SPORTAS

Antanas MONKEVIČIUS

PA(SI)TIKRINO


Vasarą visų sporto aistruolių dėmesį prikaustys egzotiškoji Brazilija. Šioje karščiu ir samba dvelkiančioje šalyje vyks vasaros olimpinės žaidynės. Joms pasibaigus į kovą stos neįgalieji sportininkai. Rugsėjo 7-18 d. Rio de Žaneire įvyks parolimpinės žaidynės. Šiemet jose dalyvaus septyni neregiai ir silpnaregiai sportininkai, kurie gins Lietuvos trispalvę, - tai šeši golbolininkai ir vienas plaukikas. 

Mūsų šalies stipriausi neįgalieji sportininkai jau seniai ruošiasi šioms žaidynėms. Golbolininkai parolimpiniams startams pradėjo ruoštis praeitų metų rudenį. Yra keli pasirengimo etapai. Pirmiausia, fizinė parengtis, taktikos gludinimas, naujų derinių išmokimas. Vėliau - kontrolinės varžybos. Vienos iš jų vyko gegužės mėnesį Brazilijoje, Rio de Žaneire, būsimoje parolimpinių žaidynių golbolo salėje. Jose dalyvavo ir Lietuvos golbolo komanda. Lietuviai dalyvavo dviejuose turnyruose. 

Jau tapo tam tikra tradicija - šalis, rengianti parolimpines žaidynes, kviečia į turnyrą keturias pajėgiausias pasaulio golbolo rinktines. Organizatoriai šiuo turnyru pasitikrina savo sales, bazes, infrastruktūrą, teisėjų darbą bei savanorius. Gavę iš turnyro dalyvių pastabų, iki parolimpinių startų trūkumus pašalina. 

Aštuoni lietuviai į Braziliją išskrido gegužės 1 d. Tai Mantas Brazauskis, Genrik Pavliukianec, Mantas Panovas, Justas Pažarauskas, Mindaugas Suchovejus, Marius Zibolis, rinktinės treneris Karolis Levickis bei jo asistentas Klaidas Janeika. Pirmasis turnyras vyko gegužės 4-5 dienomis. Turnyre dalyvavo Brazilijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Suomijos ir Lietuvos rinktinės - paskutinio pasaulio čempionato keturios stipriausios komandos. 

Turnyras iš pradžių vyko ratų sistema. Lietuviai žaidė su visomis komandomis po vienas rungtynes. Pirmame turnyro etape Lietuvos golbolininkai surinko daugiausia taškų. Jie įveikė visas komandas. Brazilai liko antri. Finale lietuviams teko kautis su aikštės šeimininkais. Deja, finalinės rungtynės buvo pralaimėtos. 

Štai ką apie kelionę ir gyvenimo sąlygas pasakojo komandos senbuvis G. Pavliukianec: "Kelionė iš tiesų buvo varginanti. Ji truko visą parą. Iš Lietuvos skridome į Vokietijos miestą Frankfurtą prie Maino, ten lėktuvo į Braziliją reikėjo laukti 8 valandas. Iki Rio de Žaneiro skridome 11 valandų. Atskridus paaiškėjo, kad organizatoriai nėra tinkamai pasiruošę būsimoms žaidynėms. Sprendžiu iš sportinių bazių. Pati salė, kur vyks parolimpinės žaidynės, yra paruošta. Deja, kol kas nėra apšilimo salių. O tai privaloma priešvaržybė procedūra. Apšilome lauke. Buvo karšta, apie trisdešimt laipsnių, tvyrojo smarvė, šalia dirbo statybinė technika. O viešbutis buvo puikus, maitinimas neblogas. Mane nustebino turnyro organizatorių punktualumas. Pietiečiai paprastai nelinkę skubėti. Jiems vėluoti - jokia naujiena. O šiame turnyre viskas buvo laiku - nustatytomis valandomis." 

