NEREGYS DARBO RINKOJE

Henrikas STUKAS

INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ GURU


Egidijus Biknevičius darbo kabineteKasdieniniame gyvenime be informacinių technologijų žingsnio nežengsi. Jos visur buityje: pradedant ryte išmaniuoju kavos virimo aparatu, televizoriumi ar radijo imtuvu, baigiant barzdaskute. Darbe vėl: kompiuteris, spausdintuvas, internetas ir t.t. O kur dar mobilieji telefonai, kiti išmanieji įrenginiai? Neregiui susiorientuoti ir susipažinti su technologijų naujienomis ne visada paprasta. Daugelis technologinių sprendimų jiems nėra pritaikyti. Vis dėlto kai kas mums paklūsta, kad ir kompiuteriai, liečiamieji telefonai ir dar daug kitų "protingų" aparatų. 

Neregys gali ne tik naudotis naujausiais technikos pasiekimais, bet ir prisidėti prie jų kūrimo ir įdiegimo kasdieniniame gyvenime. Geriausias pavyzdys - Egidijus Biknevičius. Neregys 2007 metais Ūkio ministerijos apdovanotas kaip perspektyviausias metų jaunasis verslininkas. Egidijus ne tik dirba kompiuteriu, bet puikiausiai apie jį nusimano ir prireikus gali netgi surinkti. Tiesa, pačiam Egidijui kompiuterių rinkimas seniai praeitas ir užmirštas etapas. Dabar jį domina informacinių technologijų kūrimas bei pritaikymas neregiams - žinoma, ne tik jiems. E. Biknevičius įkūrė ir vadovauja socialinei įmonei "Etalinkas". Ši įmonė, be kitos veiklos, kuria naujas programas, skirtas kompiuteriams. Žinomiausi produktai - kompiuterio valdymo balsu programa "Liepa" bei virtuali elektroninė biblioteka "Elvis". 

 

Savęs realizavimo paieškos 

Egidijus gimė ir augo Šiaulių rajone. Mokėsi tuometinėje Vilniaus Antano Jonyno aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje. Ją ir baigė. Egidijus buvo labai judrus ir aktyvus. Jo elgesys nuolat užkliūdavo mokytojams bei auklėtojams. Laimei, neklaužada atrado sportą. Pradėjo reguliariai treniruotis. Egidijus lankė lengvosios atletikos treniruotes, taip pat žaidė golbolą. Intensyviai sportuojant rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Neregys dalyvavo tiek lengvosios atletikos, tiek golbolo varžybose. Pelnė apdovanojimų. Dar mokydamasis aštuntoje klasėje vaikinas pateko į Lietuvos aklųjų golbolo rinktinę. Pirmą kartą Egidijus 1997 metais žaidė Europos aklųjų golbolo čempionate. Šiose varžybose buvo iškovoti medaliai. Vėliau apdovanojimų kraitelė vis pildėsi ir pildėsi. Taip nepastebimai artėjo abitūros egzaminai. Atėjo laikas rinktis tolimesnį kelią. 

Vaikiną domino naujos technologijos. Dar mokykloje jomis domėjosi. "Mane domino ne tiek kompiuterių viduriai ir jų sąranga. Ne itin domėjausi kompiuterių instaliavimu ar perinstaliavimu. Mane masinte masino darbas su informacija. Domėjimosi aspektas paprastas - ieškojau atsakymo, kiek naujos technologijos yra naudingos kasdieniniame gyvenime. Tuo metu perspektyviausios buvo informacinės technologijos. Jos mūsų kasdienybę labai lengvino ir darė paprastesnę. Inovacijos neregiui padėjo tapti savarankiškesniam. Joms padedant galėjau daryti tai, ko anksčiau net neįsivaizduodavau", - pasakojo neregys verslininkas. 

