TRUMPAI

 

 


RUNGĖSI ŠAŠKININKAI 

Rugpjūčio 10-14 dieną Šventojoje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šimtalangių šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 24 sportininkai. Pirmą vietą iškovojo Romaldas Kubilius. Antras - Ričardas Valužis, trečia - Violeta Benkunskienė. Turnyro nugalėtojai ir Jonas Buivydas rugpjūčio 29 - rugsėjo 5 dieną Lietuvai atstovavo Europos aklųjų ir silpnaregių šimtalangių šaškių čempionate Baltstogėje (Lenkija). V. Benkunskienė tarp moterų iškovojo trečią vietą. Tarp vyrų geriausias buvo R. Valužis. Jis - taip pat trečias. 

 

FONAS LITERATŪROS ŠVENTEI 

Rugpjūčio 20 dieną Molėtų krašto žmonių su negalia sąjunga surengė šventę "Literatūrinė neįgaliųjų vasara". Joje dalyvavo Kėdainių rajono paraplegikų asociacijos nariai. Muzikinį foną skaitomoms eilėms sukūrė LASS Molėtų rajono filialo kaimo kapela "Berželis". Eiles skaitė Kėdainių ir Molėtų rajonų neįgaliųjų sąjungos nariai. Kitą vasarą tradiciją planuojama tęsti Kėdainiuose. 

 

ŠOUDAUNAS DRUSKININKUOSE 

Rugpjūčio 21-23 dieną Druskininkuose įvyko tarptautinis šoudauno turnyras. Jame dalyvavo aklieji ir silpnaregiai iš devynių valstybių: 26 vyrai ir 9 moterys. Lietuvai turnyre atstovavo Paulius Ašmontas, Oksana Dobrovolskaja, Mindaugas Dvylaitis, Žygimantas Matusevičius ir Erika Šnaraitė. Geriausiai sekėsi M. Dvylaičiui. Jis tapo turnyro nugalėtoju. Tarp moterų O. Dobrovolskaja - ketvirta. 

 

JAUNIMO SUSITIKIMAS 

Rugpjūčio 24-26 dieną LASS poilsiavietėje "Zelva" įvyko stovykla "Aktyvus LASS - aktyvus visuomenėje". Šiais metais į renginį kviestas neseniai į LASS įstojęs jaunimas. Renginio tikslas - susipažinti su LASS struktūra, veikla, LASS vykdomais projektais, pabendrauti tarpusavyje. Su naujokais susitiko LASS pirmininkas Sigitas Armonas bei Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro direktorius Sigitas Bilevičius. Visus dalyvius nudžiugino LASS respublikinio centro vyresniosios specialistės Linos Puodžiūnienės praktinė kūno kalbos pamoka. 

 

"NENUSIGRĘŽK" 

Rugpjūčio 28-29 dieną Šiaulių miesto bulvare įvyko "Šiaulių naktys 2015". Šis renginys organizuojamas jau ketvirtą kartą. Jis skirtas menininkams, sportininkams, šeimoms bei visiems, norintiems puikiai praleisti laiką naktį atgijusiame mieste. 

Šiais metais renginio metu organizuotas ir žmonių su negalia festivalis "Nenusigręžk". Jame dalyvavo LASS Kėdainių rajono filialo folkloro ansamblis "Temela". 

 

