TRUMPAI

 

 


GAMINIAI IR PASLAUGOS PRIEINAMESNI NEĮGALIESIEMS 

Gruodžio 2 dieną Europos Komisija pateikė pasiūlymą dėl Europos prieinamumo akto, kuriame bus nustatyti bendri prieinamumo reikalavimai pagrindiniams gaminiams ir paslaugoms. Gaminiai ir paslaugos atrinkti konsultuojantis su piliečiais ir pilietinės visuomenės organizacijomis bei įmonėmis. Tarp šių paslaugų ir gaminių - bankomatai ir banko paslaugos, kompiuteriai, telefonai ir televizijos įranga, telefonijos bei audiovizualinės paslaugos, transportas, elektroninės knygos ir elektroninė prekyba. 

Direktyvos pasiūlymu siekiama padėti bendrovėms teikti prieinamus gaminius ir paslaugas tarpvalstybiniu lygmeniu ir kartu pagerinti vidaus rinkos veikimą. Bendri prieinamumo reikalavimai bus taikomi ES viešųjų pirkimų procedūroms ir kitose ES lėšų naudojimo srityse. Ši iniciatyva paskatins inovacijas ir padės padidinti prieinamų gaminių ir paslaugų pasiūlą maždaug 80 mln. Europos Sąjungoje gyvenančių žmonių su negalia. 

 

"BIČIŲ TURGUJE" 

Gruodžio 7 dieną Vilniuje, Lietuvos Respublikos Seime, surengta kalėdinė labdaros mugė "Bičių turgus". Šio renginio iniciatorė LR Seimo narė, Moterų bendruomenės pirmininkė Vilija Aleknaitė Abramikienė. Mugėje dalyvavo ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro amatų būrelių nariai. Seimo Europos informacijos biuro patalpose visą dieną šurmuliavo įvairių šalies nevyriausybinių organizacijų atstovai - jie pristatė savo organizacijas ir jų veiklą. Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras pristatė regos negalią turinčių žmonių pasiekimus ir galimybes. 

Vilkpėdės amatų būrelių atstovai dalyvavo ir gruodžio 18 dieną Vilniaus miesto savivaldybės surengtoje žmonių su negalia organizacijų dienos centrų meno dirbinių kalėdinėje mugėje. 

 

PAGERBTI SPORTININKAI 

Gruodžio 8 dieną Vilniuje tradiciškai pagerbti ir apdovanoti dešimt geriausių 2015 metų Lietuvos neįgalių sportininkų. 

Tarp jų - penki Lietuvos aklųjų sporto federacijos nariai: golbolo žaidėjai Mantas Brazauskis, Genrik Pavliukianec ir Marius Zibolis bei plaukikai Gluosnė Norkutė ir Mindaugas Dvylaitis. Sportininkų pagerbimo vakare dalyvavo kadenciją baigęs LR Prezidentas Valdas Adamkus, LR Vyriausybės, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Kūno kultūros ir sporto departamento vadovai bei atstovai. 

 

APIE DALYKINĮ ETIKETĄ 

Gruodžio 10-11 dieną Vilniuje įvyko seminaras "Apie dalykinį etiketą", skirtas žmonėms su regos negalia. Jį surengė LASS respublikinis centras. Seminare dalyvavo 14 LASS narių iš Kauno, Klaipėdos, Kupiškio, Panevėžio, Utenos ir Vilniaus. Mokymus vedė lektorės Aistė Mažeikienė ir Aušra Jonkutė. 

Seminare dalyviai susipažino su šiuolaikiniais dalykinio etiketo principais, jų taikymu kasdieniniame darbe, etiketo ir protokolo svarba kuriant ir palaikant dalykinius ryšius, bendravimo specifika ieškant darbo, dalykinio įvaizdžio kūrimu. 

