TRUMPAI

 

 


"ŠALTINIS" 

Kovo 7-8 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių 2014-2015 metų atviro golbolo čempionato antro etapo varžybos. A lygoje pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Šaltinis" pirmoji komanda (Saulius Leonavičius, Genrik Pavliukianec, Justas Pažarauskas ir Marius Zibolis). Antrąją vietą užėmė antroji, trečiąją - trečioji "Šaltinio" komandos. B lygoje pirmą vietą iškovojo Baltarusijos komanda. Antrąją - sporto klubo "Šaltinis" ketvirtoji komanda. Trečiąją - sporto klubas "Šarūnas". 

 

LANKĖSI MOKSLEIVIAI 

LASS rajonų filialuose neretas svečias yra vietos mokyklų moksleiviai. Tokiuose susitikimuose jaunoji karta gauna daug informacijos apie neregius ir jų gyvenimą. 

Kovo 9 dieną LASS Švenčionių rajono filiale svečiavosi Švenčionių vidurinės mokyklos 5 a klasės mokiniai, lydimi auklėtojos Laimos Gumovskajos. Vaikai perskaitė jų parašytą laišką Lietuvai, skirtą Kovo 11-ajai paminėti. Moksleiviams suteikta žinių apie neregių gyvenimą. 

Kovo 17 dieną LASS Pasvalio rajono filiale svečiavosi Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos 6-10 klasių moksleiviai. Suburti mokytojos Gitanos Kvedarienės vaikai savanoriauja labdaros ir paramos fondo "Maisto bankas" organizuojamose bei LASS Pasvalio rajono filialo vykdomose maisto produktų rinkimo akcijose. Filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė papasakojo svečiams, kuo rūpinasi ir ką veikia aklųjų ir silpnaregių organizacija Pasvalio rajone. Moksleiviai gavo progą parašyti brailio raštu. 

 

ATIDARĖ FESTIVALĮ 

Kovo 12 dieną Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidarytas V tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis. Atidarymo koncerte dalyvavo valstybinis choras "Vilnius". Jam talkino orkestras "Musica humana" ir solistai Aistė Širvinskaitė, Vilija Mikštaitė, Mindaugas Zimkus, Stein Skjervold. 

 

SKAMBĖJO POEZIJA IR MUZIKA 

Kovo 18 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta poezijos ir muzikos šventė. Renginyje svečiavosi poetas ir prozininkas, kultūros žurnalistas, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis. Rašytojas yra išleidęs tris eilėraščių rinkinius, humoreskų knygą bei publicistikos straipsnių rinkinį. Svečias pasakojo apie savo gimtinę Anykščių rajone, savo krašto rašytojus. Renginyje grojo ir saksofonininkas Ramūnas Dambrauskas. 

 

BENDRAUJA KAUNAS IR VILNIUS 

Kovo 21 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre viešėjo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro plastikos studija "Tu ir aš" bei liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja". Po koncerto vilniečiai pagerbė Lietuvos kariuomenės savanorio, Lietuvos aklųjų organizuotos veiklos pradininko Prano Daunio atminimą - padėjo gėlių prie jo paminklo. 

 

PASIRAŠĖ SUTARTĮ 

Kovo 25 dieną LASS Tauragės rajono filiale įvyko susitikimas su Tauragėje įsikūrusios viešosios įstaigos "Aktyvi Tauragė" prezidentu Sauliumi Bagdonu. Šios abi institucijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį. 

S. Bagdonas yra ekstremalaus baidarių sporto entuziastas. Jis rengia įvairius žygius pėsčiomis, propaguoja šiaurietišką ėjimą, taip pat moko ir suteikia galimybę sveikiesiems bei neįgaliesiems plaukioti baidarėmis. Jo vadovaujama įstaiga suteikia reikiamą aprangą ir apsaugos priemones norintiems išbandyti baidarių sportą. 

Į susitikimą atėjo norintys išbandyti šią įdomią sporto šaką. Renginio dalyviams koncertavo filialo ansamblis "Bandonija plius". 

