TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DAR GALIME SUSPĖTI


Vasara baigėsi, bet gražus ruduo - ne. Pats laikas pradėti galvoti apie artėjančias šventes, kai reikia daug daug dovanų. Ne visada yra laiko lakstyti po parduotuves, o be to išlaidos susidaro nemenkos. Ir ne visada žinome, ką pirkti. Pabandykite šiemet kuo daugiau dovanėlių paruošti patys - pradėjus iš anksto, nebus streso, sutaupysite ir patirsite didelį malonumą darydami dovanėles. Tai savotiška meditacija. 

Rankų darbo dovanos visuomet brangesnės ir jos gali būti labai įvairios. Be to, jos ruošiamos su teigiama energija, galvojant apie konkretų žmogų, kuriam linkime kuo geresnės kloties. Mintys turi nepaprastų galių. 

Tad išsiruoškite į gamtą, sodą, mišką. Dabar dar spėsite prisirinkti žolelių (iki šalnų žydi medetkos, auga raudonėlis, mėta, melisa, juozažolė, levanda ir daugelis kitų), obuolių, moliūgų, riešutų, grybų. 

Obuolius, kriaušes supjaustę skiltelėmis, paprasčiausiai sudžiovinkite, pridžiovinkite ir grybų. Jei prisirinkote riešutų patys - išlukštenkite. Iš moliūgų išvirkite saldainius. Padžiaukite atskirais pundeliais surinktas vaistažoles, prieskonius šiltoje patalpoje. Kol jūs pasisiūsite medžiaginius maišelius, viskas pradžius. 

Tad pasisiūkime dovanų maišelius. Reikės nedidelių atraižų lininio arba medvilninio audinio. Ir visai nebūtina tuoj pat lėkti į parduotuvę pirkti medžiagų. Tiesiog namuose galbūt turite spalvotų audinių atraižų, galima panaudoti jau nedėvimo drabužio (tvarkingai išskalbto) dalis, pvz.: gražiai languoti medvilniniai marškinėliai - nubrizgo rankovės, o nugara ar skvernai geri - puikiai tiks siūti dovanų maišeliams. Tiks ir lininės staltiesės kampai, jei ji per vidurį jau negrįžtamai sutepta ir nenaudojama. Tikrai kiekvienoje spintoje ko gero yra nenaudojamų gėrybių (senovėje audinių, senų drabužių skiautes sudėdavo į nuostabius rankdarbius - skiautinius).

Džiovintų žolelių arbatos maišelis bus nedidelis -10 cm ilgio ir 7 pločio, didesnio nereikia. Vienas kitas centimetras ten ar šen - nesvarbu. Džiovintiems obuoliams, grybams, riešutams, moliūgų sėkloms, reikėtų susikirpti ir pasisiūti didesnius maišelius, maždaug 20 cm ilgio ir 13 pločio. Be to, siūti galima tokio dydžio gaminį, koks išeina pagal turimą medžiagos skiautės dydį. Formos priklauso nuo fantazijos. Pilnai galite maišelius siūti rankomis smulkiu dygsneliu. 

Pasiuvus maišelius, komplektuojamos surinktos gėrybės. Į vieną maišelį galime pilti džiovintus obuolius, uogas, riešutus, moliūgų saldainius. Tai nuostabi kvepianti dovana, tinkanti bet kokiai progai. Grybams reikėtų atskiros pakuotės - daugelį šeimininkių tai tikrai nudžiugins, ypač jei jos mėgsta suktis virtuvėje. Atskirai supilame ir vaistažoles ( medetkas, mėtą, melisą, ramunėles ir kt.), prieskoninės džiovintos žolelės irgi pilamos atskirai (petražolės, raudonėlis, juozažolė, čiobrelis, bazilikas ir kt.). Prieskoniams gaminti labai tinka džiovinta aitrioji paprika. 

Viską sudėlioję maišelius užriškite gražiomis juostelėmis ar linine stora virvele, ant kurios prikabinkite kortelę su užrašu apie maišelio turinį. Tai bus nuostabi, skani, šilta ir nuoširdi dovana, kuri tiks Kalėdoms ar gimtadieniui, nelygu ką supilsite į maišelius. Juolab, kad žolelių neįprastos galios žinomos nuo seno. Jos naudotos praktiškiems ir magiškiems tikslams. Esą žolėse glūdi iš žemės sukauptos gyvybinės jėgos, naudingos visiems. Tad keletas minčių apie žoleles. 

Medetka - saldžiam miegui. Magiškos savybės - sakoma, kad padėjus džiovintų medetkų po pagalve naktį aplankys pranašiški sapnai. Šis augalas atveria anapusinio pasaulio duris. Tikima, kad medetkos leidžia išsipildyti norams ir džiaugtis gyvenimu. Viduramžiais šis augalas naudotas meilei pritraukti. Gydomosios galios - tinka gydyti įvairioms žaizdoms: vabzdžių įgėlimams, įdrėskimams, pjūviams, nudegimams ir kt. Taip pat padeda kovoti su grybelinėmis infekcijomis, uždegimais ir įvairių bakterijų sukeltomis ligomis. Medetkos naudojamos kosmetikos pramonėje, nes gelbsti nuo odos išsausėjimo, sudirgimo. Skalaujant burną nuoviru, galima išvengti dantenų skausmo ir sumažinti dantų ligų riziką. 

Juozažolė - nuo gripo. Magiškos savybės - šis augalas naudojamas per apsivalymo ritualus, norint išvaryti blogio jėgas iš žmonių ir patalpų. Jeigu juozažolės šakelę pakabinsite virš namų durų, į juos nepaklius jokia neigiama energija. Jei šį augalą pasodinsite sode arba gėlių darželyje, skleis pozityvią energiją visame kieme. Gydomosios galios - juozažolių arbatos gydo nuo peršalimo, gripo, bronchito ir malšina temperatūrą. Itin teigiamai veikia viršutinius kvėpavimo takus. Kompresai padeda gydyti kraujosruvas, nudegimus ir egzemas. Šis augalas gali būti naudojamas kaip natūralus repelentas nuo vabzdžių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]