SPORTAS

Vilma VENCKUTONYTĖ-VAIČIŪNIENĖ

SEULE SKAMBĖJO LIETUVOS HIMNAS


Lietuvos golbolo rinktinės vyrai, pridėję ranką prie širdies, kylant trispalvei, giedojo Lietuvos himną Seule, kur šių metų gegužę Tarptautinės aklųjų sporto federacijos (IBSA) pasaulio žaidynėse iškovojo aukso medalius. 

Lietuvos golbolo rinktinė Seule

"Ši pergalė Lietuvos komandai labai svarbi, nes ji užtikrina mums vietą 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse, - džiaugėsi Lietuvos golbolo rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis. - Susikovėme su varžovėmis iš įvairių žemynų. Daug valstybių žaidžia aukšto lygio golbolą. Dažnai protokole užfiksuotas rezultatas neatspindi visos kovos ir intrigos, bet mes atsilaikydavome. Iš rezultatų gali atrodyti, kad priešininkus sutriuškinome, bet viskas vyko pamažu, dažnai tekdavo "perlaužti" rezultatą", - Seulo rungtynių niuansus komentavo K. Levickis. 

Be golbolininkų, IBSA pasaulio žaidynėse Seule Lietuvai atstovavo ir jaunas, perspektyvus dziudo rinktinės narys Osvaldas Bareikis, deja, iš varžybų jis pasitraukė po pralaimėjimo antroje kovoje. 

Pasaulio žaidynes IBSA organizuoja kas ketverius metus, likus metams iki parolimpinių žaidynių. Šiemet žaidynės pasitiko visus sportininkus su šūkiu "Žvelk aistringai, bėk viltingai!" IBSA pasaulio žaidynėse dalyvauja visų pagrindinių aklųjų sporto šakų atstovai: lengvosios atletikos, šachmatų, aklųjų futbolo, golbolo, dziudo, sunkumų kilnojimo, plaukimo ir kitų. 

 

Kaune golbolininkai gins Europos čempionų vardą 

Jie treniruojasi dukart per dieną, šešias dienas per savaitę, kad pasiektų geriausią sportinę formą ir apgintų Europos čempionų vardą. Šeši Lietuvos vyrų golbolo rinktinės žaidėjai - Marius Zibolis, Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas, Mantas Panovas, Mindaugas Suchovejus ir Mantas Brazauskis - pristabdė savo darbus Aklųjų bibliotekoje, masažo kabinetuose, UAB "Liregus", studijas universitete, kad pasiektų savo fizinės formos viršūnę ir iškovotų IBSA Europos golbolo čempionato auksą. 

Šis čempionatas yra pirmasis renginys Lietuvos parolimpinio sporto istorijoje, kurio metu mūsų šalyje vykdoma komandų atranka į parolimpines žaidynes. Iš viso 20 stipriausių Europos komandų varžysis dėl parolimpinių kelialapių. 

"Golbolo sportas labiausiai išplėtotas būtent Europoje. Europos čempionate Kaune mūsų pogrupyje žais labai stiprios komandos. Čekai IBSA pasaulio žaidynėse Seule tapo grupės lyderiais, švedai iškovojo bronzos medalius. Slovėnai - realiai stipri komanda, kuriai dažniausiai dėl kokių nors priežaščių nesiseka, bet tai komanda, kuri iš kitų komandų atims taškus. Vieninteliai "autsaideriai" mūsų grupėje vokiečiai. Tad mūsų grupėje bus karšta nuo pat pradžių", - sakė Lietuvos golbolo rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis. 

Europos golbolo čempionato rungtynės vyks liepos 8-11 dienomis, nuo 9 iki 20 val. Sabonio krepšinio centre ir Kauno sporto halėje. Iš viso laukia 66 rungtynės, kuriose susikaus 20 stipriausių vyrų ir moterų golbolo komandų. Lietuvos golbolo mėgėjams tai bus nauja patirtis, nes iki šiol mūsų šalyje nėra buvę moterų golbolo rungtynių. 

"Visos varžybos nemokamos, žiūrovus kviečiame drąsiai atvykti žiūrėti aukščiausio lygio sportinių kovų ir palaikyti savo komandą. Jeigu susidarys pakankamai norinčiųjų, mes suteiksime nemokamą transportą iš kitų miestų atvykti į golbolo varžybas Kaune. Čempionato metu žiūrovus taip pat kviečiame dalyvauti loterijoje ir laimėti prizų", - sakė Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys. 

Nuo birželio 25 dienos iki liepos 11 dienos Kaune, Laisvės alėjoje, netoli fontano, bus atidaryta IBSA Europos golbolo čempionato paunksmė, kur praeivių akį iš tolo trauks keturiolika ryškiaspalvių liepų, apmegztų dalyvaujančių šalių vėliavų spalvomis. Prie šio projekto kūrybingai prisidėjo Vilniaus aklųjų bendruomenės moterys: mezginiais ir nėriniais medžius "aprengė" Lina Norkienė, Ramunė Maskoliūnaitė, Elena Zolubaitė ir Raisa Lužytė bei šiame čempionate teisėjausiančios golbolo teisėjos Vilma Bašinskaitė ir Adelė Markevičiūtė. Laisvės alėjoje įkurta golbolo čempionato paunksmė tarnaus kaip bendravimo vieta visiems čempionato dalyviams ir galimybė praeiviams daugiau sužinoti apie aklųjų riedulį, išbandyti kamuolį, užsidėti golbolo akinius, dalyvauti "Klausimėlio" žaidime ir atspėti, kokių Europos šalių vėliavų spalvomis papuošti medžiai bei laimėti čempionato loterijos bilietų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]