 

PATIRTIES Į UŽSIENĮ 

Kovo 28 - balandžio 3 dieną aštuoni Klaipėdos regos ugdymo centro pedagogai svečiavosi Nyderlanduose. Centro parengtas projektas "Naujos ugdymo idėjos - kelias į kokybę" gavo Švietimo mainų paramos fondo dotaciją. Projekto tikslas - susipažinti su Nyderlandų regos centro Royal Dutch Visio patirtimi, teikti pagalbą regos negalią turintiems mokiniams. Pamatyti pavyko daugiau, nei tikėtasi. Aplankytos kelios VISIO mokyklos Roterdame, Bredoje, Gravėje, Nijmegene. 

Kelionė buvo ne veltui - naujos ugdymo idėjos skatina tobulėti, kelti pedagogų, dirbančių su aklais ir silpnaregiais mokiniais, profesinę kompetenciją bei Regos ugdymo centro paslaugų kokybę, diegti naujas ir pažangias ugdymo priemones bei metodiką, sukurti mokykloje aplinką, maksimaliai pritaikytą aklųjų ir silpnaregių poreikiams. 

 

KAIP BENDRAUTI? 

Balandžio 2 dieną Vilniuje, LASS respublikiniame centre, įvyko seminaras "Vidinės komunikacijos svarba organizacijos veiklos sėkmei". Jį vedė lektorė Aistė Mažeikienė. Ji, remdamasi savo ir kitų specialistų patirtimi, pristatė nuostatas, būtinas sėkmingam komunikacijos tarp organizacijos narių ir organizacijos padalinių procesui, pateikė įgūdžių tobulinimo gaires. 

Seminare aptartos komunikacijos procese kylančios problemos, ieškota jų sprendimo.Seminare dalyvavo penkiolika LASS respublikinio centro, regioninių aklųjų centrų ir LASS filialų darbuotojų. 

 

"KARALIUS LYRAS" SU KOMENTARAIS 

Balandžio 3 dieną akliesiems ir silpnaregiams parodytas dar vienas spektaklis su garsiniu apibūdinimu. Neregiai Lietuvos rusų dramos teatre supažindinti su Jono Vaitkaus režisuotu V. Šekspyro "Karaliumi Lyru". Spektaklis vyko rusų kalba. Aktorė Adrija Čepaitė jį komentavo lietuviškai. Prieš spektaklį aklieji ir silpnaregiai susitiko su aktorių trupe. Spektaklio scenografija kuriama aktorių judesiais. Vaidinančiųjų drabužiai neįmantrūs. Akliesiems ir silpnaregiams buvo pravartu dar prieš spektaklį susipažinti su aktorių balsais. LASS respublikinio centro vyresniosios specialistės Linos Puodžiūnienės teigimu, neregiai šiais metais bus pakviesti dar į vieną spektaklį su garsiniu apibūdinimu. 

 

RAŠĖME DIKTANTĄ 

Balandžio 11 dieną Vilniuje, Lietuvos radijo ir televizijos studijoje, įvyko Nacionalinio diktanto antrasis turas. Jame dalyvavo tarp neregių geriausiai diktantą parašiusi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro gimnazijos antros klasės moksleivė Brigita Narmontaitė. Ji diktantą rašė brailio raštu. Organizatorių teigimu, rezultatai paaiškės iki gegužės 7 d. - Spaudos atgavimo, knygos ir kalbos dienos, o gegužės 7 d. bus pagerbti ir apdovanoti diktanto nugalėtojai. 

 

DALYVAVO TALKOJE 

Balandžio 11 dieną kompozitoriaus Juozo Pakalnio memorialinėje sodyboje, esančioje Veselkiškių kaime, surengta talka. Ją surengė Pakruojo černobyliečių draugija ir LASS Pakruojo rajono filialas. Talkos metu tvarkyta sodybos teritorija. 

 

SIEKS REKORDO 

LASS Joniškio rajono filialo nariai užsibrėžė siekti origami - lankstinių iš popieriaus - rekordo. Iš spalvoto popieriaus žadama lankstyti įvairias figūras ir iš jų statyti didžiausią medį ar kitą statinį. Manoma, kad figūra galėtų būti trispalvė - kaip Lietuvos vėliava. 

