NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

SKAITANTI LIETUVA


LAB direktorė R. Januševičienė su vaikais prie knygų dėžės "Knygų kalėdos""Skaitanti Lietuva - stipri Lietuva!" - žodžiai, kuriuos, metams baigiantis, ne sykį ir ne du kartojo LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Šiais metais, Prezidentės inicijuota, šalyje jau penktą kartą vyksta akcija "Knygų Kalėdos". Akcijos tikslas - padėti Lietuvos bibliotekoms įsigyti naujų knygų, ypač vaikams ir jaunimui skirtos literatūros. Kaip sakė pati Prezidentė, "Knygų Kalėdų" idėją jai pasufleravęs prieš penkerius metus iš Šiaulių gautas vaikų laiškas, kuriame buvo prašoma padėti jiems įsigyti naujų knygų. Štai jums ir pavyzdys, kaip vaikai gali viena ar kita linkme kreipti net Prezidentės mintis, o su ja - ir visos valstybės kultūrinį ar visuomeninį gyvenimą! Bet šis rašinys ne apie tai. 

Šių metų "Knygų Kalėdos" prasidėjo ne prezidentūroje ir ne kokioje kitoje itin svarbioje valstybės įstaigoje, o Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB). Ta proga lapkričio 23 dieną bibliotekoje apsilankė Prezidentės patarėjos Marija Dautartaitė ir Jolanta Gužaitė-Kvintus. Jos perskaitė Dalios Grybauskaitės bibliotekos skaitytojams, darbuotojams ir savanoriams skirtą sveikinimą. "Esame čia neatsitiktinai, - sakė J. Gužaitė, - girdėjome apie jūsų gerus darbus, jūsų pastangas telkti bendruomenę, todėl "Knygų Kalėdas" norime pradėti jūsų bibliotekoje." 

Prasidedančių naujų "Knygų Kalėdų" proga LAB surengta jauki ir šilta popietė, kurios tema buvo - šokoladas, vaikystės prisiminimai ir Kalėdos. Vytauto Račicko apsakymą apie šokoladą brailio raštu perskaitė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai, jiems antrino jau keturis dešimtmečius akliesiems knygas garsinanti diktorė Regina Jokubauskaitė ir jaunieji bibliotekos savanoriai. Pranešimą apie Kalėdas vaikų ir jaunimo literatūroje perskaitė ilgametė LAB bičiulė rašytoja Gintarė Adomaitytė. Savo eilių paskaitė poetė Vilija Dumbliauskienė, dainavo bardas iš Panevėžio, LAB skaitytojas Arvydas Markevičius. O popietės pabaigoje LAB darbuotojai visus jos dalyvius pakvietė į nuotaikingą viktoriną apie šokoladą. Teisingai atsakiusiųjų laukė prizai - LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės dovanoti šokoladiniai saldainiai! 

Vienas iš šių metų "Knygų Kalėdų" akcentų - bibliotekų savanoriai. Jų turi ir LAB. Ir pačių savanorių, ir jų indėlis į bibliotekos veiklą ypač padidėjo per pastaruosius dvejus metus. Žmonės gauna vis daugiau įskaitytų knygų. LAB savanorių koordinatorė Kristina Telyčėnaitė pasakoja: "Savanoriška veikla garsinant knygas prasidėjo 2013 m. antroje pusėje. Tada turėjome du tris savanorius. Dabar jų yra apie keturiasdešimt. Vieni ateina, kiti kuriam laikui išeina, bet skaičius lieka maždaug pastovus. Baigiame įrengti dar vieną naują įrašų studiją. Kai ji pradės veikti, papildomai dar galėsime pasitelkti 10-15 savanorių. Norinčių skaityti yra daug. Žmonės skambina, registruojasi internetu." 

2013 m. savanoriai akliesiems įskaitė 17 knygų, 2014 m. - 59, šiais metais - jau įskaitytos 79 knygos. "Iš viso, prieš mėnesį - skaičiavo K. Telyčėnaitė, - savanoriai jau įskaitė 155 knygas. Manau, kad iki Kalėdų jų turėtų būti apie 160." 

"Knygų Kalėdomis" siekiama dar vieno tikslo - gyvo bendravimo, knygų aptarimų, viešų skaitymų bibliotekose, vaikų namuose, dienos centruose ar globos įstaigose. LAB tai nėra nei naujovė, nei atradimas - savo nariams garsinius skaitymus, knygų aptarimus ji organizuoja nuolat, tačiau šiais metais juos pradėjo rengti ir ugdymo įstaigose, senelių globos namuose. Bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė pasakoja: "LAB Panevėžio filialas šefuoja Šv. Juozapo senelių namus, vilniečių grupė lapkričio mėnesį vyko į Antavilių pensionatą, gruodžio pradžioje vykome į Panevėžio "Šviesos" specialiojo ugdymo centrą. Ši mūsų veikla sutapo su "Knygų Kalėdų" tikslais, bet ją tęsime ir akcijai pasibaigus." 

Šiuos metus LAB baigia įgyvendindama dar vieną naują projektą, dar vieną paslaugą - "Go smart", pažodžiui, tai reikštų "prieiti išmaniai". Projektas yra pilotinis, tai yra bandomasis, todėl kol kas jame dalyvauja LAB Panevėžio, Šiaulių ir Ukmergės filialai. 

LAB paslaugų ir produktų plėtros skyriaus vedėjas Darius Tamošiūnas pasakoja: "Išsiaiškinome, kad daugelis mūsų vartotojų neturi arba turi pasenusią įrangą, skirtą knygoms skaityti. Projekto esmė: suteikti galimybę skaityti garsines knygas ne tik senais tradiciniais būdais, kompaktinių plokštelių grotuvais, bet ir šiuolaikiškesniais - mažais, į delną telpančiais MP3 grotuvėliais. Įsigijome 60 grotuvėlių. Šie grotuvėliai pagal panaudos sutartį skaitytojui skolinami vienam mėnesiui. Jeigu kitų skaitytojų, laukiančių eilėje, nėra, tuomet sutartį galima pratęsti dar mėnesiui." 

Aprūpinus skaitytojus reikalinga technika, reikėjo pasirūpinti, kad naujausios bibliotekos knygos skaitytojus pasiektų kuo operatyviau. Pagaliau filialai negali turėti visų bibliotekoje išleidžiamų knygų - nėra sąlygų. Čia į pagalbą ateina "Elvis" sistema. Naudodamasis šia sistema, bibliotekos darbuotojas bet kuriame jos filiale pagal skaitytojo pageidavimą gali bet kada parsiųsti norimą knygą. Taigi, jeigu skaitytojas dėl kokių nors priežasčių nedirba kompiuteriu ar nesinaudoja "Elvis" sistema, jis gali kreiptis į bibliotekininką ir sistemoje bus užregistruotas, o kiekvienas norimas leidinys parsiunčiamas konkrečiai jo vardu. Jeigu skaitytojas atsineš savo grotuvą ar kitą laikmeną, leidinį įkelsime į jo laikmeną." 

Anot "Go smart" vykdytojų, jei sulauktų pritarimo, projekto idėja neabejotinai būtų įgyvendinama ir kituose miestuose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]