SUSITIKO PROJEKTŲ DALYVIAI 

Rugpjūčio 28-30 dieną pačių reabilitantų iniciatyva Šventojoje, poilsio namuose "Spindulys" susirinko 2011-2014 metų Žmonių, turinčių fizinę negalią mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo projekto dalyviai. Per ketverius metus šiame projekte dalyvavo per 80 žmonių, turinčių regos negalią. Į Šventąją susirinko tie, kas norėjo susitikti, pabendrauti, prisiminti reabilitacijos mokymus, įtvirtinti įgytas žinias. Kiekvienų metų laidoje atsirado iniciatoriai, kurie ir sukvietė draugus į susitikimą. Susirinkti pavyko per 30 kursų dalyvių. Vakaronėje "Susipažinkime iš naujo" jie pasakojo, ką veikė po projekto, ką dabar veikia, kaip pasikeitė jų gyvenimas. Yra tokių, kurie susirado darbą, yra ir besimokančių. Tarp kursų absolventų yra ir tapusių LASS filialų pirmininkais. Surengtas ir žygis su baltosiomis lazdelėmis prie jūros. Antroje vakaronėje kalbėjo projekto dalyvių šeimų nariai. Susitikime dalyvavo tiflopedagogės Daina Vitkauskienė ir Danutė Balčiūnienė. Susitikimą finansiškai parėmė LASS respublikinis centras. 

 

VISI Į MUZIEJUS 

Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. ĮV-556 "Dėl muziejų lankymo lengvatų nustatymo" patvirtintos nacionalinių ir respublikinių muziejų, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina Kultūros ministerija, lankymo lengvatos. 

Asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis, bei jų palydovai (vienam neįgaliajam - vienas lydintysis) muziejų ekspozicijas gali lankyti nemokamai. 

 

APIE PASLAUGAS 

Rugsėjo 1 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, įvyko mokslo metų pradžios šventė ir moksleivių tėvų susirinkimas. Jame dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai Zinaida Manžuch, Janina Vileikienė ir Zenonas Klimaitis. Pristatytos mokyklos auklėtiniams aktualios LAB paslaugos: specialiųjų formatų leidinių pasiūla, bibliotekos skaitmeninės paslaugos, mokymai vartotojams, renginiai. Tėvams išplatinta informacija apie LAB paslaugas ir galimybes gauti informaciją apie bibliotekos veiklą elektroniniu paštu, mobiliuoju telefonu. 

 

PRISIMINTAS VACLOVAS AREIMA 

Rugsėjo 3 dieną Vilniaus bei Panevėžio aklieji prisiminė literatą, ilgametį spaudos darbuotoją Vaclovą Areimą. Jam tą dieną būtų sukakę aštuoniasdešimt. V. Areima buvo šmaikštaus poetinio žodžio meistras, rasdavęs smagų žodį ir neregystės tema. 

Abu renginiai įvyko Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Vilniuje ir Panevėžyje surengtos V. Areimos išleistų knygų bei jo gyvenimo akimirkas įamžinusių nuotraukų parodos. Taip pat susirinkusieji galėjo pasiklausyti paties poeto ir rašytojo įgarsintų eilėraščių. Prisiminimais dalijosi draugai ir buvę bendradarbiai, gyvai skaitoma skambėjo V. Areimos poezija ir pagal jo eiles sukurtos dainos. Panevėžyje perskaitytas šio krašto literato Zenono Kavaliausko V. Areimai skirtas eilėraštis. V. Areimos gimtadienis literatūrinėmis popietėmis paminėtas ir kitose aklųjų bendruomenėse. 

 

DALYVAVOME MUGĖJE 

Rugsėjo 6 dieną sostinės Katedros aikštėje įvyko šventės "Tau, Vilniau" dalis - žmonių su negalia organizacijų mugė. Joje dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių ir tautodailės klubas "Vaivos juosta" bei šokių kolektyvas "Šimtažiedis", LASS Mažeikių rajono filialo kaimiškos muzikos kapela ir vokalinis ansamblis, LASS Jonavos rajono filialo kaimiškos muzikos kapela "Jonavėlė", LASS Kėdainių rajono filialo folkloro ansamblis "Temela". 

 

SU KARILIONU 

Rugsėjo 6 dieną Vilniuje, Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, įvyko 5-ojo tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio ir kariliono atidarymo koncertas. Jame dalyvavo valstybinis choras "Vilnius", karilionininkai Julius Vilnonis ir Giedrius Kuprevičius bei solistai: G. Kulikauskytė, I. Skorubskaitė, B. Stanislauskaitė, D. Janušas, V. Bartušas, B. Gocentas ir A. Gocentas. Karilionas Vilniuje suskambėjo pirmą kartą. Tai 61 varpo instrumentas. Jis įrengtas bažnyčios pietiniame bokšte. Instrumentas didžiausias Baltijos šalyse ir moderniausias pasaulyje. 

