetinę svetainę www.tpnc.lt. 

Sistema naudotis itin paprasta: tereikia paspausti langelį "Registracija", tuomet užpildyti reikiamus laukelius ir įrašyti asmens duomenis, pasirinkti artimiausią centro padalinį, kuriame asmuo nori būti aptarnaujamas, ir registruotis pas specialistą. 

Esant poreikiui, sistemoje galima užsisakyti ir neįgaliųjų techninės pagalbos priemones, tačiau tokiam tikslui jau reikės autentifikacijos. Nuo šių metų TPNC pasirašė sutartį su kurjerių tarnyba, todėl atsirado galimybė, esant reikalui, smulkias techninės pagalbos priemones išsiųsti asmeniui tiesiai į namus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]