SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Irma VOLKOVA

GRAŽIOMS IR STILINGOMS


Kurti savo madą gali tik jaunos moterys. Subrendusios ir senstančios moterys turi paisyti esamos mados. 

Coco Chanel 

 

Lapkričio 24-25 dieną LASS respublikinis centras suorganizavo puikų seminarą neregėms ir turinčioms mažą regėjimo likutį moterims "Atrodau gražiai - jaučiuosi puikiai". Labai ačiū projekto vadovei Linai Puodžiūnienei, kad pakvietė mus susipažinti su pagrindinėmis mados ir stiliaus tendencijomis. Dar dėkingesnės už tai, kad pakvietė tris puikias, visuomenėje gerai žinomas moteris: įvaizdžio ir drabužių dizainerę Kristiną Mališauskienę, Vilniaus kolegijos menų ir kūrybinių technologijų fakulteto katedros vedėją, įvaizdžio dizainerę Silviją Grušnienę, Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino katedros docentę Renatą Maldutienę. Jos - puikios pašnekovės, dėstytojos ir tiesiog moterys. Kalbėjomės kaip seniai pažįstamos draugės, klausėme ir sulaukėme atsakymų. Štai dizainerė Silvija davė puikių plaukų priežiūros patarimų, kalbėjo apie šių dienų šukuosenų tendencijas. 

 

Plaukai 

Mėgstančioms dažyti juodai ar itin šviesiai plaukus ir juos ištiesinti it stygas turiu blogą žinią: jūs ne tik nemadingos, bet ir atrodote lyg plastikinės lėlės. Bet nenusiminkite: visada galite pakeisti savo plaukų spalvą ir atrodyti nepriekaištingai. Štai dažančioms plaukus namuose patarimas: iš pradžių nustatykite savo plaukų spalvą pagal konkretaus dažų gamintojo spalvų paletę. Kiekviena plaukų spalva turi savo numerį, sudarytą iš dviejų skaičių, atskirtų brūkšneliu arba tašku (pvz., 5-13). Pirmasis skaičius rodo spalvos gylį arba intensyvumą, sodrumą, antrasis skaičius po brūkšnelio arba taško - atspalvį. Pavyzdžiui, jei jūsų natūralios plaukų spalvos pirmasis skaičius 5, rekomenduojama, kad spalva būtų ne daugiau nei 2-3 tonais šviesesnė ar tamsesnė, t.y. ne daugiau nei 7-8. 

Labai tamsi ir labai šviesi plaukų spalvos reikalauja turėti nepriekaištingą tolygios spalvos odą. Antraip jos pabrėš veido trūkumus (tamsius ratilus po akimis, spuogelius, raukšles, pigmentines dėmes, ilgą nosį, strazdanas ir kt.) ir jus sendins. Jei jūsų oda linkusi rausti ar yra alergiška, venkite ryškių, sodrių plaukų spalvų su rausvu atspalviu, taip pat labai šviesių spalvų, verčiau rinkitės šviesias plaukų spalvas su šaltais smėlio, pelenų atspalviais. Tai patarimai jūsų draugėms ar šeimos narėms, kurios, mielos skaitytojos, jūsų plaukus dažo. Ataugus šaknims, svarbu tik jas nudažyti, nes esminė vyresnių moterų dažymo klaida yra visų plaukų pertepimas naujų dažų sluoksniu, juos kaskart vis tamsinant. Beje, slaptas patarimas iš seminaro dalyvių ir dizainerių: vyresnei moteriai labiausiai tinka plaukus šviesinti, o ne tamsinti, bet šviesumas turi būti labai natūralios spalvos. Štai kasdienėms šukuosenoms dizainerė pataria paįvairinti sklastymų kryptį. Nebūtina sklastymo daryti tik per galvos vidurį, puikiai atrodo, kai plaukų skyrimas būna ant vieno ar kito galvos šono. Žaisdamos su sklastymais kaskart atrodysite vis kitaip. Dar labai svarbu, jeigu vienoje veido pusėje turite vienokį ar kitokį defektą, galite jį slėpti tinkamai perskyrę plaukus, galimas tiesus ar zigzago būdu plaukų skyrimas. Prisiminkite įvairiausius plaukų pynimo būdus, jie šiuo metu "ant bangos". Liaudyje vadinamo driežiuko pynimas lanku viename ar kitame galvos šone jus padarys labai jaunatvišką ir nenuobodžią. Kaip tik seminaro metu dizainerė S. Grušnienė ilgakases merginas mokė, kaip pačioms yra nesunku susipinti ar susirišti nenuobodžiai plaukus. Pasistengusios ir skyrusios sau šiek tiek daugiau laiko, pačios nustebsite, kokį grožį mokate kurti su savo plaukais jų nematydamos veidrodyje. Patarimas: nebijokite šiek tiek išsidraikiusių, netvarkingų kasų ar kuodelių - tai suteikia natūralumo įspūdį. Šiame seminare išgirdome, kad natūralumas yra viso jūsų įvaizdžio privalumas. 

