NEREGYS DARBO RINKOJE

 

VIZIJA DVEJIEMS METAMS


Yra įmonių savo vardu bei pagaminta produkcija garsėjančių ne tik Lietuvoje. Verslo pasaulyje išsikovoti gerą vardą ne taip paprasta, o jį išsaugoti - dar sunkiau. Ši įmonė jau keliasdešimt metų sėkmingai gamina elektros instaliacijos gaminius: rozetes, šakutes, jungiklius. Jų yra gaminama daugiau nei 600 rūšių. Neregių rankomis pagaminta produkcija sėkmingai įveikia rinkos konkurenciją. Kita įmonės veiklos sritis - Alytaus šaldytuvų gamyklai "Snaigė" skirtų laidynų sistemų gamyba. UAB "Liregus" dirba 149 darbuotojai, iš jų - 106 su negalia, tame skaičiuje - 68 su regėjimo negalia. 2013 metais įmonės apyvarta buvo 8,9 mln. litų, o 2014 m. - 10,4 mln. litų. Metinis didėjimas - 15 procentų. 

Apie sėkmingos gamybos paslaptis, naujus sumanymus bei įmonės sėkmę užtikrinančius faktorius "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti UAB "Liregus" ilgametis direktorius Leonas Kirkilovskis

 

"M. Ž." Jūsų vadovaujama įmonė garsėja stabilumu ir patikimumu. Kaip pavyko sunkmečiu neprarasti šio stabilumo? 

L. K. Sėkmingą įmonės veiklą nulėmė keli faktoriai. Pirmiausia - susiformavusios strateginės nuostatos. Mes nuolat žvelgiame į perspektyvą, ją realizuojame paisydami dviejų dalykų. Pirma - visada žinome dvejiems metams į priekį, ko siekiame ir ką norime gaminti. Tai nauji gaminiai, įrengimai bei įranga. Gerai išanalizuojame savo galimybes, tai yra, kaip tai būtų galima padaryti. Kitas svarbus aspektas - naujų įrengimų pritaikymas neregiams, kad jie galėtų atlikti darbą našiai. Gaminių kokybei įmonėje skiriamas didelis dėmesys, nes aklųjų pagaminta produkcija iš pradžių užsakovui yra labai abejotina. Jis ilgainiui pats įsitikina, kad tai - patikima, saugu ir kokybiška, atitinka visus standartus. Dar vienas momentas - pagaminto produkto pardavimas. Jeigu tai bus skirta tik šalies prekybos tinklams, nebūsime tikri dėl savo ateities. Atsiradus rinkoje pigesniam produktui, tavojo niekas nepirks. Todėl šis faktorius gali sutrikdyti sklandų įmonės darbą. Mes stengiamės išskirstyti pardavimus. Čia svarbūs du aspektai. Pirmiausia gaminame elektros instaliacijos gaminius. Jų gaminame daugiau nei 600 rūšių. Antra - Alytaus šaldytuvų įmonei gaminame laidynų sistemas. Šias sistemas gaminame 45 metus. Gaminant elektros instaliacijos gaminius, viskas priklauso nuo mūsų. Gamindami laidynų sistemas turime konkurentų. Mat rinkoje atsiranda naujų gamintojų, su kuriais konkuruojame kainomis, kokybe, savo firmos įvaizdžiu, patikimumu ir operatyvumu. Gaminant šiuos produktus atsakomybė didelė. "Snaigės" gamykla gamina pusę produkcijos, skirtos Rytų rinkoms, kitą pusę - Vakarų. Visi gaminiai yra griežtai sertifikuojami. Dažniausiai kiekviena šalis turi savo sertifikavimo standartus, o juos atitikti nėra taip paprasta. Baudos už nekokybišką gaminį ar detalę yra labai didelės. 

Mūsų elektros instaliaciniai gaminiai išvežami į penkias šalis. Tai sudaro apie 25 proc. produkcijos. Lietuvoje turime apie 200 produkcijos realizavimo taškų. Visa tai ir užtikrina stabilų bei pelningą įmonės darbą. 

"M. Ž." Gal atskleistumėte paslaptį, kokiais principais vadovaujate įmonei? 

