TRUMPAI

 

 


DAUGIAU PRODUKTŲ IR PASLAUGŲ 

Daugiau nei penkeri metai Europos neįgaliųjų forumas aktyviai siekė įstatymo, kuris pagausintų produktų ir paslaugų tinkamumą žmonėms su negalia Europos Sąjungos vidaus rinkoje. Praėjusių metų gruodį Europos Komisija pateikė pirmąjį tokio dokumento projektą. Tai Europos prieinamumo aktas. Jis paskelbtas vadovaujantis Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto rekomendacijomis Europos Sąjungai siekiant įgyvendinti JT Neįgaliųjų teisių konvenciją. Visa tarptautinė žmonių su negalia bendruomenė palankiai vertina šią iniciatyvą. Europos neįgaliųjų forumas ir kitos tarptautinės žmonių su negalia organizacijos šiuo metu teikia komentarus bei siūlymus Prieinamumo akto projektui tobulinti. 

Iki šiol ES šalys turėjo individualius prieinamumo įstatymus ir taisykles. Nebuvo vieno ir suderinto ES įstatymo dėl produktų ir paslaugų tinkamumo vidaus rinkoje. Šiuo aktu siekiama, kad produktai ir paslaugos būtų pritaikyti žmonėms su negalia ir galėtų būti visur prieinami ES rinkoje. Pasiūlyme pateikti suderinti tinkamumo reikalavimai gamintojams, importuotojams ir prekių bei paslaugų platintojams. Taip pat įtraukti stebėsenos ir vykdymo užtikrinimo mechanizmai. Akto tekste išvardinti konkretūs produktai ir paslaugos: bankomatai, bilietų mašinos, kompiuterinė įranga ir operacinės sistemos, telefonija, bankininkystė, transportas, e. knygos ir elektroninės komercijos paslaugos. Aktu siekiama pagerinti žmonių su negalia gyvenimo kokybę garantuojant lygesnį visų produktų ir paslaugų prieinamumą konkurencingomis kainomis. 

 

VARŽĖSI ŠAŠKININKAI 

Kovo 19-20 dieną Panevėžyje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių greitųjų braziliškų šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 32 Lietuvos aklųjų sporto federacijos sportininkai. Čempiono titulą iškovojo Audronė Jasinskienė. Antras - Remigijus Bagdonas, trečias - Kazys Kižauskas. 

 

NEVYRIAUSYBININKŲ LAIŠKAS 

Kovo 20 dieną nevyriausybinės organizacijos, atstovaujančios vartotojų, pagyvenusių žmonių ir žmonių su įvairiomis negaliomis interesams, parengė ir išplatino atvirą laišką. 

Jame griežtai pasisakoma prieš Europos Tarybos siūlymą sumažinti rengiamos Interneto prieinamumo direktyvos taikymo spektrą. Pagal 2012 metų Europos Komisijos pasiūlytą pirminį direktyvos tekstą pritaikyti reikalauta visus viešojo sektoriaus institucijų tinklalapius. Dabar gi ES Taryba pasiūlė gerokai sumažinti direktyvos taikymo apimtis. Iš dokumento išbrauktos visuomeninių transliuotojų, mokyklų, vaikų darželių ir nevyriausybinių organizacijų interneto svetainės. Taip pat pasiūlyta direktyvos netaikyti ir tam tikram tinklalapių turiniui, pavyzdžiui, tiesioginėms garso ir vaizdo transliacijoms, intranetui ir ekstranetui. Tokie siūlymai leistų direktyvai diskriminuoti milijonus ES piliečių, kuriems internetas yra informacijos šaltinis ir darbo įrankis. Laišką pasirašiusios nevyriausybinės organizacijos taip pat reikalauja, kad direktyva būtų taikoma ne tik viešojo sektoriaus subjektams, bet ir privatiems paslaugų teikėjams, kurie bendradarbiauja su viešuoju sektoriumi, - pašto, transporto paslaugų tinklapiai ir kita. 

 

TEATRO DIENAI 

Kovo 24 dieną Kretingos dienos veiklos centras Simono Daukanto progimnazijoje surengė kasmetinį neįgaliųjų teatro mėgėjų festivalį "Atspindžiai 2016", skirtą Tarptautinei teatro dienai. Šventėje dalyvavo trylika kolektyvų. LASS Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro teatrinio meno ir muzikos terapijos būrelis "Meleta" festivalyje dalyvauja jau antrą kartą. Šiemet parodytas sceninis vaizdelis "Meilės menas" pagal A. Jonyno bei K. Kubilinsko satyrinę poemą "Donžuanas". Pirmą kartą renginyje dalyvavo Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė "Palėpė", kuri parodė koliažą "Tu nebijok". Beje, abiems neregių kolektyvams vadovauja Danutė Balčiūnienė. 

 

KAIP APSISAUGOTI? 

Kovo 24 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filiale kartu su Žaliakalnio seniūnijos seniūnaičiu Juozu Miliausku suorganizuotas susitikimas, kuriame dalyvavo Kauno apskrities policijos bendruomenės pareigūnės I. Cvirkienė ir J. Juršytė. Pareigūnės susirinkusiems paaiškino apie sukčiavimo būdus. Jos patarė, ką reiktų daryti, jei sukčius skambina telefonu ar į duris. Daug laiko skirta telefoninių sukčių apgaulei įveikti. 

