TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAM DAR GALI PRAVERSTI SVOGŪNŲ LUKŠTAI


Dauguma šeimininkių svogūnų lukštus naudoja tik kiaušiniams dažyti prieš Velykas. Išmarginusios margučius, nuovirą išpila ir svogūno lukštus išmeta į šiukšliadėžę. Pasirodo, be reikalo. Mūsų protėviai juos naudojo įvairiems tikslams - dėl grožio ir sveikatos, ligoms gydyti ir jų profilaktikai. O sodui puoselėti svogūnų lukštai buvo laikomi vertingiausia žaliava. 

Svogūnų lukštai augalams - tai visas vitaminų ir mikroelementų kompleksas. Pastebėjote, kad augalų spalva tapo blyški, o jie patys nusilpo - palaistykite juos svogūnų lukštų nuoviru, ir augalai atgis. Daugumai kambarinių gėlių, kaip ir sodo augalų, - tai natūralios trąšos. Ypač į tokią "mitybą" palankiai reaguoja dekoratyviniai lapiniai augalai. Štai keletas žinovų patarimų. 

Paruošti antpilą labai paprasta: užpilkite didelę saują svogūnų lukštų 1,5 litro vandens ir valandą palikite pastovėti. Antpilą galite nukošti ir naudoti kaip trąšas gėlėms, daržovėms, daigams, dekoratyviniams krūmams. Laistykite juo augalus, žemę aplink juos, apšlakstykite daržovių (pomidorų, agurkų, paprikų) lysves, rožes, visas svogūnines gėles. Svarbu atminti, kad ilgai šio antpilo laikyti negalima, nes jis suges. 

Dezinfekcija. Ankstyvą pavasarį numatykite būsimą daigų vietą ir į žemę sukiškite visus svogūnų lukštus, kuriuos sukaupsite per žiemą. Galima svogūnų lukštus įmaišyti į žemę prieš žiemą, kad jie spėtų sušusti. Taip vienu šūviu nušausite du zuikius: dezinfekuosite dirvą ir apsaugosite daigus nuo kenkėjų, taip pat ir patręšite. 

Norint išnaikinti voratinklines erkutes, amarus ir kitus kenkėjus, taip pat galima naudoti šį antpilą. Tiesa, jis turi būti stipresnis, išlaikytas 3-5 dienas. Po to, kai antpilas įvardintą laiką pastovės, į jį įmaišykite stambiai sutarkuoto ūkiško muilo (geriausia rudojo) ir atskieskite gautą mišinį vandeniu (2:1). Jei augalai pažeisti labai smarkiai, paruoškite stipresnį antpilą: 100 g svogūnų lukštų užpilkite 5 litrais verdančio vandens, palikite 15 valandų pastovėti ir apipurkškite augalus. Jei saują svogūnų lukštų užpilsite litru vandens ir paliksite parą pastovėti, gausite veiksmingą priemonę kovai su juodšake, nuo kurios labai nukenčia daigai. Kad mašalėliai neatakuotų šiltnamio kultūrų, galima jas apšlakstyti tuo pačiu antpilu, taip pat patariama šalimais pastatyti ir indą su antpilu. Jį kaskart derėtų pakeisti nauju. 

Augalų "reanimacija". Tai ypač aktualu ankstyviems sodo augalams. Jei jie nukentėjo nuo naktinių šalnų, reikia apšlakstyti svogūnų lukštų antpilu (sauja lukštų - 4 litrams vandens). Gėlės atsigaus, o po to pradės gausiai žydėti. 

O kuo tai gali būti naudinga žmonėms? 

Nuo senų laikų liaudies gydytojai svogūnų lukštų nuovirą naudojo gydydami daugelį žmogaus ligų, ypač išorinių. 

Svogūnų lukštų nuoviras padeda atsikosėti, veikia kaip vidurių laisvinamoji, šlapimo ir tulžies varomoji, kraujagyslių stiprinamoji priemonė, naikina mikrobus, papildo organizmo vitaminų atsargas. Ypač naudingas, jei kamuoja hipertonija ir aterosklerozė. Svogūnų lukštų nuoviras taip pat palankiai veikia širdies veiklą, šalina iš organizmo druskų perteklių. 

Varginant plaukuotosios galvos dalies egzemai šiuo nuoviru tepama galvos oda ar skalaujami plaukai, daromi pavilgai. 

Svogūnų lukštų nuoviru galima gydyti gerklės uždegimą, anginą, stomatitą, parodontitą ir periostitą (antkaulio uždegimą). 3 šaukštelius rudų svogūno lukštų užpilkite 0,5 litro vandens, užvirkite ir palikite pastovėti 7-8 valandas. Tada nukoškite ir skalaukite gerklę. 

Svogūnų lukštai padeda įveikti slogą - tiek alerginę, tiek peršalus. Norint paruošti gydomąją priemonę reikia į verdantį vandenį įberti susmulkintų svogūnų lukštų ir kvėpuoti jų garais 3-5 minutes. Teigiama - nosies užgulimą kaip ranka nuims. 

Lukštai padeda įveikti ir sausą kosulį. Užpilkite 2 šaukštus lukštų 2 stiklinėmis vandens ir pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės šilto nuoviro 3 kartus per dieną. 

Svogūnų lukštai - puiki priemonė, padedanti iš organizmo išvalyti kenksmingas toksines medžiagas. Antpilas, taip pat ir nuoviras pašalins ne tik druskų perteklių, bet ir šviną. 

Svogūnų lukštų nuoviras padeda sergant ir inkstų, šlapimo pūslės ligomis - 3 šaukštelius susmulkintų lukštų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite pastovėti 30 minučių. Gerkite po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną. 

Rytais, plikydami arbatą pusryčiams, įmeskite kelis svogūno lukštus (sakoma, kad česnako lukštai irgi labai tinka) į puodelį kartu su arbatžolėmis ar vaistažolėmis. Tai puiki profilaktikos priemonė nuo ligų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]