NEREGYS DARBO RINKOJE

Henrikas STUKAS

TRYS VERSLO KRYPTYS


Daug skambių žodžių yra pasakyta ar parašyta apie žmones, kurie nepalūžo ištikti sunkios ligos. Perskaičius tokį tekstą, dažniausiai yra žavimasi stipria asmenybe ir netgi pavydima sėkmės. Tik nedaug kas susimąsto, ką reikėjo išgyventi negalios užkluptam žmogui. Ypač su negalia sunku taikytis jaunuoliui, kuriam dar viskas prieš akis. Iš pradžių apima neviltis, nenoras gyventi ir savigaila. Tik vėliau tolimiausiose sąmonės kertelėse žybteli vilties spindulėlis ir pažadina norą toliau gyventi, mokytis, kurti, svajoti. Karoliui Verbliugevičiui irgi teko patirti visus šiuos jausmus. 

Karolis regėjimo neteko 1996 metais. Sunkiai išgyvenęs šią netektį, jaunuolis nepalūžo - visų pirma siekė mokslo. Karolis baigė Vilniaus pedagoginiame universitete geografijos specialybę. Vėliau mokslus tęsė Vilniaus universiteto tarptautinėje verslo mokykloje. Ten susipažino su verslo bei vadybos pagrindais. Taip pat Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) baigė kompiuterinio raštingumo kursus. 2004 metais įsteigė masažo saloną "Matančios rankos". Tais pačiais metais įkūrė UAB "Verslo ir neįgaliųjų vystymo grupė". 2012 metais įkūrė dar vieną įmonę "Kinvest", užsiimančią nekilnojamojo turto pirkimu, atnaujinimu bei nuoma. 

 

Verslas oriam gyvenimui 

Karolis, baigęs pedagoginį universitetą 2001 metais, įsidarbino LASUC mokytoju. Juo išdirbo dvylika metų. 2003 metais baigė verslo studijas. Po metų įkūrė pirmą įmonę. "Visada norėjau uždirbti šiek tiek daugiau pinigų, kad nors ir nematydamas gyvenčiau geriau. Mokytojo gaunamo atlygio man nepakako. Dirbdamas mokytoju dar prie atlyginimo prisidurdavau atlikdamas įvairius darbus: vesdavau kursus, dalyvavau įvairiuose projektuose. Norėjau pastovesnių pajamų", - pasakojo K. Verbliugevičius. 

Dirbdamas mokytoju ir tuo pačiu metu mokydamasis verslo mokykloje neregys pradėjo ieškoti geriau mokamo darbo. Savo ateitį planavo susieti su vadyba. Suradęs skelbimą, siūlantį darbą vadybininkams, Karolis pasiūlydavo savo paslaugas. Dažnai ėjo kalbėtis su būsimais darbdaviais. Deja, jiems neregys vadybininkas netiko. Supratęs, kad darbo vietos negaus, jaunuolis pasirinko iš tiesų išmintingą sprendimą - jis nusprendė pats susikurti darbo vietą. Nuo tada pradėjo rimtai mąstyti apie galimybę įsteigti savą verslą. Aplinkybės kurti verslą buvo palankios. Karolis turėjo kelis draugus, kurie dirbo masažuotojais. Bendraudamas su jais susipažino su masažu ir šio verslo specifika. Jaunajam verslininkui šovė į galvą išganinga mintis - atidaryti masažo saloną. Tuo metu daug masažuotojų teikė masažo paslaugas savo kabinetuose, tačiau Vilniaus mieste masažo salonų nebuvo. Verslininkas pasakojo: "Ši idėja atsirado ne tuščioje vietoje. Norėjau, kad masažo salone dirbtų neregiai. Aš pats esu toks. Todėl žinau, ką gali ir ko negali neregiai darbuotojai. Masažuotojai, turintys regos negalią, yra puikūs specialistai. Ne visi gali susikurti darbo vietą. Nusprendžiau jiems padėti. Gal todėl ir saloną pavadinau "Matančios rankos". Masažo salone aptarnavimas yra geresnis negu masažo kabinete. Čia klientą aptarnauja administratorė, čia jam suteikiama daugiau paslaugų. Pasirinkęs šią verslo šaką nesuklydau. Nauja verslo forma patiko žmonėms." 

