IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

LEIDĖJAS, KRAŠTOTYRININKAS, GLOBĖJAS


Šių metų balandžio 27 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) tiflotyros skyriaus vedėjui, kraštotyrininkui, nagingam medžio drožėjui Juozui Valentukevičiui sukanka šešiasdešimt metų. Ta proga kartu su LAB direktore Rasa Januševičiene pasklaidykime jo gyvenimo ir veiklos puslapius. 

Juozas gimė 1955 m. balandžio 27 d. Varėnos rajone. Nuo vaikystės buvo silpno regėjimo. Mokėsi Kauno aklųjų vidurinėje mokykloje, 1975 m. ją baigė. 1975-1981 m. studijavo Vilniaus valstybinio universiteto istorijos fakultete, įgijo istorijos ir visuomenės mokslų dėstytojo diplomą. Dar studijuodamas 1978 m. kovo 1 d. pradėjo dirbti Lietuvos aklųjų draugijos (LAD) leidykloje brailio rašto redaktoriumi. Nuo 1979 iki 1984 m. LAB leidykloje dirbo mokslinės ir visuomeninės redakcijos vedėju, 1984-1990 m. - LAD garso įrašų namų direktoriumi. Po šios įstaigos reorganizavimo pradėjo dirbti Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB). Nuo 1993 m. vadovauja LAB tiflotyros skyriui. Nuo 2009 m. - LAB direktorės pavaduotojas tiflotyrai. Dalyvauja įvairiuose projektuose, pats vadovauja tiflologinės literatūros ir informacijos leidybos projektams. Vienas ar su kitais LAB tiflotyros skyriaus darbuotojais Juozas Valentukevičius yra sudaręs nemažai tiflologinės tematikos leidinių, tarp kurių išskirtini "Neregių literatų sąvadas" (2005), "Žymūs pasaulio aklieji" (2006), "Žodžio spalvos: neregių ir silpnai matančių kūrybos almanachas" (2003; II - 2008; III - 2012). Nuo 2005 m. iki šiol - leidinio "Tiflologinis kalendorius: datos ir žmonės" sudarytojas. 

Juozas Valentukevičius yra jau daugiau kaip 20 metų veikiančio Katalikiškojo Prano Daunio fondo viceprezidentas. Aktyviai rūpinosi Lietuvos aklųjų švietimo pradininko Prano Daunio atminties įamžinimu - skulptorių konkurso organizavimu, rėmėjų paminklo statybai paieška, lėšų rinkimu. 2014 m. birželio 5 d. paminklas iškilmingai atidengtas Kaune. 

Visi darbai, kuriuos nuo pat studijų laikų dirba Juozas, yra susiję su knygų leidyba ir tiflokraštotyros darbu. Juozas yra tikras Lietuvos aklųjų gyvenimo metraštininkas, dr. Valentino Vytauto Toločkos pradėtų darbų tęsėjas. Nuolat rašo straipsnius apie svarbias aklųjų bendruomenei datas ar žymių regos negalią turinčių žmonių sukaktis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) mėnesiniam žurnalui "Mūsų žodis". Kartu su bendradarbiais yra parengęs ne vieną kilnojamąją parodą, liudijančią Lietuvos aklųjų švietimo istoriją, - jos buvo eksponuotos įvairiose mūsų šalies kultūros ir švietimo įstaigose ir Lietuvos Respublikos Seime. 

Dirbdamas Lietuvos aklųjų bibliotekoje, Juozas kuruoja neregių literatų ir muzikų kūrybinę veiklą, skatina ir drąsina juos kurti, rodyti savo kūrybą visuomenei, dalyvauti LAB ir LASS skelbiamuose kūrybiniuose konkursuose, rūpinasi konkurso nugalėtojų kūrinių leidyba ir populiarinimu. Juozas pažįsta daugumą kuriančių neregių, yra tikras jų globėjas, išklausytojas ir patarėjas. Jis aktyviai skleidžia informaciją apie Lietuvos neregių kūrybą įvairiuose LAB ir kitų organizacijų renginiuose. 

Juozas taip pat rūpinasi fizinės ir informacinės aplinkos pritaikymu neregiams, yra parengęs keletą metodikos bei informacinių leidinių: "Buitinės aplinkos pritaikymas žmonėms su regos negalia" (2007), "Skaitau garsinę knygą: patarimai akliesiems ir silpnaregiams" (2009) ir kt. Juozas yra vienas iš nedaugelio sutrikusios regos žmonių, gebančių puikiai bendrauti raštu visais įmanomais būdais: reginčiųjų raštu, brailio raštu ir elektroniniu būdu (el.paštu). Šis Juozo universalumas labai praverčia jo darbe. Suvokdamas brailio rašto svarbą neregiams, Juozas yra nenuilstantis šio rašto patriotas ir populiarintojas. 

Juozas yra ir nagingas medžio drožėjas - jo sukurtų darbų eksponuota įvairiose parodose. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Gegužės 1 d. prieš 50 metų (1965) Lietuvos aklųjų draugija penkiuose didžiuosiuose miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje - įsteigė kultūros namus. Šiuo metu jų veiklą tęsia LASS su vietos savivaldybėmis įsteigtos viešosios įstaigos. 

Gegužės 1 d. sukanka 95 metai, kai gimė (1920) Bronius Ibenskas, pedagogas, neregių šachmatininkų ugdytojas Kaune (mirė 2013). 

Gegužės 9 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1955) Liudmila Reginevič, aktyvi LASS Šalčininkų rajono filialo tarybos narė. 

Gegužės 22 d. sukanka 90 metų, kai gimė (1925) Antanas Baltramiejūnas, LAD veikėjas, tiflopedagogas, ilgametis Kauno aklųjų mokyklos direktorius (mirė 1975). 

Gegužės 23 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1945) Olė Olšinskienė, aktyvi LASS narė, ilgametė LASS Alytaus miesto ir rajono filialo tarybos narė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]