VIRŠELIS

 

Y. N. CHANG. ANDREA BOCELLI


Y. N. CHANG. ANDREA BOCELLI. Parašas po iliustracija

Andrea Bocelli gimė 1956 metais Lotijaco kaime, netoli Pizos miesto. Vaikystėje buvo mokomas skambinti pianinu, groti fleita ir saksofonu. Berniukas nuo mažens turėjo regėjimo problemų. Nepadėjo ir daug glaukomos operacijų. Būdamas dvylikos metų žaidė futbolą ir po to, kai kamuolys pataikė jam į galvą, berniukas visai neteko regėjimo. Paauglystėje dainavo mokyklos chore. Buvo laimėjęs kelis dainavimo konkursus. Pizos universitete baigė teisę, gavo juristo diplomą, tačiau svajojo būti žymiu tenoru. Jaunuolį dainavimo Turine mokyti ėmėsi Franco Carelli. Dienomis Bocelli mokėsi dainavimo, vakarais uždarbiaudavo dainuodamas restoranuose. 

1992-ieji buvo jo, kaip dainininko, karjeros pradžios metai. Bocelli sėkmingai perėjo italų roko žvaigždės Zuchero perklausą. Apie Bocellį sužinojo garsusis Luciano Pavarotti. 1994 metais Andrea sėkmingai debiutavo San Remo muzikos festivalyje. Garsusis tenoras L. Pavarotti pakvietė jauną atlikėją į bendrą koncertą savo gimtajame mieste Modenoje. Tais pačiais metais Kūčių vakarą Bocelliui buvo suteikta garbė kalbėtis su Romos popiežiumi. 

1995 metais A. Bocelli daug koncertavo Europoje. Jo klausėsi Vokietijos, Nyderlandų, Ispanijos, Prancūzijos ir Belgijos muzikos gerbėjai. 

A. Bocelli ne tik operos, bet ir estrados dainininkas. Jo įrašytas ir išleistas muzikinis albumas "Bocelli" iš karto užėmė pirmąją vietą Vokietijoje, Belgijoje, Italijoje ir Prancūzijoje. Šis albumas daugelyje šalių įvardintas platininiu. Trečiojo albumo "Romanza", kaip ir pirmųjų dviejų, laukė didelė sėkmė. Išsipildė jaunuolio svajonė - Andrea Bocelli tapo pasauline įžymybe. 

Dainininkas įrašė daug muzikinių diskų - ir dainuodamas vienas, ir su kitais įžymiais dainininkais. Tarp duetų yra įrašas, įdainuotas su neregiu dainininku Stievu Wonderiu. 

Daugiau kaip 80 milijonų tiražu parduoti muzikiniai įrašai, Auksinio gaublio, Echo, Britų klasikinės muzikos ir kiti apdovanojimai, žvaigždė Holivudo Šlovės alėjoje ir netgi jo vardu pavadintas paplūdimys - tai Andrea Bocelli sėkmės įrodymas. 

2014 metais šį tenorą galėjo girdėti ir Lietuvos muzikos mylėtojai. 

Šiuolaikinė kinų dailininkė Yow-Ning Chang mylimą italų tenorą vaizduoja dainuojantį, kiek atlošta galva, kurią puošia žilstelėjusių plaukų sruogos. Plačiai praverta burna ir užmerktos akys liudija, kad šis žmogus dainuoja ne tik savo įstabiu balsu, bet ir siela. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]