TRUMPAI

 

 


PASLAUGA RAJONO NEREGIAMS 

Į aktyvesnių LASS Švenčionių rajono filialo narių ryžtą išmokti geriau naudotis kompiuteriu, reguliariai ir laiku gauti pageidaujamą informaciją jiems tinkamomis formomis, geranoriškai atsiliepė dviejų Švenčionių rajono laikraščių redaktoriai - "Švenčionių kraštas" direktorė Irena Pauliukevičienė bei "Žeimenos krantai" direktorius Valdemaras Kasperovičius. 

LASS Švenčionių rajono filialas su šiomis redakcijomis pasirašė bendradarbiavimo sutartis. Filialui elektroniniu paštu atsiunčiami naujausi laikraščių numeriai. Jie vėliau persiunčiami turintiems namuose kompiuterius ir internetinį ryšį LASS nariams. Nauja paslauga naudojasi dešimt aklųjų ir silpnaregių. Šios paslaugos sumanytojai tikisi, kad tokiu pavidalu pateiktų laikraščių skaitytojų ateityje bus dar daugiau. 

 

"AKIMIRKŲ LIETUS" 

Spalio 1 dieną Kupiškyje įvyko žmonių su negalia mėgėjų teatrų festivalis "Akimirkų lietus". Jame dalyvavo devyni kolektyvai. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai atstovavo Kupiškio rajono filialo teatro grupė "Akimirka" - ji parodė spektaklį "Pažinčių biuras". Spektaklį "Sparnų kirpimo ypatumai" parodė jungtinė Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos bei aklųjų ir silpnaregių humoro grupė "Molėtuvka". 

 

"SVEIKATA" PIRMA 

Spalio 3-4 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo devynios komandos. Pirmąją vietą iškovojo Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Sveikata" komanda (P. Ašmontas, O. Dobrovolskaja, M. Dvylaitis, Ž. Matusevičius). Antrąją vietą užėmė sporto klubo "Šaltinis" antroji komanda, trečiąją - "Šarūno" pirmoji komanda. 

 

APIE DIABETĄ 

Spalio 5 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre įvyko seminaras "Gera cukrinio diabeto kontrolė ir komplikacijų prevencija". Renginys organizuotas vykdant projektą "Gyvenk sveikai". Jam lėšų skyrė ir Klaipėdos miesto savivaldybės sveikatos apsaugos skyrius. 

Seminare norintys galėjo pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Aptarta diabeto plitimo problema, ligos rizikos veiksniai ir pasekmės. Pranešimą skaitė diabeto tematika besidominti Klaipėdos regos ugdymo centro tiflopedagogė Danutė Balčiūnienė. Seminaro dalyviai sužinojo apie neigiamą streso įtaką diabeto kontrolei. Jie buvo mokyti streso valdymo pratimų. Mokymus surengė Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro darbuotoja Darja Šerstniova. Seminarą užbaigė slaugytoja diabetologė Jelena Tajeva - ji papasakojo apie tinkamą kojų pėdų priežiūrą. 

 

"VILNIAUS" PASAULINĖ PREMJERA 

Spalio 8 dieną Šiaulių kamerinėje salėje "Polifonija" valstybinis choras "Vilnius" surengė koncertą, kuriame skambėjo XXI a. kompozitorių iš Australijos, Ispanijos, Japonijos, Venesuelos ir Lietuvos išplėtotos lietuvių liaudies dainos. Šie kūriniai skambėjo pirmą kartą chorinės muzikos istorijoje. Valstybinio choro "Vilnius" premjerų programa pavadinta "Jau aušt aušružė". Ji skirta Lietuvos etnografinių regionų metams. Ši programa spalio mėnesį taip pat pristatyta panevėžiečiams, vilniečiams ir klaipėdiečiams. 

 

PER SPORTĄ Į INTEGRACIJĄ 

Spalio 9-11 dieną Vilniuje įvyko J. Kulikausko memorialo šaškių čempionatas. Braziliškų šaškių turnyre Lietuvos aklųjų sporto federacijai atstovavęs Ričardas Valužis iškovojo ketvirtą vietą. J. Buivydas liko 26 vietoje. Turnyre dalyvavo 32 sportininkai. 

Šimtalangių šaškių turnyre R. Morozovas užėmė 35 vietą. Čia varžėsi 54 sportininkai. 

 

VARŽĖSI ŠAŠKININKAI 

Spalio 16-18 dieną Šiauliuose įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šaškių čempionatas. Jame dalyvavo dešimt Lietuvos aklųjų sporto federacijos komandų. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Pamarys" komanda (J. Buivydas, R. Kubilius M. Triušys, A. Vaišvilienė ir R. Valužis,). Antroji - sporto klubo "Perkūnas" pirmoji, trečia - "Šaltinio" komanda. 

 

PRISTATYTA "UPEIVĖ" 

Spalio 20 dieną Vilniuje, Rašytojų klube, pristatyta rašytojos Gintarės Adomaitytės knyga "Upeivė". Autorė daugeliui neregių pažįstama kaip aklųjų ir silpnaregių literatų konkursų ekspertė, nuolat dalyvaujanti jų seminaruose, kūrybinėse stovyklose. Dainomis susitikimą papuošė dainininkas Vladas Bagdonas. G. Adomaitytės knygą "Upeivė" jau įgarsino Lietuvos aklųjų biblioteka. 