Idėją siekti Lietuvos rekordo pasiūlė jaunimo reikalų koordinatorė Erika Švickaitė, kurią sužavėjo LASS Joniškio rajono filialo narių užsiėmimų metu sukurti lankstiniai iš popieriaus. 

Rekordo galbūt pavyks pasiekti ir jį registruoti gegužę minint Europos dieną. 

 

ATSISAKĖ ŽALINGO SUMANYMO 

Kaimyninėje Lenkijoje šių metų spalio mėnesį turi įvykti rinkimai į Seimą. Lenkijos neregiai džiaugiasi, kad jiems pavyko išsaugoti biuletenių aplankus su užrašais brailio raštu. Šie aplankai įgalina neregį balsuoti savarankiškai. Eidamas į balsavimo kabiną, jis gauna specialų aplanką. Į jį įdedamas rinkimų biuletenis. Ant aplanko esantys užrašai brailio raštu leidžia politinę valią išreikšti savarankiškai. Lenkijos aklieji ir silpnaregiai sugebėjo įtikinti Prezidento kanceliariją, Valstybinę rinkimų komisiją ir Rinkimų kodekso atnaujinimo pastovų pakomisijį. Šios atsisakė planuoto tokių aplankų panaikinimo. 

Lenkijos aklųjų sąjunga jau gavo ir aplankų, kuriuos bus galima naudoti gegužės 10 dieną rengiamuose Lenkijos prezidento rinkimuose. Aklieji ir silpnaregiai raginami naudotis šia pilietinį savarankiškumą užtikrinančia priemone. Aplankais tikimasi naudotis ir rinkimuose į Lenkijos Seimą. 

 

ĮKŪRĖ NAUJĄ ORGANIZACIJĄ 

Rusijos spaudoje galima rasti informacijos, kad Rusijos aklųjų sąjunga glaudžiai bendradarbiauja su Krymo ir Sevastopolio valdžia. Šiose užimtose Ukrainos teritorijose vietoj Ukrainos aklųjų draugijos padalinių sukurta iš esmės nauja rusiška struktūra. Apie tai spaudai kalbėjo Rusijos valstybinės dūmos Darbo, socialinės politikos ir veteranų reikalų komiteto narys, Rusijos aklųjų sąjungos viceprezidentas Vladimiras Všivcevas. Naujoji organizacija ir vienuolika jos padalinių veikia vadovaudamiesi Rusijos federacijos įstatymais. Tiesa, buvusios Ukrainos aklųjų įmonės naujam šeimininkui perduotos neatlygintinam naudojimuisi. Tačiau, Rusijos aklųjų sąjungos atstovo manymu, dėl nuosavybės teisių galop bus susitarta. 

 

NAUJAS PROJEKTAS 

Didindama neįgaliųjų užimtumo galimybes, Lietuvos darbo birža pradeda įgyvendinti naują Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą "Pagalba neįgaliesiems". Tai proga žmonėms su negalia pradėti karjerą iš naujo. Projektas naudingas - bus sudarytos palankios sąlygos ir aplinkybės atkurti darbingumą, įgyti naujų profesinių gebėjimų, įsitvirtinti darbinėje veikloje ir visuomenėje. Per trejus metus projektu galės pasinaudoti du tūkstančiai teritorinėse darbo biržose registruotų neįgaliųjų, kuriems nustatytas nuo 0 iki 45 procentų darbingumo lygis, ir asmenys, kurie pirmą kartą kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl darbingumo lygio nustatymo. 

Profesinės reabilitacijos programoje laukiami žmonės, turintys jutimo, psichikos, fizinę ar sutrikusio intelekto negalią. 

Neįgalieji galės pasirinkti iš trylikos šiuo metu veikiančių įstaigų, esančių arčiausiai gyvenamosios vietos ir siūlančių apie 300 skirtingų mokymo programų. 

Tikimasi, kad remiamas profesinės reabilitacijos programas baigs 92 proc., o pradės dirbti - 50 proc. projekto dalyvių. 

Projektas bus įgyvendinamas kartu su 11 partnerių - 10 teritorinių darbo biržų bei Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]