GYVENIMO AKTUALIJOS

 

MŪSŲ REZULTATAI


Šalyje įvyko savivaldos rinkimai. Išrinkta vietos valdžia - savivaldybių tarybos. Pirmą kartą rinkome ir merus. Rinkimuose kandidatais buvo taip pat aklieji ir silpnaregiai. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga yra nepolitinė organizacija. Ši nuostata įtvirtinta LASS įstatuose. Tačiau organizacijos nariams dalyvauti politikoje nėra draudžiama. Rinkimams praėjus pasidomėjome, kaip sekėsi mūsų organizacijos nariams, su kokiomis mintimis jie ėjo į šalies politinį gyvenimą. 

Į merus pretendavo du LASS nariai. Vilkaviškio meru bandė tapti septyni kandidatai. Save iškėlęs LASS Vilkaviškio rajono organizacijos narys Vytautas Lekešius liko septintas. Jis surinko 495 pirmumo balsus. Paklaustas jis sakė, kad organizacijos narių balsuoti už jį neagitavo. V. Lekešius laimėti nesitikėjo. Pergalės atveju gyvenimo patirties, išsilavinimo, įgytų gabumų, jo manymu, būtų užtekę - meru niekas negimė. Dalyvavo rinkimuose norėdamas paskatinti pilietinės visuomenės kūrimąsi. Jis sakė: "Jei į rinkimus atėjo tik trisdešimt procentų rinkėjų, tai reiškia, kad balsavo daugiausia partijas remiantys jų nariai. Tarp septynių kandidatų gavau penkis šimtus pirmumo balsų. Manau, kad tai yra didelis pasiekimas ir pasitikėjimas manimi. Esu kraštovaizdžio architektas - darbai susiję su aplinkos tvarkymu, statybomis. Šešerius metus dirbau savivaldybės administracijoje. Manau, kad ateityje Lietuvoje bus pilietinė visuomenė - žmonės pasakys, ko jiems reikia, o partijos turės nertis iš kailio norėdamos patenkinti rinkėjų lūkesčius. Didesnis tikslas einant į rinkimus buvo pilietinės visuomenės kūrimosi skatinimas. Manau, kad į tarybą reikėtų rinkti kandidatus nuo seniūnijų. Tada žmonės pajustų valdžiai poveikį. Galėtų dalyvauti rinkimuose ir partijos. Manau, kad reikėtų rinkti ir seniūnus, seniūnijų tarybas. Tada žmonės aktyviau dalyvautų rinkimuose." 

Partija "Tvarka ir teisingumas" į Neringos merus iškėlė LASS narį Viktorą Valcerį. Tačiau rinkimai jam nei į Neringos merus, nei į tarybą nebuvo sėkmingi. Merų rinkimuose jis liko paskutinis, gavo vos 29 pirmumo balsus, o partija vietų taryboje taip pat negavo. 

Savivaldybių tarybų nariais aklieji ir silpnaregiai tikėjosi tapti dešimtyje rajonų: Alytuje, Biržuose, Joniškyje, Kaune, Pakruojyje, Panevėžyje, Radviliškyje, Raseiniuose, Šiauliuose ir Vilniuje. 

Į Alytaus miesto tarybą nuo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatavusi LASS Alytaus miesto ir rajono filialo pirmininkė Daiva Markinienė gavusi keliasdešimt pirmumo balsų sąraše nukrito porą dešimčių vietų. Jos partija Alytaus miesto savivaldybės taryboje gavo tris vietas. 

Į Biržų miesto savivaldybės tarybą pretendavo du LASS nariai. Su Respublikonų partija į rinkimus ėjo Liutgirdas Ramutėnas. Surinkęs 254 pirmumo balsus sąraše pakilo per kelias vietas, liko dvyliktas. Į tarybą pateko septyni bendrapartiečiai. L. Ramutėnui iki pergalės pritrūko gero šimto pirmumo balsų. Darbo partijos sąraše rinkimuose dalyvavusiam buvusiam LASS Biržų rajono filialo pirmininkui Laimonui Leliukui sekėsi šiek tiek prasčiau - partija gavo vieną vietą taryboje, tačiau L. Leliukas sąraše liko septynioliktas. 

