TRUMPAI

 

 


AČIŪ SEIMO NARIUI  

Lietuvos Respublikos Seimo narys Povilas Urbšys Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filialui paaukojo dalį savo santaupų. Biblioteka už šias lėšas įsigijo grožinės literatūros knygų. Fondą papildė dvylika naujų knygų. Būsimųjų skaitytojų vardu Lietuvos aklųjų biblioteka dėkoja Povilui Urbšiui už šią prasmingą dovaną.  

 

DALYVAUS PASAULIO ČEMPIONATE  

Balandžio 16-19 dieną Berlyne (Vokietija) įvyko atviras Vokietijos žmonių su negalia plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo įvairių negalių plaukikai. Varžėsi ir aklieji bei silpnaregiai. Čempionatas ir jo rezultatai pripažįstami Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC).  

Lietuvai šiose varžybose atstovavo Gluosnė Norkutė ir Mindaugas Dvylaitis. Abu įvykdė normatyvus, leidžiančius jiems dalyvauti liepos mėnesį Škotijoje vyksiančiame Pasaulio plaukimo čempionate. G. Norkutė ir M. Dvylaitis varžybose pagerino po tris Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo rekordus.  

 

GARSO SPEKTAKLIS  

Balandžio 18 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salėje Kauno nacionalinis dramos teatras pristatė audiospektaklį "Aušros pažadas".  

Spektaklis pastatytas pagal Romaino Gary to paties pavadinimo autobiografinį romaną. Romano veikėjus įgarsino aktoriai Jūratė Onaitytė ir Sigitas Šidlauskas. Spektaklio režisierė - Agnė Sunklodaitė.  

Šio spektaklio įrašas yra Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto kultūros vadybos ketvirto kurso studenčių Gretos Kompauskaitės ir Dovilės Akstinaitės praktikos Kauno nacionaliniame dramos teatre rezultatas. Pagaminta ir aklųjų bendruomenei perduota 100 spektaklio įrašo kompaktinių diskų su užrašu brailio raštu. Užrašus atspausdino Kauno P. Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras. 

 

KAUNIEČIŲ JUBILIEJUS 

Balandžio 22 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro kanklių ansamblis paminėjo koncertinės veiklos 55-metį. Ansamblis veiklą pradėjo 1960 metais. Jo veiklos pradininkė - kanklių muzikos puoselėtoja Liongina Stasiulienė. Šiam ansambliui ji vadovavo daug metų. Jos darbą tęsia kanklių muzikos mylėtoja Romualda Montvilienė. Kolektyvui ji vadovauja nuo 1972 metų. Kolektyvą šiuo metu sudaro penki nariai. Šventiniame koncerte taip pat dalyvavo svečiai iš Vilniaus - Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro kanklių ansamblis "Kamanės", du Kauno 1-osios muzikos mokyklos kanklininkių ansambliai.  

 

GOLBOLAS VILNIUJE 

Balandžio 23-26 dieną Vilniuje, Lietuvos edukologijos universitete, įvyko tarptautinis aklųjų ir silpnaregių golbolo turnyras Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti. 

Šis turnyras Lietuvoje rengiamas jau dvidešimt šeštą kartą. Jame dalyvavo JAV, Alžyro, Vokietijos, Ispanijos, Suomijos ir dvi Lietuvos komandos. Nacionalinei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vyrų golbolo rinktinei šis turnyras buvo vienas svarbiausių etapų ruošiantis IBSA Europos golbolo čempionatui.  

Turnyro finale susitiko Lietuvos antroji ir Suomijos komandos. Sėkmingiau žaidė suomiai. Trečia - Lietuvos pirmoji komanda.  

Rezultatyviausiu turnyro žaidėju pripažintas Justas Pažarauskas -jis pelnė 40 įvarčių. Nuo jo vienu įvarčiu atsiliko Mantas Panovas. Geriausiu turnyro gynėju pripažintas Suomijos rinktinės žaidėjas Erkki Miinala. 

 

BENDRAUJA ORGANIZACIJOS  

Balandžio 24 dieną LASS Pasvalio rajono filialo narių menų terapijos grupė svečiavosi Pasvalio neįgaliųjų bendrijoje "Užjausk draugą". Čia aklieji ir silpnaregiai surengė koncertą. Bendrija "Užjausk draugą" parodė muzikinę literatūrinę kompoziciją, kuria pristatė savo organizaciją. Vėliau abiejų organizacijų nariai paskaitė savo kūrybos eilių, dalijosi mintimis apie veiklą, ateities planus ir lūkesčius. 

 

SPEKTAKLIS PREZIDENTŪROJE  

Balandžio 26 dieną Lietuvos Respublikos prezidentūroje viešėjo Vilniaus neįgaliųjų naujasis teatras. Teatras parodė poetinį spektaklį pagal Maironio kūrybą "Beauštanti". Tai nauja šiuolaikiška Maironio kūrybos interpretacija, padedanti žiūrovams nukeliauti į praeitį, susitapatinti su pačiu poetu ir pajausti tai, ką galbūt per kasdienius darbus jau primiršome.  

