MUMS RAŠO

Juozas BARTKUS

NORI ŽINOTI - KELIAUK Į BIBLIOTEKĄ


Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filiale dirba trys mielos, paslaugios darbuotojos: Nijolė - vedėja, Sonata - knygų išdavėja, o Danguolė - šviečiamųjų ir kultūrinių renginių organizatorė. Panevėžio bibliotekoje kas savaitę paminimos rašytojų sukaktys ar ruošiami proginiai renginiai. Šitų renginių sudominti žmonės namo nešasi vieno ar kito rašytojo knygų. Mūsų biblioteka bendrauja su Panevėžio rajono viešąja biblioteka, dalyvauja jų renginiuose. Pernai rudenį paminėjome Ustronėje, Knygnešių muziejuje, savo rašytojo, pragiedrulio, kunigo Juozo Tumo-Vaižganto 145-ąsias gimimo metines. O šiemet balandį buvome nukakę į Puziniškį, į mūsų švietėjos, kultūrininkės, rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės dvarelį. Ten rašytojas Petras Palilionis buvo premijuotas G. Petkevičaitės-Bitės vardo premija už knygą "Metai Tamsčiuko atokaitoje". 

Malonu prisiminti, kai stiklo pūtėjo Kriuko dirbtuvėje savo rankomis lietėme įvairius dirbinius. 

O patys šviežiausi įspūdžiai - smagus viešėjimas Krekenavos regioniniame parke. Ir diena pasitaikė vasariška, ir vietų, ir patirties egzotika ilgam laikui įstrigo į atmintį. Upytėje lipome į Čičinsko kalną, leidomės į Pragarmės daubą, o paskui atsidūrėme Upytės amatų centre. Ten mus, bibliotekos mylėtojus, pasitiko labai šnekus keramikos meistras Romas, papasakojo apie keramikos amatą, liepė stebėti, liesti iš molio gabalo žiedžiamą puodynėlę. O tada davė po molio gabalą ir pasakė: "Ką nors padarykite." Kas mums išėjo, paaiškės, kai tuos darbelius išdegs krosnyje. O Krekenavos parko įspūdžiai - ne tik atmintyje, bet ir paduose. Mat basi ėjome pojūčių takais - buvo ir švelnu, ir labai dygu. Lipome į 30 metrų aukščio apžvalgos bokštą, supomės, klausos pojūtį išbandėme su mediniu muzikuokliu, vasariškai pasivaišinome. 

Tiesiog nuostabi buvo edukacinė programa Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje. Patyrėme, kaip daromas popierius, kaip atrodo natūralus pergamentas, kokių esama įrišimo būdų. Lietėme ir labai dideles, ir visai miniatiūrines knygas. Lietėme mediniais viršeliais metalu kaustytas knygas, bibliotekos darbuotojos parodė grandine prirakinamą knygą. Tai buvo nepakartojamas įspūdis. Su vedėja Nijole kiekvieną mėnesį aptariame kokią nors pasirinktą knygą, nuskaidriname savo vidaus pasaulį, bet pačiupinėta knygos istorija neišdils niekada. Džiaugiamės, kad turime tokią vietą, į kurią traukia ateiti, tokią, kur tavęs laukia. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]