Joniškio socialdemokratams atstovavo LASS Joniškio rajono filialo pirmininkė Ina Sakalauskienė. Surinkusi 118 pirmumo balsų, ji liko sąrašo viduryje. Jos partija gavo aštuonias vietas taryboje. Iki pergalės I. Sakalauskienei pritrūko kokio pusantro šimto pirmumo balsų. Prieš rinkimus I. Sakalauskienė kvietė LASS narius atiduoti pirmumo balsus už ją. Buvo žmonių, kurie rinkimuose dalyvavo tik todėl, kad kandidatė buvo jų pirmininkė. Dalyvavimą rinkimuose ji vertina teigiamai: "Kiekviena patirtis yra naudinga. Pamačiau, kad politika yra gana nešvarus dalykas. Sunku pasakyti, kas bus po ketverių metų, bet, jei rinkimai būtų greitai, tai dabar antrą kartą juose nedalyvaučiau." 

Kauniečių rinkiminėje kovoje dalyvavo trys mūsų organizacijos nariai. Su partija "Tvarka ir teisingumas" rinkimuose dalyvavo Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Sveikata" pirmininkas Vytautas Girnius bei Kauno ir Marijampolės aklųjų centro direktorius Egidijus Urna. Partija taryboje vietų negavo. V. Girnius, gavęs 326 pirmumo balsus, sąraše liko šeštas. E. Urnai sekėsi gerokai prasčiau. 

Apie rezultatus V. Girnius sakė, kad tokių ir tikėjosi: "Rinkėjų lūkesčiai ir viltys buvo nukreipti į judėjimus ir politinėms partijoms nepriklausančius kandidatus. Pamatysim, kas iš to išeis." Paklaustas, ar sulaukė neregių bendruomenės palaikymo, jis atsakė: "Į neregių visuomenę reikia žiūrėti kaip ir į kitus rinkėjus. Visi turi savo išankstines nuostatas ir jomis vadovaujasi nerūšiuodami, ar jiems atstovaus neregys, ar gerai matantis. Neregiams šiek tiek trūksta čigonams ar žydams būdingo bruožo, kai vienas už kitą stoja mūru. Manau, kad integracinė sistema daro savo. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga nėra vieningas tvirtas kumštis." 

E. Urna sakė, kad partijai rinkimai buvo nesėkmingi. Nepartiniai visuomeniniai judėjimai stipriai sumaišė kortas. Pačioje rinkimų kampanijoje taip pat nestigo partijos klaidų: "Rinkimų kampanijoje nejaučiame, kad neregiai palaikytų neregius. Agitacija daug rezultatų nedavė. Iki kitų rinkimų dar toli, bet juose tikiuosi dalyvauti." 

Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Parolimpietis" prezidentas, aktyvus visuomenininkas, seniūnaitis Juozas Miliauskas Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše buvo trisdešimt devintas. Galutiniame sąraše jis liko penkiasdešimt penktas. O partija gavo keturias vietas Kauno miesto taryboje. 

Rinkimuose į Pakruojo savivaldybės tarybą Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše buvo LASS Pakruojo rajono filialo pirmininkė Kristina Butkevičienė. Gavusi trisdešimt pirmumo balsų ji liko sąrašo pabaigoje. O partija miesto taryboje gavo aštuonias vietas. Siekiant pergalės jai trūko daugiau nei dviejų šimtų pirmumo balsų. 

Panevėžyje Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) rinkimus pralaimėjo. LASS narys Vidmantas Visockas pirmumo balsų sąraše smuktelėjo per kelias vietas. 

Radviliškyje rinkimuose su Darbo partija dalyvavo LASS Radviliškio rajono filialo pirmininkė Janina Aižinienė. Jos partija taryboje gavo tris vietas, o J. Aižinienė, gavusi 131 pirmumo balsą, liko devinta. Iki vietos miesto taryboje jai pritrūko poros šimtų pirmumo balsų. J. Aižinienė apie rinkimus sakė: "Manau, kad mūsų organizacijos nariai mane rinkimuose palaikė ir reitingavo. Norint patekti į tarybą reikėjo daugiau reklamos. Nesijaučiu esanti tokia įtakinga, kad būčiau surinkusi reikalingą pirmumo balsų skaičių." 

Raseiniuose socialdemokratai miesto taryboje gavo septynias vietas. Tiflopedagogei Veronikai Čirvinskienei iš sąrašo apačios į viršų pakilti neleido gautas 71 pirmumo balsas. 