Komanda džiaugiasi laimėta taureAntrasis golbolo turnyras vyko ten pat gegužės 7-9 dienomis. Jame dalyvavo jau šešios komandos. Prie šių pirmojo turnyro komandų prisijungė turkai ir švedai. Turnyro sistema buvo ta pati kaip ankstesniajame. Lietuviai šiose varžybose pasirodė puikiai. Žaisdami pirmame etape (rate) pirmas ketverias rungtynes laimėjo. Penktosios su brazilais nieko nelėmė. Todėl komandos treneris eksperimentavo. Šias rungtynes mūsiškiai pralaimėjo. Finale lietuviai susikovė su Jungtinių Amerikos Valstijų komanda. Rungtynės buvo atkaklios ir permainingos, vis dėlto mūsų šalies komanda nugalėjo. "Abiejų turnyrų negalima sureikšminti. Tai tik tam tikras apsišaudymas. Turnyro dalyvės neatskleidė visų turimų kozirių. Mes netgi specialiai jiems nesiruošėme. Tai daugiau tam tikras testas. Mums buvo gera proga išmėginti mažiau rungtyniaujančius žaidėjus. Man svarbiausia - žaidėjų stabilumas. Kol kas galutinė rinktinės sudėtis nėra aiški. Manau, ji paaiškės po kelių turnyrų ir Lietuvos čempionato. Kalbant apie Rio de Žaneirą, paaiškėjo ne itin maloni tiesa. Nors salė erdvi ir didelė, nors yra kondicionieriai, vis tiek čia labai karšta. Žaidėjai "plaukė". Prakaitas varvėte varvėjo. Salės grindys tapo šlapios. O tai jau negerai. Gal organizatoriai šią problemą išspręs. Jeigu ne, tai reiks kažką sugalvoti", - pasakojo rinktinės treneris K. Levickis. 

G. Pavliukianec Brazilijoje viešėjo antrą kartą. Be rungtynių, turnyro dalyviams buvo sudarytos visos sąlygos susipažinti su Brazilijos sostinės turistinės traukos vietomis. Lietuvos komanda aplankė vadinamą Cukraus galvą. Tai kalnų viršūnė. Į ją reikėjo kilti keltuvu. Oras buvo ūkanotas ir mažai kas matėsi. Sportininkai grožėjosi garsiaisiais Rio de Žaneiro paplūdimiais ir Marakano stadionu. Deja, į vidų nepavyko įeiti - stadionas rekonstruojamas. Matyt, čia bus olimpinių žaidynių atidarymas. 

Brazilijos sostinėje Rio de Žaneire buvo ištraukti burtai, nulėmę, kokiuose pogrupiuose parolimpinėse žaidynėse dalyvaujančios golbolo komandos varžysis. Iš viso bus du pogrupiai. Pogrupyje - penkios komandos. Į kitą etapą - aštuntfinalį - pateks keturios stipriausios pogrupio komandos. Stipriausia pogrupio komanda susitiks su kito pogrupio silpniausia komanda. Lietuviams burtai lėmė sunkias parolimpines kovas. Visi vienbalsiai pripažino, kad tai "mirtininkų" pogrupis. Būsimi Lietuvos golbolo rinktinės varžovai bus tokie: Kinija - Azijos čempionė, JAV - pasaulio čempionato trečiosios vietos laimėtoja, Suomija - to paties čempionato antrosios vietos laimėtoja, Turkija - Europos čempionė. "Būsimos kovos bus labai atkaklios. Visos rungtynės svarbios. Čia gali sėkmę lemti net vienas taškas. Nuo pirmų rungtynių reikės žaisti visu pajėgumu. Tokiam tikslui aš ir ruošiu Lietuvos rinktinę. Gaila, kad mūsų sporto federacija daug žada, bet mažai daro. Pasaulyje golbolas suprofesionalėjo. Beveik kiekviena komanda turi vadinamus skautus. Jų tikslas - stebėti ir analizuoti varžovų žaidimą. Skautai apdoroja gautus duomenis, pateikia juos rinktinės treneriams. O pas mus šį darbą atliekame dviese su asistentu. Skautų darbą puikiausiai atskleidė šie turnyrai. Lietuvos vyrų golbolo komanda buvo nuolatos filmuojama ir analizuojamas mūsų žaidimas", - pasakojo vyriausiasis treneris Karolis Levickis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]