TRUMPAI

 

 


Į ŽEMAITIJOS SOSTINĘ 

Liepos 2 dieną grupė LASS Pasvalio rajono filialo narių viešėjo Telšiuose. Neregiai liesdami galėjo susipažinti su Telšių miesto pagrindinių pastatų maketu. Neregius džiugino ant jo užrašai brailio raštu. Apžiūrėję miestą prie Masčio ežero susitiko su LASS Telšių rajono filialo nariais. Pabendravę, pasidalinę ateities planais, pasvaliečiai, lydimi LASS Telšių rajono filialo pirmininkės Dženetos Pocienės ir meno mėgėjų kolektyvo vadovo Antano Kontauto, aplankė Žemaičių kaimo buities muziejų. Grįždami aklieji ir silpnaregiai dar ir į Šatrijos kalną įkopė. 

 

INFORMACIJOS BUS DAUGIAU 

Liepos 1 dieną startavo naujas interneto projektas "Aš galiu". Jį galima rasti "Lietuvos ryto" interneto svetainėje adresu asgaliu.lrytas.lt 

Šioje skiltyje didžiosios žmonių su negalia organizacijos skelbia straipsnius apie savo veiklą ir neįgaliųjų gyvenimą, dalijasi gerąja patirtimi. Pirmąją projekto dieną paskelbtas "Mūsų žodžio" žurnalisto Alvydo Valentos straipsnis apie 3D maketų neregiams atveriamas galimybes pažinti pasaulį. 

 

ŽOLIAVO 

Liepos 2 dieną LASS Šakių rajono filialo nariams surengtas pažintinis žygis į Lekėčius. Kartu su žoliautoja Adele Skaisgėliene aklieji ir silpnaregiai rinko vaistines žoleles. Žoliautoja papasakojo apie jų gydomąsias savybes. Žygis buvo ne tik pažintinis: jo dalyviai mokėsi orientacijos ir mobilumo, gamtoje stiprino savo sveikatą. Vėliau išvykos dalyviai lankėsi Zyplių dvare. 

 

PANEMUNIAIS 

Liepos 2 dieną LASS Kauno miesto ir Kauno rajono filialų nariams surengta išvyka kairiuoju Nemuno krantu. Kačerginėje apžiūrėtas rašytojo Prano Mašioto pasakų parkas. Neregiai čia galėjo susipažinti su mediniais pasakų herojais. Zapyškyje aplankyta Šv. Jono bažnyčia. Apžiūrėti Zyplių ir Gelgaudiškio dvarai. Lankytasi Sudarge ir Suvalkiečio sodyboje. Sodybos šeimininkė papasakojo apie suvalkiečių papročius. 

 

TRADICIJA GYVA 

Liepos 14 dieną LASS Klaipėdos ir Telšių regionų filialų nariai iš Klaipėdos, Gargždų, Kretingos, Skuodo, Telšių, Plungės ir Mažeikių susirinko Šaukliuose (Skuodo raj.). Čia įvyko aklųjų ir silpnaregių sąskrydis "Kelias į sveikatą ir pažinimą". Pagrindinis šventės organizatorius - LASS Skuodo rajono filialo pirmininkas Mykolas Lukas. Susirinkusius pasveikino Skuodo rajono savivaldybės meras Petras Pušinskas, pavaduotoja Daiva Budrienė, Mosėdžio seniūnas Augenijus Zabičius, Šauklių kaimo bendruomenės pirmininkė Dalia Apulskienė. Renginyje koncertavo meno mėgėjų kolektyvai. 

Burtai lėmė, kad kitais metais šis renginys vyks Telšiuose. 

 

PLAUKIKŲ REKORDAI KROATIJOJE 

Liepos 16-19 dieną Varaždine (Kroatija) įvyko Europos parolimpinės jaunimo žaidynės. Lietuvai jose atstovavo lengvaatlečiai Juozas Eigminas, Modestas Grauslys ir plaukikai Brigita Narmontaitė, Edgaras Matakas, Žygimantas Matusevičius. B. Narmontaitė, plaukdama B1 (neregių) grupėje, pagerino du, E. Matakas - tris Lietuvos aklųjų ir silpnaregių rekordus. Varžybose dalyvavo mažiau nei įprasta sportininkų, nes daugelį sulaikė dideli dalyvavimo turnyre mokesčiai. Beje, E. Matako startus Kroatijoje parėmė Rūtos Meilutytės labdaros ir paramos fondas. 

 

TARP DVIDEŠIMTIES GERIAUSIŲ 

Liepos 23 - rugpjūčio 2 dieną Lione (Prancūzija) įvyko IBCA Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos Europos individualus šachmatų čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Borisas Rositsanas. Jis iškovojo penkioliktą vietą. Čempionate dalyvavo 64 sportininkai. 

 

BUVO LENKIJOJE 

Liepos 23 - rugpjūčio 6 dieną du Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno mėgėjų kolektyvai viešėjo Lenkijoje. Kanklių ansamblis "Kamanės" liepos 23-29 dieną dalyvavo tarptautinio festivalio "Vartai į Rytus" sakralinės muzikos dienose. Viešnagės metu buvo surengti keturi sakralinės muzikos koncertai. Festivalio organizatorių, dvasininkijos atstovų ir žiūrovų sprendimu "Kamanės" apdovanotos pagrindiniu festivalio prizu. 

Liepos 31 - rugpjūčio 6 dieną estradinės muzikos ansamblis "Vilkpėdė" dalyvavo tarptautinio festivalio "Vartai į Rytus" šokių ir muzikos dienose. Surengti du konkursiniai koncertai. Jie taip pat tapo festivalio laureatais. 

