VIRŠELIS

 

J. F. FROMILLER. AKLAS LYRININKAS


J. F. FROMILLER. AKLAS LYRININKAS. Parašas po iliustracija

Austrų dailininkas Josef Ferdinand Fromiller (1693-1760) gimė Oberdrauburge. Išgarsėjo kaip freskų tapytojas. 1740 metais Klagenfurto merijos didžiojoje salėje sukūrė freskų ciklą istorine tema. Jo freskų yra likę Trabuscheno pilyje ir Vernbergo pilies koplyčioje. Dailininkas išgarsėjo istorinės tapybos "Mediči" ciklu. Klagenfurte šio dailininko vardu pavadinta gatvė. Dailininkas paliko daug tapybos darbų ir piešinių religine tema, tarp jų - paveikslas, kuriame vaizduojama neregių patronė Šv. Liucija. 

Šio dailininko kūrybiniame palikime radome vieną mus dominantį paveikslą "Aklas lyrininkas", kuris buvo nutapytas 1755-1760 metais. Paveikslo pirmojo plano dešinėje pusėje pavaizduotas sėdintis neregys muzikantas su kiek į šoną pakreipta plačiabryle ruda skrybėle. Dešine ranka jis suka instrumento gale įmontuotą rankenėlę, su kuria judinamos stygos ir sukuriama nesudėtinga melodija. Už jo nugaros pasisukęs šonu stovi užsisvajojęs paauglys berniukas kailiu puošta kepure - neregio vedlys. Greta už nedidelio medinio stalelio sėdi jauna moteris su laišku rankose. Jos aukštai paraitotos šviesių marškinių rankovės liudija: moteris, galbūt tarnaitė, trumpai atitrūkusi nuo savo darbų, dalijasi laiško naujienomis su ją per pečius apkabinusiu vyriškiu. Jis žiūri jai tiesiai į akis ir įdėmiai klausosi. Šią sceną stebi greta moters tupintis šuo. Kuo šis muzikantas išsiskiria iš kelių šimtų neregių muzikantų mūsų reprodukcijų kolekcijoje? Dailininkas neregį nutapė pilkai rusvos storos gelumbės drabužiais. Kažkieno geros rankos dideliais lopais užlopė prasinešiojusių kelnių kelius. Šis palaikis senolio apdaras kontrastuoja su per pečius permesta ir dailiomis klostėmis krintančia purpuro spalvos marška. Tokios spalvos audeklais puošdavosi karaliai ir karo vadai. Kitas paveikslo ypatumas tas, kad dailininkui nepavyko pavaizduoti muzikanto aklumo. Jei dešinė senolio akis aptraukta balzganu valkčiu, tai kairioji skvarbiu žvilgsniu žvelgia į žiūrovą. Galima daryti prielaidą, kad neregys nebuvo tapomas iš natūros, o buvo sukurtas dailininko vaizduotės. 

Šis vidutinio formato (85 x 102 cm) aliejumi ant drobės tapytas paveikslas yra saugomas Austrijoje, Klagenfurto miesto muziejuje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]