TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GERA PATIRTIS IR PATARIMAI


Visi turime patirties, kaip namus jaukiai, patogiai, saugiai susitvarkyti, bet visuomet būna klausimų, kaip pasidaryti dar geriau, patogiau, kaip atlikti kai kuriuos "namų darbus" paprasčiau. 

Besisukdami namuose turime savo tvarką, įpročius. Bet pažiūrėkime, gal dar ne viską darome gerai ar patogiai. Gal žinojote, bet pamiršote kai kurias mažytes gudrybes? 

Šį kartą apie virtuvę - juk čia praleidžiame nemažai laiko. 

Dažnai norėdami nukaisti verdantį puodą ir nupilti vandenį, griebiame rankšluostį, užmetame per puodo dangčio viršų, dažnai net neišjungę viryklės ir į kriauklę nupilame viralą. Saugiau būtų naudotis puodkėlėmis, nes, užmetus rankšluostį, jei valgį gaminame ant dujinės viryklės (jos neišjungę), galime "pagauti" liepsną. 

Nupildami vandenį nuo bulvių, makaronų ar daržovių, būtinai pilkite per sietelį, patogiai pastatytą kriauklėje. Jei atsitiks nelaimė ir, atsivėrus puodo dangčiui, viskas išgarmės, nereikės graibyti rankomis po kriauklę ieškant maisto likučių. 

Iš karštos orkaitės kepinius traukite naudodamiesi virtuvės pirštinėmis. Tad ir nematant, nebus baisu, jei netyčia prisiliesite prie orkaitės sienelių. 

Kepdami keptuvėje kepsniukus, maltinukus ar varškėčius, naudokitės ilgomis žnyplėmis, o ne šakute. Saugiau, patogiau vartyti. Dabar jų galima įsigyti stalo indų ir įrankių parduotuvėse. Ilgos žnyplės labai praverčia ir kepant kepsniukus lauke, ant grotelių. 

Peilių stalčiuje nelaikykite bet kur ir bet kaip, laikykite atskirame skyrelyje - sudėtus kotais į vieną pusę: nesusižeisite ieškodami reikalingo peilio. Dar geriau, jei įsigysite stovą specialiai peiliams laikyti. Jis gali stovėti ant spintelės ar stalviršio jums žinomoje vietoje. Tai atrodo tvarkingai ir saugiai. 

Visus stalo įrankius - šaukštus, šaukštelius, šakutes - laikykite atskiruose skyreliuose. Įsigykite specialias dėžutes, dedamas į stalčius. Tuomet greitai rasite jums reikalingą įrankį. 

Virtuvės įrankius - samčius, košės grūstuvą, mėsos plaktuką, kočėlą - laikykite atskirame stalčiuje. 

Dar, turbūt, turime sidabrinių ar melchiorinių stalo įrankių - mamų ar senelių palikimo. Kasdien tokiais įrankiais nevalgome, bet svečiams apsilankius iš stalčių ištraukiame. Dažniausiai jie būna pajuodę. Žinovai pataria: paimkite folijos lapą (maždaug poros A4 formato lapų dydžio) ir 2-3 šaukštelius sodos. Suplėšykite foliją gabaliukais ir sudėkite į kokį nors gilų indą, ten pat įberkite sodos, sudėkite sidabrą ir melchiorą. Visa tai užpilkite verdančiu vandeniu. Įrankiai taps kaip nauji. 

Aliejus - ilgai negendantis maisto produktas, bet jo vartojimo terminas taip pat nėra beribis. Alyvuogių aliejų galima laikyti iki 12 mėnesių, kitus rafinuotus - iki 8 mėnesių, nerafinuotus - 4 mėnesius. Augalinis aliejus geriausiai išsilaiko sandariai užsuktame tamsiame butelyje, vėsioje, tamsioje vietoje. 

Perkant kiaušinius parduotuvėje kartais ir gerai matant, galima nepastebėti įskilusio kiaušinio. Atsidarę kiaušinių dėžutę, atsargiai pasukiokite kiekvieną kiaušinį. Jei sukasi lengvai, sveikas. Jei nesisuka, tikriausiai bus įtrūkęs ir pridžiūvęs prie indelio. Toks kiaušinis greitai suges, kita vertus, sudėtinga bus jį išimti nesutraiškius. Šaltai laikomi kiaušiniai tinkami vartoti 3-4 savaites. 

Ar kiaušiniai švieži, galite patikrinti panardinę į indą su šaltu vandeniu. Švieži kiaušiniai nugrimzta į dugną, seni iškyla į paviršių. Įskilusį kiaušinį reikia virti ilgiau - apie 7 minutes, nes į jį galėjo patekti mikrobų. 

Neišmeskite nupjautos citrinos galiuko - atsipjovę citrinos griežinėlį, dantų krapštuku tą galiuką prismeikite prie likusios citrinos. Tai neleis jai džiūti. 

Jei persūdėte sriubą, paimkite saujelę ryžių, suberkite į marlę, suriškite ryšulėlį ilgesniu kaspinėliu ar virvele, įmeskite į sriubą, kaspinėlio galą palikite ant puodo krašto, palaikę keliolika minučių, paėmę už virvutės, išgriebkite. Ryžiai sugers druskos perteklių. 

Susikaupusius po valgio gaminimo indus išplaukite iš karto. Nekaupkite nešvarių indų nei kriauklėje, nei indaplovėje. Taip kaupiasi nešvarumai ir greitai veisiasi kenksmingi mikroorganizmai. Be to, nuolat kraunant indus vieną ant kito, reikia daugiau plovimo priemonės. 

Dėdami maistą į šaldytuvą, pakuokite produktus: mėsą laikykite atskiroje lentynoje, sandariai uždengtą maistui pritaikytoje dėžutėje. Tada visada žinosite, kur koks produktas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]