 

NORVEGŲ DOVANOS 

Gruodžio 11 dieną LASS Pasvalio rajono filiale lankėsi ilgamečiai organizacijos rėmėjai - "Pagalba Lietuvai" draugijos nariai ir vadovė Inger Bekkevik iš Norvegijos. Jie atvežė vardines dovanėles LASS Pasvalio rajono filialo globojamiems vaikams, jauniems ir brandaus amžiaus žmonėms su regos negalia. Filialo pirmininkei Rasai Rimkūnaitei apžvelgus pagrindinius 2015 metų organizacijos įvykius, kiekvienas renginio dalyvis turėjo progą įvardinti savo pasiekimus ir sėkmes. 

Susirinkusieji galėjo apžiūrėti kūrybinės studijos "Jausti - vadinasi, matyti" reljefinės grafikos darbelius, kuriuos sukūrė Panevėžio miesto mokyklų moksleiviai. Renginiui pasibaigus neliko nė vieno šventės dalyvio, negavusio Kalėdų Senelio dovanų. 

 

DAR VIENAS GERUMO KRISTALAS 

Sausio 11 dieną Kauno rotušėje Gerumo kristalais už reikšmingus, neatlygintinus darbus Kauno bendruomenės labui apdovanota dvylika nusipelniusių kauniečių. Apdovanojimus įteikė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Tarp apdovanotųjų yra ir LASS Kauno miesto filialo narė Kristina Mačiutaitė. 

Gerumo kristalas - tai dailininko Edmundo Unguraičio sukurtas kristalas su Kauno herbu raudoname įdėkle bei įrašu apie laureatą ir jo nuopelnus. K. Mačiutaitei apdovanojimas įteiktas "Už pagalbą neįgaliesiems integruotis į visuomenę". Gerumo kristalu jau yra apdovanota Kauno aklųjų ir silpnaregių centro kultūrinių renginių organizatorė Gražina Siderevičienė. Šio apdovanojimo pirmtaku - "Gerumo plyta" - apdovanota dainininkė Rasa Misiukaitė, bendrijos "Akių šviesa" įkūrėja Nijolė Majerienė, Daiva Guobienė bei Kauno aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Parolimpietis" vadovas Juozas Miliauskas. 

 

VAIDOS KONCERTAS 

Gruodžio 13 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre surengtas vakaras "Iš širdies į širdį". Kalėdinės muzikos koncertą klaipėdiečiams ir savo bičiuliams padovanojo dainininkė Vaida Butautaitė. Renginį vedė bičiulė, būsima žurnalistė Živilė Aleksandravičiūtė. Renginį įgarsino V. Butautaitės vokalo mokytojas Albertas Burba. 

 

PAS KAIMYNUS 

Gruodžio 13 dieną LASS Prienų rajono filialo vokalinio ansamblio "Puriena" dainininkai lankėsi Žagariuose (Lenkija). Šv. Baltramiejaus bažnyčioje "Puriena" giedojo šv. Mišiose. Po mišių bendrauta su Lenkijos lietuviais. 

 

NEPAMIRŠTI NEREGIAI 

Gruodžio 15 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre koncertavo estrados dainininkė Jūratė Miliauskaitė. Dainininkė akliesiems ir silpnaregiams savo koncertą padovanoja kasmet. J. Miliauskaitei talkino pianistas Dainius Pavilionis. Eilių paskaitė centro mėgėjų teatro "Aira" skaitovės Roma Girnienė ir Zita Klibavičienė. 

 

BENDRAUJAME 

Gruodžio 15 dieną LASS Kupiškio rajono filiale viešėjo LASS Molėtų rajono filialo nariai ir kapela "Berželis". Susitikime pasidalinta veiklos patirtimi, aptartos bendradarbiavimo galimybės. LASS Kupiškio rajono filialo teatro grupė "Akimirka" svečiams parodė naujausią spektaklį "Moteriški reikalai", o molėtiškiai atsilygino naujausiomis dainomis. Svečiai taip pat susipažino su Kupiškiu. 