Karolis, įkūręs pirmą savo įmonę, prisipažino, kad ilgalaikės strategijos neturėjo. Pradedančiam verslininkui iš pradžių buvo sunku teorines žinias pritaikyti praktikoje. Dažniausiai sunku suderinti teoriją su praktika. Neturėdamas praktinės patirties, verslininkas siekė dar kelis masažo salonus atidaryti Kaune ir Klaipėdoje. Salonų atidarymas buvo vis atidedamas, nors patalpos darbui buvo numatytos ir beliko pasirašyti nuomos sutartį. Šių salonų Karolis taip ir neatidarė. Priežastis paprasta: masažo versle nepajudinamas pagrindas yra geras, sąžiningas, lojalus darbuotojas. Tokių darbuotojų pasisamdyti nepavyko. Daugelį masažuotojų, kurie turi savo kabinetus, pasamdyti yra brangu. Karolis negalėjo mokėti tiek, kiek jie norėjo. Ne visi masažuotojai atitiko keliamus reikalavimus. Tiesa, Vilniuje buvo atidarytas antras masažo salonas. Neregiui šie masažo salonai svarbūs. Šiandien juose dirba dvidešimt penki darbuotojai. Deja, darbuotojų kaitos nepavyksta išvengti. Priežastis banali - atlyginimas. Masažuotojai nori daugiau uždirbti. Deja, jų norimų pinigų savininkas negali mokėti. Todėl daug kas pasirenka kitą darbovietę ar atidaro savo masažo kabinetą. Kai kuriems masažuotojams dirbti trukdo asmeninės ambicijos. Karoliui masažas - tik viena iš jo verslo dalių. Yra dar dvi verslo šakos. 

UAB "Verslo ir neįgaliųjų vystymo grupė" atsirado neatsitiktinai. Lankydamasis užsienyje jaunasis neregys matydavo įvairiausių kompensacinių priemonių. Lietuvoje tuo metu tai dar buvo pakankamai nauja veiklos sritis. Neregiai tokių priemonių nežinojo. Karolis, kurdamas šį verslą, galvojo ne tik apie save, bet ir apie kitus likimo draugus. "Iš pradžių užmezgėme kontaktus su firmomis, gaminančiomis ir prekiaujančiomis kompensacinėmis priemonėmis. Vėliau pasirašėme sutartis. Kaip jau esu minėjęs, užsiimame kompensacine technika ir naujausių skaitmeninių technologijų pritaikymu Lietuvos rinkai", - pasakojo neregys verslininkas. Šioje įmonėje dirba du darbuotojai - pats Karolis ir jo porininkas. Konkrečiam darbui yra samdomi specialistai. Tai programuotojai, vertėjai ir kt. 

Trečiasis verslininko K. Verbliugevičiaus verslas nieko bendra su neregiais neturi. Ši veiklos sritis atsirado taip pat neatsitiktinai. Vienu metu Karolis turėjo laisvų pinigų. Verslininkas pradėjo sukti galvą, kur juos investuoti. Iš pradžių pinigus mėgino skirti investicijoms, fondams, akcijoms. Deja, ši veikla didelio vidinio pasitenkinimo nesuteikė, greičiau - nerimo. Tai buvo priverstinis sprendimas. Ypač Karolis nejaukiai jautėsi, kai negalėjo kontroliuoti savo investicijų. "Nenorėjau būti priklausomas nuo fondų valdytojų. Savo pinigus norėjau kontroliuoti pats. Pradėjau dairytis, kur galiu investuoti pinigus, ir, svarbiausia, kad pats juos galėčiau kontroliuoti. Taip žvilgsnis nukrypo į nekilnojamojo turto rinką. Suprantu, nematydamas šioje verslo šakoje nedaug ką gali nuveikti. Todėl susiradau patikimą verslo partnerį. Taip žingsnelis po žingsnelio įžengėme į nekilnojamojo turto verslą", - pasakojo K. Verbliugevičius. 