L. K. Įmonės sėkmingą veiklą nulemia keli faktoriai. Vienas pirmųjų ir svarbiausių - kolektyvas arba, kaip dabar madinga sakyti, - komanda. Svarbu, kad kolektyvas būtų draugiškas ir neabejingas įmonės reikalams. Žinoma, didžiausia atsakomybė tenka įmonės vadovui. Apie kitus vadovus nekalbėsiu, remsiuosi sava patirtimi. Kiekvienas vadovas visą įmonės strategavimą, atsakomybę ir sprendimus turi susidėlioti savo galvoje. Jeigu mintyse aiški sistema, tvarka, nuoseklumas, tai visa tai galima realizuoti ir gamyboje. Man, palyginti su kitais įmonių vadovais, pasisekė. Užaugau gamybinėje aplinkoje. Tėtis buvo įmonės vadovas. Nuolat girdėdavau dalykinius pokalbius. Man tai buvo įdomu. Jau vaikystėje žinojau kai kuriuos gamybos organizavimo ir realizavimo principus bei tam tikras subtilybes. Antra, yra gerai tai, kad dar būdamas regintis baigiau keturis kursus Kauno politechnikos instituto mechanikos fakultete. Ten gavau pagrindus. Ypač mane domino ekonomikos žinios. Pradėjęs dirbti įmonės vadovu, visada siekiau ir iki šiol stengiuosi, kad dirbtų ne vienas žmogus, o komanda. "Liregus" turi gana patikimą komandą. Ji atsakingai atlieka savo darbus. Žinau viena: nuo mūsų veiksmų ir strategijos priklauso daugelio žmonių darbas bei atlyginimai. 

"M. Ž." Koks "Liregus" yra dabar? Pakalbėkime apie naujus įrengimus, pritaikytus darbuotojams su regos negalia, gaminių asortimentą bei realizavimą. 

L. K. Jau keliais žodžiais užsiminiau apie įmonės gaminius. Jų kokybę užtikrina ne vien darbininkas, bet ir įrengimai. Dabartinių įrengimų negalima lyginti su anksčiau turėtais. Gamybos technologijos milžiniškais žingsniais žengia į priekį, didėja gaminiams keliami reikalavimai. Mūsų įmonėje praktiškai 90 proc. įrengimų pagaminta šiais laikais arba nupirkta Vakaruose. Mums svarbu ne vien įrengimo našumas, kokybė, bet ir pritaikymas nematančiam darbuotojui. Šalia standartinių įrengimų, gaminame nestandartinius. Tai yra labai sudėtingas procesas. Nuo šio įrengimo projektavimo ir pritaikymo neregiui, jeigu gerai sekasi, praeina pusė metų. Esame užsibrėžę tikslą - kiekvienais metais pagaminti 3-5 nestandartinius įrengimus, kadangi mūsų įmonėje iš 106 dirbančių žmonių su negalia - 68 neregiai. Norint, kad būtų dirbama našiai ir kokybiškai, būtina neregiui pritaikyti įrengimus. Kitas momentas - naujovės turi būti gaminamos ar diegiamos ne tuo metu, kai įmonei sunkmetis, kai ankstesnės produkcijos niekas neperka. Nauji gaminiai, naujas asortimentas gaminamas tada, kai įmonė pajėgi. Dar kartą pasikartosiu: vadovas turi dvejiems metams į priekį žinoti, ką gamins, ir ta kryptimi privalo dirbti. Planuojant ateitį reikia laikytis tvirtos takoskyros tarp "noriu" ir "galiu". Neregio galimybės nėra beribės, todėl į tai reikia visada atsižvelgti. Be to, kiekvienais metais dalyvaujame keliose Europos ir pasaulinėse elektros instaliacinių gaminių parodose. Iš ten atsivežame ne tik naujienų - ir naujų technologijų. 

Žinodami rinkos tendencijas, kuriame naują produktą. Štai prieš metus nusprendėme gaminti visiškai naują gaminį - mūsų gamintos serijos "Epsilon" variantą su spyruokliniu kontaktu. Tai labai sudėtingas gaminys, Lietuvoje dar mažai kur parduodamas. Tam gaminiui padaryti reikalingi treji metai. Nuo plano šiek tiek atsiliekame, lemia finansai. Tikimės, šiais metais jau galėsime parodyti ne vien kištukinius lizdus su visu asortimentu, bet ir jungiklį. Tai yra mūsų pačių iššūkis. Be naujojo gaminio, praeitais metais įdiegėme jungiklį su radijo bangomis valdomu pulteliu. Vartotojas juo gali per tam tikrą atstumą įjungti ar išjungti šviesą. Taip pat gali reguliuoti šviesos šaltinio intensyvumą. 

"M. Ž." Kaip suburiate kolektyvą? Pasitikite senais darbuotojais ar juos keičiate naujais? 

