NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Arvydas JUCHNA

"LIEPA" SUKURTA IR PRIIMTA


'Liepos' projekto emblemaPer pastaruosius metus nemažai buvo kalbėta ir rašyta apie garsųjį projektą "Liepa", kuris baigėsi ir dabar jau galime susipažinti su jo rezultatais (https://www.raštija.lt/liepa). 

Bene svarbiausias mūsų bendruomenei yra lietuvių kalbos sintezatorius, kuris yra toks reikalingas besimokantiems, daug skaitantiems elektroninėje erdvėje. Prie jo kūrimo aktyviai prisidėjo ir aklųjų bendruomenės nariai, kurie pusmetį testavo atnaujinamas sintezatoriaus versijas, teikė pastabų kūrėjams. Daugumos nuomone, tai geriausias rezultatas per pastaruosius dvidešimt metų. Mes, aklieji, vos spėjome į "nuvažiuojantį traukinį", nes pirmame projekte nebuvo numatyta sukurti sintezatorių regos negalią turintiems žmonėms. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovų ir projekto vykdytojų bendradarbiavimo rezultatas tas, kad buvo rastos papildomos reikalingos lėšos ir pasiektas bendras sutarimas, kad vis dėlto tokia priemonė galėtų būti sukurta, kad ji labai reikalinga neregių bendruomenei. 

Kaip juokauja kūrėjai, tai ne pabaiga, nes po liepos visada ateina ir rugpjūtis. Viename projekto rezultatams pristatyti skirtų renginių vadovai išreiškė viltį, kad pavyks gauti lėšų naujam projektui ir naujiems darbams. Taigi, visai įmanoma, kad sintezatorius dar bus tobulinamas, pildoma garsyno bazė. 

"Liepa TTS", sintezatorius, turintis du balsus, vyrišką ir moterišką, yra suderinamas su žinomomis ekrano skaitymo programomis JAWS, NVDA, "Supernova" ir populiariausiomis operacinėmis sistemomis. Kadangi projektas buvo vykdomas iš Europos Sąjungos paramos lėšų, tad visi sukurti produktai yra nemokami ir laisvai prieinami. 

Sintezatorių galima atsisiųsti ir iš LASS svetainės (http://www.lass.lt/liepav8.exe). 

Naujasis balso sintezatorius buvo testuojamas su naujausia JAWS-16 versija. Sintezatorius veikia ir su žemesnėmis JAWS versijomis, tačiau jo vartotojai turėtų atsiminti vieną paprastą tiesą: jeigu nori išvengti nesklandumų, sintezatorių patartina vartoti su naujausiomis, legaliomis JAWS versijomis. "Liepa" veikia tiek 32, tiek 64 bitų "Windows" operacinėje sistemoje. Tiksliau, ji pirmiausia turi būti suderinama su vartotojo naudojama ekrano skaitymo programa. Jeigu ši programa, pavyzdžiui, JAWS, veikia 32 bitų "Windows" operacinėje sistemoje, tai joje veiks ir "Liepa". Tai pasakytina ir apie 64 bitų operacinę sistemą. 

Žurnale esame užsiminę, kad naujojo sintezatoriaus balsai galėtų būti diegiami ir į MP3 grotuvus ar telefonus. Tokia galimybė yra. "Liepa" - laisvai platinama programa, todėl jeigu atsirastų papildomų lėšų ar privačių iniciatyvų ją panaudoti ne tik dirbant kompiuteriu, trukdymų nebūtų. Kai kurie darbai jau vyksta, tačiau, kol nėra akivaizdžių rezultatų ar bent susitarimų su gamintojais, kalbėti apie juos dar per anksti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]