 

YRA VILTIES 

Spalio 22 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre įvyko susitikimas diskusija su Klaipėdos miesto keleivinio transporto generaliniu direktoriumi G. Neniškiu. Gausiai susirinkę Klaipėdos miesto aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariai, sužinoję apie transporte įdiegtas naujoves ir pasiektus rezultatus, pateikė savo pageidavimų,kalbėjo apie poreikius, susijusius su viešuoju transportu. G. Neniškis pažadėjo atsižvelgti į išsakytas mintis. 

 

LANKYTASI TELŠIUOSE 

Spalio 23 dieną LASS Kretingos rajono filialo nariams surengta išvyka į Telšius. Čia aplankytas Žemaitijos kaimo muziejus: susipažinta su vėjo malūnu, kalve ir kitais pastatais. Apžiūrėti su jų paskirtimi susiję namų apyvokos daiktai, įrankiai ir įrenginiai. Vėliau aplankyta Telšių Šv. Antano Paduviečio katedra. Ant reljefais dailininko Romualdo Inčirausko papuoštų katedros durų neregiai galėjo perskaityti Žemaitijos krašto istoriją. Katedros aikštėje esantis maketas taip pat padėjo neregiams pažinti miesto centrinės dalies žavesį. Susipažinta ir su miestiečių poilsio vieta - Masčio ežero pakrante. 

 

NAUJA MOKSLININKĖS KNYGA 

Šiaulietė, psichologijos mokslų daktarė, docentė Irena Gailienė išleido knygą "Ambivalentiška neįgaliųjų ir visuomenės sąveika psichologiniame, edukaciniame kontekste". Mokslo darbų rinkinyje pateikiami moksliniai tyrimai, atlikti Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo realizavimo metu. Per daugiau nei 30 mokslinės, pedagoginės veiklos metų spaudoje paskelbta per 70 mokslinių straipsnių. Šiame leidinyje, autorės nuomone, nagrinėjamos problemos yra aktualios ir dabarčiai, ir ateičiai. 

Leidinys išspausdintas 200 egzempliorių tiražu. Jį galima rasti ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Šios knygos leidybą parėmė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. I. Gailienė yra ilgametė LASS narė. Knygą finansiškai taip pat rėmė Šiaulių miesto vyrų LIONS klubas bei Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras. 

 

PABANDĖ 

LNK televizijos projekto "Lietuvos balsas" trečiojoje laidoje dalyvavo neregė dainininkė Vaida Butautaitė. Deja, jos dainavimas profesionalų nesužavėjo. Dalyvavimas projekte tuo ir baigėsi. Nebūtina visada laimėti. Kartais yra svarbiau dalyvauti. 

 

SVEIKINAME 

Lapkričio 3 dieną 90 metų jubiliejų šventė dailininkė, knygų iliustratorė Taida Balčiūnienė. Knygas vaikams dailininkė iliustruoja jau per penkiasdešimt metų. T. Balčiūnienė yra iliustravusi ir keletą praėjusio amžiaus šeštajame, septintajame dešimtmetyje brailio raštu išleistų knygų, vadovėlių, vaizdinių priemonių vaikams su regos negalia. Sveikiname jubiliatę ir linkime jai sveikatos. 

 

PRAŠO GARSINIO APIBŪDINIMO 

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga kreipėsi į privačius televizijos transliuotojus ir prašė nediskriminuoti neregių ir savo programose dalį produkcijos pateikti su garsiniu apibūdinimu. Ypač garsinio apibūdinimo neregiai pasigenda futbolo rungtynėse. Kol svarbesnes varžybas, atranką į 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą ir patį čempionatą transliavo valstybinė Vokietijos televizija, neregiai turėjo galimybę garsinio komentaro klausytis vienu iš transliuojamo televizijos kanalo garsinių takelių. Transliacijos teises įsigijus privačiam transliuotojui RTL tokios galimybės neliko. Vokietijos neregiai pasigenda šio transliuotojo programose filmų, dokumentinių ir kitokio pobūdžio laidų su garsiniu apibūdinimu. Taip pat prašoma šią problemą prisiminti ir Vokietijos futbolo sąjungą, kai bus sprendžiama, kam suteikti 2020 Europos ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatų transliavimo teises. 

 

SUKŪRĖ 

Pasaulyje gyvena per 300 mln. žmonių, neskiriančių vienos ar kelių spalvų. Jie vadinami daltonikais. Amerikiečių jaunieji mokslininkai, pasitelkę į pagalbą kompaniją "Valspar", sukūrė akinius, kurie turėtų padėti tokiems žmonėms matyti pasaulį spalvotą. Akinių lęšių daugiasluoksnė danga keičia spalvų bangų ilgį ir sustiprina kontrastą. Vaizdas tampa aiškesnis ir kontrastingesnis. Šis išradimas padarytas atsitiktinai. Mokslininkai norėjo sukurti akinius lazeriu operuojantiems chirurgams. 

 

PRADŽIOJE - MATANTIEMS 

Vaizdelis - neretas, kai pėsčiasis atsitrenkia į kliūtį ar suklumpa, nes nosį buvo įbedęs į savo mobilųjį telefoną. Išvada - telefonas ir turi tokį žmogų perspėti apie galimas kliūtis. Problemai spręsti pasitelkta 18 Hanoverio universiteto savanorių. Jie bandė naujo prietaiso prototipą. Vokiečių mokslininkai elektrodais sujungę dubens raumenis ir telefoną sukūrė pakankamai gerą pėsčiųjų "autopilotą". Yra vilties, kad tapęs visuotinai naudojamu, šis prietaisas bus pritaikytas ir neregiams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]