L. K. Įmonėje dirba pusantro šimto žmonių. Apie 80 proc. specialistų - senoji gvardija. Jie įmonėje darbuojasi jau daugelį metų. Šie specialistai nuolat tobulinasi. Dažnai važiuoja į kitas šalis, kur stebi vietinių įmonių darbą ir sukauptą patirtį stengiasi įdiegti mūsų įmonėje. Be abejo, į kolektyvą priimame ir jaunų žmonių. Tai naujų vėjų nešėjai. Dažniausiai kadrų kaita natūrali, kada senas darbuotojas, sulaukęs pensinio amžiaus, nutaria pats daugiau nedirbti. Jį pakeičia jaunas specialistas. Kalbant apie žmones su regėjimo negalia, principai panašūs. Atsisveikindami žmones pagerbiame, išmokame išeitines kompensacijas. Silpnaregiai ir neregiai į įmonę dirbti važiuoja ne tik iš Vilniaus miesto, bet ir iš kitų - Pabradės, Varėnos. Kiekvienais metais įmonėje įsidarbina keli nauji darbuotojai. Šiais metais numatome priimti penkis. Deja, visų neregių priimti į darbą negalime. Priežastis paprasta - gamybos sudėtingumas. Ne kiekvienas neregys gali dirbti su sudėtingais įrengimais. 

"M. Ž." Dalyvavote LASS respublikinio centro vykdytame projekte "Neregys kelyje į darbo rinką". Ar yra pagal šį projektą įmonėje įdarbintų žmonių? 

L. K. Šį projektą vertinu teigiamai. Čia reikėjo nemažai pastangų. Kadangi projektas apėmė visą šalį, mūsų įmonė taip pat įdarbino kelis dalyvius. Šiais metais žadame įdarbinti dar du. Pats faktas, kad surenkama informacija, kas nori dirbti, kad patikrinama žmogaus motyvacija, yra sveikintinas. Neregys praktiškai pasitikrina, ar sugebės dirbti, o darbdavys irgi mato, ar darbininkas galės dirbti šį darbą, ar jam rasti kitą gamybinę operaciją. Tarp įdarbintų projekto dalyvių pasitaikė įvairių žmonių. Vieni puikiai atlieka jiems skirtą darbą, kiti, atlikdami praktiką, pamatė, kad jiems šis darbas netinka. Jie pasirinko kitą kelią. 

"M. Ž." "Liregus" neatsiejama dalis - "Zelvos" poilsiavietė. Ko norintys ten ilsėtis gali tikėtis šiemet? 

L. K. Šiais metais "Zelvos" poilsiavietei sukaks 42 metai. Prieš dvidešimt metų ši poilsiavietė priminė pionierių stovyklą. Tai buvo mediniai nameliai be patogumų. Šiandien poilsiavietė aptverta tvora, sutvarkyti vandens gręžiniai, sumontuotos modernios valymo sistemos. 

Šiais metais planuojame atnaujinti polsiavietės žaliuosius plotus, želdinius. Džiaugiamės, kad mūsų poilsiavietėje vyksta įvairūs plenerai. Prieš dvejus metus penki žymūs Lietuvos skulptoriai sukūrė iš ąžuolo originalių skulptūrų, kurios puikiai įsiliejo į mūsų aplinką. 

Svarbiausia - visi nameliai turi patogumus. Tvarkytis poilsiavietėje nėra lengva. Čia yra 15 atskirų pastatų. Jų priežiūra nėra paprasta ir pigi. Mes kiekvienais metais turime susidarę neatidėliotinų darbų planą. Šiemet reikia skubiai remontuoti valgyklą. Šis pastatas statytas ūkiniu būdu. Vadinasi, statė ne viena organizacija, o kelios. Kaip žinoma, kai daug auklių, - vaikas be galvos. Taip nutiko ir valgyklai. Ji pastatyta nekokybiškai. Po žiemos pradėjo smukti ir aižėti pastato terasų pamatai. Rezultatas - į žemę susmego dalis valgyklos salės grindų. Dėl šios priežasties vasarą poilsiauti "Zelvoje" reikės vėliau, nei yra įprasta. Mes iki pirmos poilsiautojų pamainos stengsimės sutvirtinti ir, kur reikia, išlieti naujus pamatus, valgyklos salėje sudėti naujas grindis. 

"M. Ž." Ačiū už pokalbį. 

 

Kalbėjosi Henrikas STUKAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]