Kolektyvai dėkoja LASS centro tarybai už paramą išvykstant į Lenkiją. 

 

SKAITYMAI "ZELVOJE" 

Lietuvos aklųjų biblioteka, ieškodama būdų, kaip padėti skaitytojams turiningai praleisti vasaros atostogas, surengė garsinių skaitymų "Zelvos" poilsiavietėje ciklą. Pirmas susitikimas įvyko liepos 24 dieną. UAB "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis pasidžiaugė šia nauja iniciatyva. Jis taip pat papasakojo apie poilsio bazės pertvarkymo darbus. LAB direktorė Rasa Januševičienė trumpai papasakojo, kaip kilo mintis su bibliotekos skaitytojais susitikti ne pačioje bibliotekoje, o gamtos apsuptyje. Informacijos išteklių centro vadovė Janina Vileikienė pristatė Undinės Nasvytytės knygą "Apie pulką ir mergelę". 

 

"ŠALTINIO" ŠVENTĖ 

Liepos 25 dieną Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Šaltinis" surengė vasaros šventę. Ji surengta poilsiavietėje "Zelva". Šventės programa prasidėjo tradiciniu "Šaltinio" mylios bėgimu. Klubas įsteigtas 1993 metais, todėl ir "Šaltinio" mylia yra 1993 m ilgio. Į bėgimą užsiregistravo 41 dalyvis. Tarp vyrų greičiausias buvo Osvaldas Bareikis, tarp moterų - Gluosnė Norkutė. Po bėgimo surengtos įvairios varžybos sporto aikštyne. Šaškių varžybose nenugalimas buvo Rolandas Morozovas, o šachmatų - Anatolijus Kuvšinovas. Šventės programą baigė plaukimo varžybos ežere palei virvę su plūdurais. 

Į "Šaltinio" šventę susirinko per šimtą klubo narių. 

 

BUS PATOGU IR NEREGIAMS 

Kauniečiams gerai žinomas Raudondvario plentas turi būti sutvarkytas iki rugsėjo 1 dienos. Tai Kauno miesto vadovų užduotis kelininkams. Septynių kilometrų ilgio gatvėje vyksta darbai. Valomos lietaus nuotekų sistemos, perklojamos plentą kertančios trasos, genėjami medžiai, keičiami gatvės bortai. Vicemero P. Mačiulio teigimu, tvarkant Raudondvario plento dangą, nebus apsiribota tik pačia gatve - dėmesio sulauks ir šaligatviai, ir įvažiavimai į šią magistralinę gatvę. Pėsčiųjų perėjos bus įrengtos pagal šiuolaikinius reikalavimus - su nusileidimais nuo šaligatvių, pažymėtais akliesiems pritaikytomis dangomis. Belieka tikėtis ir laukti. 

 

ATNAUJINTA AUTOBUSŲ STOTIS 

Radviliškyje atnaujinta autobusų stotis. Joje dabar patogu ne tik keleiviams, vairuotojams, bet ir keliaujantiems žmonės su negalia. Stotį apžiūrėjo Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis, mero pavaduotojas Kazimieras Augulis, savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjas Gintautas Vičas, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Valuckas. Stotis pritaikyta ir regos negalią turintiems žmonėms. Prie kiekvienos stotelės įrengta speciali reljefinė juosta. Ji padės neregiui orientuotis lipant į autobusą. 

 

JEI BŪSITE MADRIDE 

Madride (Ispanija) esantis Prado meno muziejus suteikė galimybę akliesiems ir silpnaregiams liesti šedevrus. Neregiams pasiūlytos šešios spalvotos reljefinės garsių menininkų paveikslų kopijos. Kadangi patys dailininkai paveikslus kūrė ant drobės "dėdami" storus dažų sluoksnius, tai padarytas kopijas liečiantys neregiai gali susidaryti vaizdą apie paveikslo siužetą. Kiekvienam paveikslui sukurtas garsinis apibūdinimas. Paveikslai yra tokių matmenų, kad neregys galėtų juos be vargo aprėpti. Nepamiršti ir neregiai, į parodą atėję su šunimis vedliais. Šunims padėti dubenėliai su vandeniu. Paroda veiks iki šių metų spalio 16 dienos. Po to ji keliaus per kitus Ispanijos miestus. 

 

NORIMA DIDINTI BAUDAS 

Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė (Wolfgang Schäuble) nori padvigubinti baudas įmonėms, kurios nėra įdarbinusios privalomo žmonių su didele negalia skaičiaus. Dabar įmonės už kiekvieną neįsteigtą darbo vietą privalo mokėti 2000 eurų per metus baudą. Ji turėtų padidėti iki 4000 eurų. Finansų ministras tikisi, kad tokia politika neįgaliesiems suteiks naujų galimybių įsidarbinti, o darbdavius paskatins keisti įdarbinimo politiką. Vokietijos darbo ministerija į pasiūlymą reagavo šaltai. Ji vis dar prisimena bandymą įvesti minimalų darbo užmokestį. Ši institucija nenori erzinti darbdavių organizacijų. 

Lietuvoje, juristo Giedriaus Stoškaus teigimu, šiuo metu įmonėms nustatytų žmonių su negalia įdarbinimo kvotų ir baudų nėra. Jos kažkada buvo įstatymiškai įtvirtintos, bet įstatymo niekas nesilaikė, nebuvo baudų išieškojimo mechanizmo, todėl šios įstatymo nuostatos panaikintos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]