 

NAUJA KOMISIJA 

Gruodžio 18 dieną įvyko Neįgaliųjų reikalų departamento inicijuotas pasitarimas dėl visuomeninės aplinkos pritaikymo komisijos steigimo. Susitikime nutarta steigti Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisiją, nuolatiniais jos nariais kviečiant neįgaliųjų asociacijų atstovus. Į šios komisijos posėdžius bus kviečiamos nagrinėjamais klausimais suinteresuotos institucijos. Aptartas Visuomeninės aplinkos pritaikymo komisijos nuostatų projektas, išsakytos pastabos. Taip pat pristatyti Būsto pritaikymo neįgaliesiems 2015-2018 metais tvarkos aprašą lydinčių dokumentų projektai. 

 

ŠEIMŲ PLAUKIMO TURNYRE 

Gruodžio 19 dieną Alytuje įvyko "Rūtos Meilutytės taurės 2015" šeimų plaukimo varžybos. Tarp 36 šeimų dalyvavo ir LASS Kauno miesto filialo narių šeima "Srovė". Sąvoką "šeima" varžybų organizatoriai suprato kaip giminystės ryšiais susietą žmonių grupę, į kurią galima pasikviesti ir šeimai nepriklausantį plaukiką. "Srovę" sudarė Juozas Miliauskas, Kristina Mačiutaitė, Mindaugas Dvylaitis ir Edgaras Matakas. Varžybose plaukta tik vienu plaukimo būdu - krūtine. Šeimyninę plaukimo estafetės komandą turėjo sudaryti skirtingų lyčių asmenys (1 + 3 arba 2 + 2). Kiekvienas šeimos narys turėjo nuplaukti po 50 metrų. LASS Kauno filialo narių šeima "Srovė" iškovojo devintąją vietą. Rūta Meilutytė plaukikams įteikė specialiai renginiui pagamintas plaukimo kepuraites ir sportinius marškinėlius. 

 

PAGELBĖJO DU PROCENTAI 

Gruodžio 22 dieną LASS Jurbarko rajono filialo nariams surengta išvyka į šalies sostinę. Kongresų rūmuose žiūrėta Rolando Kazlo ir Pakeleivių koncertinė programa "Į kitą Laiko pusę". Aplankyta ir kalėdinė mugė Katedros aikštėje. Bilietai ir transporto išlaidos apmokėtos iš LASS Jurbarko rajono filialui paaukotų 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio lėšų. 

 

KNYGŲ PADAUGĖJO 

2015 metais viešoji įstaiga "Brailio spauda" įvykdė du Lietuvos kultūros tarybos finansuotus leidybinius projektus. 

Jų rezultatas - 21 pavadinimo knygos brailio raštu. Vieno projekto tikslas buvo naujų knygų brailio raštu pasiūlyti vaikams ir jaunimui. Antrojo projekto rezultatai orientuoti į suaugusiųjų brailio rašto skaitytojų poreikius. Leidybai parinktos pripažinimo jau sulaukusios Lietuvos ir užsienio rašytojų knygos. Visi projektų dėka išspausdinti leidiniai perduoti Lietuvos aklųjų bibliotekai, o vaikams skirta literatūra - dar ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro bei Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro bibliotekoms. 

 

"KNYGŲ KALĖDOS" IR LAB 

Metų pabaigoje jau penktą kartą startavo Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija "Knygų Kalėdos". Lapkričio 23 dieną akcija prasidėjo garsiniais skaitymais Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Skaitymuose dalyvavo diktoriai savanoriai, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai ir ilgametė garsinių knygų garsintoja Regina Jokubauskaitė bei dainininkas Arvydas Markevičius. Paskaitą apie Kalėdas vaikų literatūroje perskaitė rašytoja Gintarė Adomaitytė. Ši akcija Lietuvos aklųjų biblioteką praturtino ne tik dvasiškai, bet ir materialiai - biblioteką pasiekė per šimtą naujų knygų. Jas padovanojo knygynų tinklas "Vaga", vaistinių tinklas "Camelia", advokatų kontora Valiūnas Ellex. Dalis knygų surinkta ir knygyne "Pegasas". Visas šias knygas Lietuvos aklųjų biblioteka planuoja įgarsinti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]