 

Antakiai 

Dizainerė Kristina patarė, kaip tvarkyti antakius. Juos prižiūrėti dabar itin lengva: galima susitvarkyti salone arba paprašyti apie antakių korekciją išmanančios draugės pagalbos. Kartą per keletą mėnesių suteikti formą pagal veido bruožus ir visą kitą laiką iki kito vizito jums reikės juos tinkamai pašukuoti. Natūralu, paprasta ir gražu, ypač aktualu mums, jog nekils sunkumų juos pešiojant. Bene svarbiausias įvaizdžio patarimas - švytinti, sveika, prižiūrėta veido oda. Šiomis dienomis nereikalinga, kaip dizainerė Kristina sakė, "tapyba ant veido". Atsisakykite bazinės ar kompaktinės pudros, daug akių šešėlių, dirbtinių blakstienų, išskyrus tuos atvejus, kai jos būtinos kokiai šventei, o žmogus jų tiesiog neturi dėl įvairiausių akių ligų, atsisakykite ir kitų dekoratyvinės kosmetikos "lobynų". Dabar pakanka turėti higienines priemones: veido prausiklį, kasdienį kremą, paakių kremą, o odai paskaistinti ir suteikti jai šiokį tokį atspalvį rekomenduojami BB ar CC kremai (būtinai pasirinkite pagal savo kaklo spalvą tinkamiausią BB ar CC kremą). Šis kremas labai parankus visoms moterims, merginoms ar net vyrams, nes lengva juo naudotis. Naudojamasi kaip įprastu veido kremu. Svarbiausia, kad jį naudojant nereikia rūpintis, ar tolygiai kremas pasiskirstė ant veido odos. Dabar labai madinga perbraukti tušu tik viršutines blakstienas, apatines užtenka sušukuoti. Kad visai neatrodytumėte išblyškusios, galima skruostus perbraukti šviesiais skaistalais. Lūpoms dažyti nereikalingas kontūrinis lūpų pieštukas - pakanka pirštu patapšnoti per lūpas lūpdažiu. Viskas labai natūralu - dabar architekto tikslumo linijos veide neteikia grožio. Rekomenduojamos visų uogų lūpdažių spalvos - kiekviena taikoma sau labai individualiai: pagal odos spalvą, lūpų storį, dantų baltumą, pagal tai, kokioje aplinkoje ketina būti. Nepamirškite odos šveitimo - tai labai svarbu, kad veidas švytėtų. Pasieškokite internete natūralių būdų šveisti odą - tinka kavos tirščiai ir daugelis kitų priemonių. 

 

Pagrindinė garderobo sudėtis 

Norėdamos būti ir gražios, ir stilingos, turime žinoti pagrindinę garderobo sudėtį. Tai drabužiai, kurie puikiai derinami vieni su kitais ir su įvairiausiomis kas sezoną kintančiomis madingomis detalėmis. Pakanka nusipirkti vieną madingą pagal sezoniškumą daiktą ir jį derinti su savo drabužiais, tuomet išliksite visada stilingos ir nepasiklydusios beprotiškoje pasiūlos gausoje. 

Maža juoda suknelė. Paprastai jos ilgis būna iki kelių, geriausiai pritaikoma prie visokio garderobo suknelė be rankovių, tačiau labai svarbu, kad suknelė itin gerai priglustų pažastų srityje, ypač vyresnėms moterims tai aktualu, nes jų pažastų oda šiek tiek pakritusi. 

Kelnių ir švarko juodos spalvos kostiumas. Siūloma pirkti du kostiumėlius iš karto, kad abu kostiumėliai būtų panašios faktūros, bet gali būti skirtingų spalvų ar raštų. 

Vyriško stiliaus balti marškiniai. Tai visiškai paprasti balti marškiniai, kuriuos tinka dėvėti po švarkeliu ar vienus su sijonuku. 

Pieštuko formos sijonas. 

Dvejulė. Tai trikotažinis megztukas kartu su tokios pat medžiagos palaidinuke. Galimi du variantai, vienas jų megztukas su V formos apykakle ir užsegamas mažomis sagutėmis, o per iškirptę matoma apatinė palaidinukė (paprastai megztukas būna vienos spalvos, o palaidinukė baltos). Kitas dvejulės variantas yra megztukas taip pat su tos pačios medžiagos palaidinuke, tik be jokių susegimų. 

Klostuotas sijonas. 

Marškinėliai, priglundantys prie kūno. Juodos ir baltos spalvų, ilgomis ir trumpomis rankovėmis. 

Džinsai - juodi ir balti. 

Rokerio tipo odinė striukytė. 

Klasikinis juodos spalvos lietpaltis. Tokį galima pamatyti prekinio ženklo "Burberry" reklaminiuose stenduose, tik jų tradicinė spalva - smėlio. 

Ilgesnis suknelinis švarkas, dengiantis klubus. 

Platus viršutinis apdaras. Tai drabužis, panašus į tuniką. 

Damos, turėdamos tokius drabužius, niekada nepaslys kurdamos savo įvaizdį. Į madą atėjus, tarkim, intensyviai geltonai spalvai ar blizgiems audiniams, jums pakaks įsigyti palaidinukę ir derinti ją su jau turimais sijonais ar kelnėmis. Žiemą neskubėkite pirkti sezono madingos spalvos palto ar striukės, geriau įsigykite to meto madingų spalvų ar raštų kepuraitę, pirštines ar šalį ir kaskart atrodysite vis kitaip. Tik turiu pasakyti, jog įvaizdžiui formuoti visada reikės pasikliauti gerą regėjimą turinčiais žmonėmis: jie jums padės nusipirkti norimą tekstilės gaminį, o jau po to bus lengva pačioms derinti drabužius vienus su kitais. 

Klasikinės spalvos yra pilka, juoda, raudona. Prie juodos derindami kitas spalvas niekada neprašausite pro šalį - juoda madinga visais laikais. Tik ji turi būti labai prižiūrėta, nenudėvėta, visada švari ir neapsipūkavusi. Jeigu turite baltą avalynę, labai gerai pasvarstykite, kaip ji derės su jūsų apranga. Balti bateliai labai sunkiai priderinami prie bet kokios aprangos. Siūlau baltos avalynės atsisakyti, bus lengviau formuoti stilių ir įvaizdį. Būkite gražios, mylėkite save ir kitus! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]