Po vaidinimo įvyko diskusija, kurios metu kalbėta apie neįgaliųjų meninę kūrybą, apie kai kuriuos socialinio gyvenimo aspektus. Daugiausia dėmesio sulaukė prekybos tinklai: ar neįgalus žmogus gali juose savarankiškai apsitarnauti, ar gali sulaukti tinklų darbuotojų pagalbos? Teigiamai įvertinta prekybos tinklo "Rimi" praktika bendraujant su negalią turinčiais žmonėmis, padedant jiems išsirinkti norimas prekes. 

Beje, teatre vaidina nemažas būrys regėjimo negalią turinčių aktorių.  

 

NAUDINGA TEMA  

Balandžio 28 dieną LASS Molėtų rajono filialo nariai kartu su Molėtų integracijos ir darbinio užimtumo centro lankytojais išklausė paskaitą "Kaip apsaugoti save ir savo namus nuo ilgapirščių." Paskaitą skaitė patyręs saugos specialistas Raimundas Razmislavičius. Klausytojai sužinojo, kaip papildomai apsaugoti namuose esantį turtą, kaip padėti nuo vagių nukentėjusiems kaimynams. Šios žinios ypač aktualios žmonėms su regos negalia.  

 

KLUBO ŠVENTĖ  

Balandžio 29 dieną Alytaus Dzūkijos LIONS klubas paminėjo veiklos 15 metų jubiliejų. Klubas ne kartą yra pelnęs pereinamąjį geriausio Lietuvos LIONS klubo prizą. Klubas aktyviai bendradarbiauja su LASS Alytaus rajono filialo nariais. Juos remia įvairiomis regėjimą kompensuojančiomis ir buitį lengvinančiomis priemonėmis. Jubiliatus šventiniame renginyje pasveikino LASS Alytaus rajono filialo pirmininkė Daiva Markinienė. Padėkos žodį tarė ir silpnaregis poetas Albinas Plauska. Klubas parėmė penkių jo poezijos knygelių leidybą. Renginyje taip pat pristatyta A. Plauskos žodžiams parašytų dainų kompaktinė plokštelė. Ją išleido ir dainas įdainavo alytiškis Algirdas Jaseliūnas.  

 

BENDRAVO RAJONŲ SPORTININKAI  

Balandžio 30 dieną LASS Šakių rajono filiale surengtas šaškių turnyras. Į jį pakviesti LASS Vilkaviškio rajono filialo šaškininkai. Varžybose pirmąją vietą iškovojo Juozas Bartišius, antrąją - Danutė Alytienė, trečiąją - Gintautas Zorska. Abiejų LASS rajonų filialų nariai džiaugiasi galimybe pabendrauti, pasidalinti patirtimi, išbandyti jėgas sportinėse varžybose. 

 

APDOVANOJO PREZIDENTĖ 

Gegužės 6 dieną, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse, Lietuvos Respublikos prezidentūroje pagerbti ir pasveikinti Nacionalinio diktanto nugalėtojai. Diktanto nugalėtojus apdovanojo ir pasveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Akliesiems ypač malonu, kad tarp pasveikintųjų yra ir jų atstovė. Moksleivių grupėje trečiąją vietą užėmė vienintelė finaliniame etape diktantą brailio raštu rašiusi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokinė Brigita Narmontaitė.  

 

SKAITYMO ŠVENTĖ 

Gegužės 7 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko skaitymo brailio raštu šventė. Kas dveji metai į Vilnių suvažiuoja geriausi brailio rašto skaitovai iš visos Lietuvos. Jiems tai ir brailio rašto šventė, ir konkursas. Varžytasi dviejose grupėse: suaugusiųjų (18 dalyvių) ir moksleivių (11 dalyvių). Greičiausiai iš suaugusiųjų skaitė šilutiškė Vitalija Petkutė, iš moksleivių - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokinys Hermis Kasperavičius.  

Konkurso dalyviams surengta edukacinė ekskursija po Vilniaus paveikslų galeriją. Lietuvos aklųjų bibliotekon sugrįžusiems pasiūlyta pasižiūrėti 2014 m. sukurtą dokumentinį filmą "Laimingas žmogus", pristatantį socialinių mokslų daktarą Valentiną Vytautą Toločką.  

Respublikinį skaitymo brailio raštu konkursą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Prizų įsteigė ir UAB "Biomedika". 

 

TEATRO ŠVENTĖJE  

Gegužės 8 dieną Vilniaus Tuskulėnų vidurinėje mokykloje įvyko dešimtoji teatro improvizacijų šventė "Melpomenė kviečias 2015". Joje dalyvavo sostinės ugdymo mokyklų 8-12 klasių moksleivių dramos kolektyvai. Renginyje dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro jaunieji artistai, kurie, pasitelkę teatro raiškos priemones, į bendraamžius prabilo jaunimui svarbiomis nūdienos temomis.  

 

SVEIKINAME  

Gegužės 11 dieną Anykščiuose išrinkta vietos bendruomenių taryba. Į tarybą išrinkti septyni nariai. Tarp jų - ir LASS Anykščių rajono filialo pirmininkė Kristina Maldžienė. Ši taryba sukurta miesto problemoms spręsti. Anykščių gyventojams duota laiko aktualiausioms problemoms įvardinti. Joms spręsti taryba turi per penkis tūkstančius eurų. Yra vilties, kad Anykščiuose nebus pamirštos ir neregiams aktualios miesto problemos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]