Baigęs vidurinę mokyklą Egidijus Biknevičius pasirinko studijas Vilniaus universitete. 2004 metais baigė VU komunikacijos fakulteto verslo informacijos valdymą. Neregys šią specialybę pasirinko neatsitiktinai. Vaikinas studijuodamas universitete ir toliau aktyviai sportavo. E. Biknevičius su Lietuvos golbolo rinktine dalyvavo Sidnėjuje vykusiose parolimpinėse žaidynėse. Jose Lietuvos golbolo rinktinė iškovojo prizinę vietą. Už medalius buvo numatytas piniginis atlygis. Egidijus už gautus pinigus nusipirko modernų kompiuterį. Šis pirkinys neregiui studentui palengvino studijas. Egidijus tapo nepriklausomas. Neregys savarankiškai ruošėsi seminarams, rašė rašto darbus. Reikalingą literatūrą susirasdavo internete. "Pasiteisino mintis, kad naujas technologijas reikia įvaldyti, susidraugauti. Tai padaręs tampi savo laiko šeimininku. Esi nepriklausomas, gali, kaip nori, planuoti savo laiką. Tau nereikia prašyti reginčiųjų pagalbos, kad lydėtų į bibliotekas ir skaityklas. Turėdamas modernų kompiuterį ir geras programas, neišeidamas iš savo bendrabučio kambario, gali ruoštis seminarams ir kitoms dėstytojų paskirtoms užduotims", - samprotavo informacinių technologijų žinovas E. Biknevičius. 

Dar mokydamasis universitete vaikinas tvirtai žinojo, kad jo būsimas darbas siesis su informacinėmis technologijomis. Pats Egidijus neieškojo darbo. Jam pakako pasiklausyti aplinkinių neregių bei silpnaregių pasakojimų apie darbo paieškas. Neregys darbdaviams nenorėjo būti balta varna. Prisiklausęs pasakojimų apie kitų nekokią darbo paieškų patirtį, nusprendė pasukti netradiciniu keliu - veikti savarankiškai, kurti savo verslą. 

 

Verslas ir jo dinamika 

Verslo sumanymas kilo iš paties neregio pomėgio ir sugebėjimų. Egidijui su kurso draugais patikdavo krapštytis su kompiuteriais. Tiesa, neregį labiau domino ne techniniai darbai: kompiuterių surinkimas, instaliavimas ar taisymas, o jo protas. Egidijų domino naujos programos, jų kūrimas. Neregys, įvertinęs rinką, nusprendė imtis kompiuterinės prekybos. Įmonę įsteigė trise. 

Tuo metu nedaug kas turėjo kompiuterius. Tai buvo nauja dar neįsitvirtinusi Lietuvos rinkoje verslo šaka. Vyriausybė, norėdama paskatinti žmones pirkti kompiuterius, netgi tam tikrą laiką kompensuodavo dalį pirkinio. Neregys su draugais nusprendė prekiauti ne iš gamyklų atkeliavusiais kompiuteriais, o pagal pirkėjų norus ir pageidavimus surinkti juos vietoje. Jaunieji verslininkai neapsiriko - tokių kompiuterių paklausa tais laikais buvo itin populiari. E. Biknevičius, kaip verslininkas, savo veiklą pradėjo 2002 metais, dar studijuodamas antrame kurse. Verslo sumanymas pasiteisino. Egidijus pasakojo: "Verslininko keliu pasukau, kai man buvo dvidešimt vieneri metai. Idėją turėjome, bet kaip ją įgyvendinti? Nei pinigų, nei patalpų nebuvo. Tada nuėjau į tuometinę įmonę "Įranga" paklausti, gal turi išnuomoti kokią patalpą. Man pasiūlė apleistą laboratoriją trečiame pastato aukšte." 

Pirmasis jaunųjų verslininkų žingsnis - patalpos remontas. Neregys su draugais smėlį, cementą ir kitas statybines medžiagas užsinešdavo į trečią aukštą patys. Remontavo, kaip mokėjo. Meistrams samdyti nebuvo lėšų. Energija ir entuziazmas nugalėjo. Susiremontavus patalpas prasidėjo darbas. Interesantams naujai suremontuotas kabinetas patiko, nes tuo metu kitos patalpos nebuvo remontuojamos, o ši tviskėte tviskėjo. 