 

PAGERBTI KAUNO SPORTININKAI 

Rugsėjo 8 dieną Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis specialiais savivaldybės prizais apdovanojo Europos ir Pasaulio čempionatų nugalėtojus ir dalyvius. Tarp apdovanotųjų buvo du vasarą Kroatijoje vykusių Europos jaunimo parolimpinių žaidynių prizininkai - plaukikas Edgaras Matakas ir lengvaatletis Modestas Grauslys. E. Matakas iškovojo tris sidabro medalius. Sidabro medalį pelnė ir M. Grauslys. Taip pat pagerbti ir padėkos raštais apdovanoti E. Matako treneris Ramūnas Leonas ir jo asistentas Juozas Miliauskas bei M. Grauslio treneris Alfonsas Buliuolis. 

 

IŠSAKĖ PASIŪLYMUS 

Rugsėjo 11 dieną LASS Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro iniciatyva su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi susitiko savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo stovyklos nariai. Jie pasidžiaugė akliesiems bei silpnaregiams itin aktualiais pokyčiais kurorte, išsakė pasiūlymus, ką dar mieste reikėtų padaryti neregių labui. LASS Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė pabrėžė, jog į Palangą kasmet atvažiuoja daug neįgalių žmonių, tarp jų ir neregių. Išklausęs išsakytus pastebėjimus, meras Š. Vaitkus pabrėžė, jog į neįgalių žmonių poreikius, rekonstruojant miesto objektus ar statant naujus, bus atsižvelgiama ir ateityje. 

 

PAGALIAU 

Rugsėjo 17 dieną Joniškio kultūros centre įvyko LASS Joniškio rajono filialo ataskaitinis susirinkimas. Jame dalyvavo Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis ir mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė. Kartu su pavaduotoja meras pasveikino filialo narius su pasiektu rekordu ir perdavė agentūros "Factum" prie Lietuvos kultūros fondo direktoriaus V. Navaičio pasirašytą tai įrodantį diplomą. Jame teigiama, kad LASS Joniškio rajono filialo narių J. Kriščiūnienės, I. Sakalauskienės, L. Uscilienės ir M. Levicko padaryta vaza - 2,46 m aukščio, 0,68 m skersmens, 2,38 m apimties iš 42985 sujungtų popieriaus lankstinių yra aukščiausias lankstinių junginys. Diplomo kopijos įteiktos ir kiekvienam prisidėjusiam prie šio rekordinio statinio. LASS Joniškio rajono filialo pirmininkė Ina Sakalauskienė džiaugėsi "Rotary" klubo dovana - virykle. Dabar organizacijos nariai galės tobulinti savo kulinarinius įgūdžius. Po Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga surengtos akcijos ne tik ant savivaldybės, bet ir ant ligoninės bei poliklinikos laiptų atsirado ryškios juostos, padedančios orientuotis silpnaregiams. 

 

LANKĖSI PREZIDENTAS SU ŽMONA 

Rugsėjo 5 dieną Lenkijoje įvyko tautiniai skaitymai. Toks renginys šalyje rengiamas jau ketvirtą kartą. Šiais metais žymiausi aktoriai ir kultūros žmonės viešai skaitė Boleslavo Pruso kūrinį "Lėlė". Ta proga Lenkijos prezidentas Andžejus Duda ir jo žmona Agata Kornhauser-Duda pagerbė Lenkijos aklųjų sąjungą ir Varšuvoje esančioje tiflografikos galerijoje klausėsi brailio raštu skaitomo šio kūrinio. Prezidento šeimai skaitė būrys vaikų ir suaugusių neregių. Prezidentas A. Duda liko sužavėtas neregių sugebėjimais. Jis sakė, kad aklieji skaitė kaip tikri aktoriai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]