 

ŠOUDAUNO ČEMPIONAI ŽINOMI 

Balandžio 2-3 dieną Kaune įvyko Lietuvos vyrų individualus šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo šešiolika sportininkų. Pirmąją vietą iškovojo Mindaugas Dvylaitis, antras - Žygimantas Matusevičius, trečias - Paulius Kalvelis. 

Balandžio 9-10 dieną Kaune įvyko individualus moterų šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo devynios sportininkės. Pirmąją vietą iškovojo Oreta Strazdauskaitė, antra - Oksana Dobrovolskaja, trečia - Erika Šnaraitė. 

 

PAMINĖTA SAUGAUS EISMO DIENA 

Balandžio 6 dieną Lietuvoje dešimtą kartą minėta Saugaus eismo diena. LASS Švenčionių rajono filialo nariai turėjo galimybę dalyvauti išvykoje į Švenčionių rajono policijos komisariatą. Susitikimą organizavo komisariato bendruomenės pareigūnė Liudmila Černiavskytė. Susitikimo dalyviai su saugaus eismo pareigūnu Dmitrijum Kolesovu diskutavo apie neregiams eismo dalyviams kylančias problemas. Susipažinta su pareigūnų amunicija ir naudojamomis priemonėmis sulaikant nusikaltėlius. Čia patalkino viešosios policijos skyriaus viršininkas Arvydas Grigianecas. Susitikime dalyvavęs rajono policijos komisariato viršininkas Josifas Kuzmickis atsakė į filialo narių klausimus. 

 

NEREGIAMS PAREMTI 

Balandžio 7 dieną Vilniuje, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose, surengtas labdaros koncertas. Jį surengė Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubas, bendradarbiaudamas su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu orkestru. Koncerte surinktos lėšos bus skirtos aklųjų ir silpnaregių savarankiškumui ugdyti. LIONS klubas finansiškai parems LASS organizuojamus projektus, skirtus aklųjų savarankiškumui ir socialiniam aktyvumui skatinti. 

 

DIKTANTAS BAIGĖSI 

Balandžio 9 dieną Vilniuje, Lietuvos radijo ir televizijos studijoje, įvyko Nacionalinio diktanto baigiamasis etapas. 

Po pirmojo, vykusio vasario mėnesį, komisija, tikrinusi brailio raštu rašytus darbus, konstatavo, kad geriausiai diktantą parašė du dalyviai - tai Brigita Narmontaitė ir Aurimas Ramonas. Jiems rekomenduota dalyvauti baigiamajame etape. Nacionalinio diktanto komisija su šia rekomendacija sutiko. 

Dėl asmeninių priežasčių A. Ramonas diktanto negalėjo rašyti, todėl antrajame etape dalyvavo tik B. Narmontaitė. 

Balandžio 12 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje jos darbas patikrintas ir konstatuota, kad parašytas praktiškai be klaidų. Yra keletas skyrybos nesutapimų su diktanto tekstu, tačiau, ar jie laikytini klaidomis, spręs Nacionalinio diktanto komisija. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivė B. Narmontaitė Nacionalinį diktantą be klaidų arba tik su keliomis nedidelėmis klaidomis parašo jau treti metai iš eilės. Pirmasis nacionalinio diktanto etapas tradiciškai vyko Lietuvos aklųjų bibliotekoje. 

 

MOKĖSI 

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surengė profesinius mokymus, kuriuose dalyvavo 60 tarnybos specialistų, atliekančių negalios vertinimus. Dviejų dienų mokymai, kuriuos vedė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akių ligų centro gydytojas med. dr. S. Galgauskas, buvo skirti akių ligoms, šių ligų sukeliamiems organizmo funkcijų sutrikimams ir jų įtaką žmogaus darbingumo arba neįgalumo lygiui bei specialiesiems poreikiams. 

Šios tarnybos teigimu, 2015 m. nedarbingais arba iš dalies darbingais dėl akių ligų pripažinti 158 darbingo amžiaus asmenys, o neįgalumas nustatytas 14 asmenų iki 18 metų. 

 

ATVĖRĖ DURIS 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras balandžio 18-22 dieną surengė atvirų durų renginį. Čia buvo galima susipažinti su neregio ir silpnaregio mokinio diena - ugdymo procesu ir laisvalaikiu. Renginio dalyviai mokėsi brailio rašto, regimųjų funkcijų lavinimo, individualios orientacijos ir mobilumo naudojantis baltąja lazdele, susipažino su garsinėmis ir brailio rašto knygomis. 

 

SKAUDA 

Laikraštis "Šiaulių kraštas" pranešė apie tai, jog Šiaulių miesto savivaldybėje "Darom" akcijos organizatoriai pristatė šiųmetės talkos taškus ir darbus. Savivaldybės paskelbtame taškų žemėlapyje Gubernijos mikrorajonas pavadintas "Akliukais". Į tokį mikrorajono pervadinimą sureagavo gyventojai, aklųjų ir silpnaregių bendruomenė. "Šiaulių kraštui" paskambinę skaitytojai piktinosi, jog savivaldybės tinklalapyje aptiko naują miesto mikrorajoną "Akliukai". Taip akcijos "Darom" organizatoriai pavadino Gubernijos mikrorajoną, kviesdami į talką Spindulio gatvės kvartale. Pasipiktinusiųjų skambučių sakė sulaukusi ir Inta Skeivienė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių miesto ir rajono filialo pirmininkė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]