Užsakymai pasipylė lyg iš gausybės rago Didėjant kompiuterių surinkimo paklausai, pradėjo trūkti patalpų. Todėl antrame aukšte buvo išnuomotos dar didesnės patalpos. Verslas klestėjo dvejus metus. Per tuos metus atsirado didelių prekybos centrų, kuriuose pradėta prekiauti kompiuterine technika. Pirkėjams buvo patogiau kompiuterius pirkti dideliame prekybos centre, jau paruoštus naudojimui, negu užsakyti, kad juos surinktų, todėl užsakymų pradėjo mažėti. Kai ėmė trūkti užsakovų, reikėjo ieškoti išeities - būtinai keisti įmonės pobūdį. "Buvau priverstas iš naujo apgalvoti mūsų turimą verslo ateitį. Reikėjo griebtis naujos strategijos. Pamačiau galimybę iš Europos gauti paramą. Kalbu apie "Fare" programą. Kartu su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) parengėme projektą. Jį pateikė LASS savo vardu. Projektą laimėjome. Apie tai sužinojau Atėnuose vykusiose parolimpinėse žaidynėse. Tai man labai praskaidrino nuotaiką, nes žaidynėse mūsų komandai nesisekė", - pasakojo verslininkas. 

Laimėtojo projekto trukmė - 11 mėnesių. Be kitos veiklos buvo numatyta įkurti socialinę įmonę. Atsirado "Etalinkas", kuris savo veiklą pradėjo 2005 metais. Iš pradžių įkurtos šešios darbo vietos, suremontuotos patalpos, nupirkta visa būtina įranga. Nors dar tam tikrą laiką buvo surenkami kompiuteriai, bet naujoji įmonė jau buvo orientuojama į paslaugų teikimą. Prioritetas - internetinių puslapių kūrimas. Ši sritis buvo pakankamai nauja. Daugelis įmonių bei organizacijų internete norėjo turėti savo puslapius, todėl vėl pasipylė užsakymai. Įmonės akcijos priklausė LASS. E. Biknevičius buvo "Etalinko" direktorius. 2007 metais LASS turimas akcijas pardavė įmonių grupei "Ževalda". Tiesa, po dvejų metų neregys iš šios įmonės nupirko visas akcijas ir dabar yra pagrindinis vadovas. Įmonėje dirba 12 darbuotojų. Pagrindinė veikla - informacinių sistemų kūrimas. Yra kuriami įvairiausi internetiniai projektai, kompiuterinės programos. 

Be internetinių puslapių, buvo kuriamos naujos technologijos. Pirmiausia mėginta sukurti kalbos sintezatorių. Tiesa, pirma versija buvo ne itin vykusi. Vėliau atsirado antra versija. Ji tobulesnė. Deja, taip lauktas kalbos sintezatorius neregių nepasiekė. Sintezatoriaus kūrėjams nepavyko susitarti su tuometine LASS vadovybe. 

Viena žinomiausių "Etalinko" sukurtų kompiuterinių programų yra "Elvis". Tai elektroninė prieiga prie Lietuvos aklųjų bibliotekos garsinių knygų duomenų bazės. "Tai mūsų įmonės žinomiausias akliesiems projektas. Dirbome iš visos širdies. Pats esu neregys ir be audioknygos neįsivaizduoju savo laisvalaikio, todėl, kurdamas šį projektą, galvojau ne tik apie kitus naudotojus, bet ir apie save. Išeities taškas - patogumas ir paprastumas. Dabar jau žinau, kad vartotojai mūsų sukurtu produktu yra patenkinti", - kalbėjo E. Biknevičius. 

Pats naujausias "Etalinko" inovacinių technologijų rezultatas - dalyvavimas projekte "Liepa": kompiuterio valdymo balsu programa. Tai ir skaitytuvas, ir naršytuvas. Užsakovas - Vilniaus universitetas. Šis projektas neseniai buvo pristatytas naudotojams. Darbai dar vyksta, bet norintys "Liepą" gali išmėginti. Tai pirmoji programa, kuria kompiuterį galima valdyti lietuvių kalba. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]