REDAKTORIAUS ŽODIS

 

SMALSUMĄ SKATINANČIOS NEŽINIOS LINK


2016 m. atėjo negailėdami nei sniego, nei tikro šaltuko, nei šventinių dovanų bei nuotaikos. Todėl leiskite visus ir visas su tais atėjusiais pasveikinti, palinkėti laimės, džiaugsmo, sveikatos, gražių sumanymų ir vaisingų darbų. Lai Naujieji būna geresni nei praėjusieji. 

Praėję metai žurnalą leidžiančiai viešajai įstaigai "Brailio spauda" buvo nei labai geri, nei blogi. Džiugina tai, kad norintiems skaityti "Mūsų žodį" galimybių tai daryti daugėja. Visiems įprasta, kad žurnalas leidžiamas padidintu šriftu ir brailio raštu. Taip pat daugeliui įprasta tapo ir žurnalo internetinė versija. Svetainėje www.musuzodis.lt leidinį galima rasti ir tekstiniu pavidalu, ir įgarsintą. Lietuvos aklųjų biblioteka, sukūrusi elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą ELVIS, rado vietos ir "Mūsų žodžiui". Didėjant šia sistema besinaudojančių būriui, gausėja "Mūsų žodžio" skaitytojų. Gal ne tiek svarbus skaitymo būdas. Svarbiausia, kad žurnalas skaitomas. O žurnalą skaityti galimybė yra visur, kur yra internetas, ir visada, kai jis veikia. 

Leidome ne tik žurnalą, bet ir knygas brailio raštu. Lietuvos kultūros tarybos paremti skaitantiems brailio raštu pateikėme net 21 naują knygą. Skaičius gal ir nedidelis, bet tai - ketvirtadalis visų brailio raštu per metus pasirodžiusių knygų. Tikimės paramos sulaukti ir šiais metais. 

Apie ką rašysime? Rašysime apie tai, apie ką jau rašėme ir rašome: apie aklųjų ir silpnaregių laimėjimus tiek mūsų šalyje, tiek ir užsienyje, apie tai, kaip neregiai randa vietą gyvenime, apie jų kultūrinius, literatūrinius, sportinius laimėjimus. Stengsimės pateikti kiekvienam naudingos informacijos. Bus ir nekasdienių temų. Viena jų - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos jubiliejus. Mūsų organizacijai šiemet sukanka 90 metų. Kuo organizacija darosi senesnė, tuo jos nueitas kelias labiau apipintas legendomis, nes nėra ką paklausti, kaip buvo iš tiesų. Istorija yra likusi spaudoje ir leidiniuose, bet ją kiekvienas skaito ir supranta taip, kaip jam atrodo. O tokias mintis perša brailio rašto, baltosios lazdelės ir kitų dalykų atsiradimo istorijos ir jų variantų gausa. Kaip ten bebuvę, bet apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos jubiliejų tikrai rašysime. Geriausias temų ir rašinių siūlytojas yra gyvenimas. Jis taip pat ras ką pasiūlyti ar padiktuoti. 

Redakcijai galite rašyti ir jūs, mieli skaitytojai. Galite rašyti tiek brailio raštu, tiek ir reginčiųjų raštu. Jei rašysite reginčiųjų raštu - būtų geriau, kad rašytumėte kompiuteriu. Kompiuteris kūrybinės minties nesumenkina, o parašytą tekstą perskaityti kur kas lengviau, ypač skaitant vardus, pavardes, vietovardžius. Bet, jei parašysite ranka, - blogai nebus. Svarbiausia, kad rašytumėte apie savo gyvenimą, apie nuveiktus darbus, apie laimėjimus, apie rūpesčius. Galite pasiūlyti ir savo eilėraščių, prozos. Aišku, romanų nelaukiame, nes neturime žurnale tiek vietos. Būtų gerai, kad prie straipsnelio ar žinutės dar ir kokią nuotrauką pridėtumėte. Visai gerai būtų, kad nuotraukos būtų kokybiškos - ryškios ir pakankamai didelės. Dydį prisiminiau todėl, kad tai, kas tinka internetinėms svetainėms, ne visada tinka spaudai. 

Noriu padėkoti visiems, kurie neieškojote lengvų žurnalo skaitymo būdų, o tradiciškai jį užsiprenumeravote padidintu šriftu ar brailio raštu. Čia pacituosiu praėjusių metų ONKYO konkursą laimėjusį Vladislavą Ivanovą: "Aš esu įsitikinęs, kad tarp skaitytojo ir knygos neturi būti tarpininko, netgi jei tai skaitovo balsas." Ačiū visiems, kurie mus skaitote be tarpininko. Ačiū ir skaitantiems per tarpininką ar tarpininkę. Taip pat noriu padėkoti visiems tiems, kurie talkinote akliesiems ir silpnaregiams, užsiprenumeruojantiems "Mūsų žodį". Jūs ne tik tų žmonių, bet ir mūsų redakcijos talkininkai. Ačiū jums visiems. 

Jie, Naujieji, jau čia. Ar geri, ar ne tokie geri - žinosime 2017 m. pradžioje. O dabar džiaukimės jais ir ta žavia, smalsumą skatinančia ateities nežinia. Gerų jums visiems metų! 

 

Vytautas GENDVILAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]