Neregys verslininkas iš pradžių manė užsiimti naujų pastatų statyba. Paskaičiavęs nusprendė, kad statybų verslas reikalauja per daug investicijų. Tada pasirinko kitą kelią. Karolis perka ne didesnes kaip 200-300 kvadratinių metrų patalpas. Jų paskirtis nėra svarbi - tai gali būti tiek gamybinės, tiek prekybos ar gyvenamosios patalpos. Jos yra perkamos paskaičiavus vertę, investicijas bei būsimą pelną. Nupirktos patalpos yra atnaujinamos, šiuolaikiškai įrengiamos ir išnuomojamos. Atrodytų, norint visa tai padaryti, reikia nemažai vadybininkų ir remonto brigadų. Verslininkas nepasirinko tradicinio kelio. Jis nepradėjo kurti brigadų, priiminėti į darbą statybininkų. Neregys pasirinko inovacinį sprendimą - visas remonto paslaugas perka konkurso būdu. Netgi yra perkamos buhalterinės paslaugos. Firmoje dirba vienas žmogus - direktorius. Iki šiol visi pirkimai pasiteisino. Verslininko įkurta įmonė nekilnojamojo turto nuomos rinkai siūlo 60 įvairios paskirties patalpų. 

 

Keli sėkmingo verslo patarimai 

Norintiems steigti savo verslą pirmiausia internete reikėtų susirasti klausimyną, ar aš pribrendau verslui. Pats žmogus turi sau atsakyti į kelis klausimus: verslą kuriu dėl pinigų ar norėdamas realizuoti save. Atsakius į šiuos pagrindinius klausimus galima žengti toliau. Daugelis pradedančiųjų verslininkų mano, kad sunkiausia yra įsteigti verslą. Tai didelė klaida. Sukurti verslą nėra sunku. Teisiniai aktai yra palankūs individualiam verslui. Neįgalusis, nusprendęs žengti šiuo keliu, gauna iš valstybės nemažą piniginę pagalbą. Ką jau kalbėti apie socialines įmones. Kur kas sunkiau yra įsteigtą verslą išlaikyti ir vystyti. Verslas gyvuoja tada, kai gaunamos pajamos. Šiuos dalykus būtina iš karto numatyti. 

Anot K. Verbliugevičiaus, įsteigus verslą pirma užduotis - tinkamų darbuotojų paieška. Gal ir banali mintis, bet ji iš tiesų yra esminė. Verslo sėkmę lemia darbuotojai. Nuo jų sąžiningo darbo labiausiai priklauso verslo sėkmė. Ypač tai svarbu paslaugų versle. Masažo salonas būtent jas ir teikia. Kiekvienas darbuotojas turi savų poreikių. Vadovo santykiuose su savo darbuotojais svarbiausia užduotis - surasti bendraujant aukso vidurį. Prireikus būti griežtam ir nepajudinamam. O kartais atvirkščiai - lanksčiam ir sukalbamam. Kalbant apie darbo santykius universalių receptų nėra. Kiekvieną sprendimą lemia konkreti situacija. Svarbu darbuotojui sukurti geras darbo sąlygas. Šiame versle idealu, kai masažuotojo požiūris į teikiamas paslaugas sutampa su savininko. "Pas mus dvidešimties minučių masažo nėra. Tai per daug trumpas laikas padaryti kokybišką masažą. Dažniausiai pacientui skiriamas laikas - nuo 40 minučių iki valandos. Masažo paslaugas teikiame lanksčiai, atsižvelgdami į paciento būklę. Kartais masažas derinamas su gydomąja mankšta. Taip pat pagalbon pasitelkiami specialūs aparatai. Tiesa, jų turime nedaug. Manau, joks aparatas nepakeis jautrių masažuotojo rankų", - teigė verslininkas. 

Pats nedėkingiausias dalykas verslininko klausti apie ateities planus. Jais nenoriai yra dalijamasi. Karolis ketina išlaikyti, o, pasitaikius progai, ir plėsti masažo paslaugų verslą. Kol kas didžiausia kliūtis - tinkamų darbuotojų stoka. Jų radus salonai būtų atidaryti ir kituose Lietuvos miestuose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]