Šiauliuose į miesto valdžią pretendavo dvi LASS narės - Inta Skeivienė ir Jolanta Žakarienė. Jos abi į sąrašus įtrauktos nuo Lietuvos socialdemokratų partijos. Jų partija miesto taryboje gavo šešias vietas. Nors LASS Šiaulių miesto ir rajono pirmininkė I. Skeivienė ir surinko 228 pirmumo balsus, tačiau šis rezultatas sąraše iš devintos vietos ją nustūmė per geras dešimt vietų. 

Stebinantį šuolį Šiauliuose padarė Lietuvos Respublikos Seimo nario Edvardo Žakario padėjėja Jolanta Žakarienė. Ji iš sąrašo pabaigos - 62 vietos - "šoko" į šeštą ir, gavusi 614 pirmumo balsų, išrinkta Šiaulių miesto tarybos nare. 

Paklausta, kaip vertina rezultatą, J. Žakarienė sakė: "Rezultatu esu labai nustebinta. Žmonės mane dažniausiai žino iš reikalų tvarkymo su Seimo nariu Edvardu Žakariu. Manau, kad pirmumo balsais, skirtais man, žmonės vertino ir mano vyro Edvardo Žakario darbą Seime. Žmonės žino Edvardo Žakario veiklą. Jie, matyt, mano, kad ir žmona nebus labai jau bloga (juokiasi). Manau, kad nenukentės nei darbas Seime, nei Šiauliuose. Daugelis žmonių kreipimųsi į Seimą yra susiję su problemomis Šiauliuose. Neradę savivaldybėje supratimo, jie kreipiasi į Seimą. Manau, kad šiauliečių kasdienes problemas žinau gerai. Mano patekimas į miesto valdžią prisidės prie žmonių problemų sprendimo. Manau, kad rinkimuose sulaukiau palaikymo ir iš neregių bendruomenės." 

Į Vilniaus miesto tarybą pretendavo juristas Anatolijus Novikovas. Jis partijos "Tvarka ir teisingumas" sąraše startavo aštuonioliktu numeriu. Gavęs 310 pirmumo balsų pakilo per porą vietų. Norint patekti į miesto valdžią jam reikėjo gauti dar apie 1200 pirmumo balsų. Apie rinkimus A. Novikovas sakė, kad tai buvo puiki proga pasitikrinti, kiek yra žinomas mieste, kuriame dirba ir gyvena: "Partijai, kurios sąrašuose buvau ir dalyvavau rinkimuose, nepriklausau. Į rinkimus dalyvauti buvau pakviestas." Realijos pranoko A. Novikovo lūkesčius: tikėjosi gauti kokį šimtą pirmumo reitingo balsų, o gavo tris kartus daugiau. A. Novikovas mano, jei būtų dalyvavęs su kuria nors kita politine jėga, tai pirmumo balsų būtų gavęs dar kelis kartus daugiau. Beje, Vilniuje "Tvarka ir teisingumas" gavo tris vietas. 

Zarasuose su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu į miesto tarybą kandidatavo LASS Zarasų rajono filialo pirmininkė Virginija Pukenienė. Sąjūdis gavo keturias vietas. V. Pukenienei sekėsi šiek tiek prasčiau. Tačiau ji nenusiminė ir sakė: "Rinkimuose dalyvavau pirmą kartą. Pagaliau atsirado galimybė rinkimuose dalyvauti su ta politine jėga, kuriai idėjiškai pritariu. Nemanau, kad politika yra nešvarus dalykas. Ypač, kai rinkimuose dalyvauji su tais, kurie yra susibūrę į šaunų kolektyvą. Pirmą savo dalyvavimą vertinu pakankamai gerai. Manau, kad kituose rinkimuose bus dar geriau. Manau, kad prie mano politinės veiklos reikia priprasti ne tik man pačiai - ir aplink mane esantiems žmonėms." 

Pažvelgus į rinkimų rezultatus nesunku konstatuoti, kad didžioji mūsų organizacijos narių-kandidatų dalis į savivaldos rinkimus nuėjo su tomis politinėmis jėgomis, kurios gavo vietų miestų ir rajonų tarybose. Ar tai gerai, ar blogai - parodys laikas, kai reiks spręsti konkrečias problemas. Peršasi ir kita išvada: aktyviau padirbėjus ir labiau susivienijus pirmumo balsais taip pat galime šį tą nuveikti. Tačiau tokiam tikslui reikia didesnio mūsų organizacijos narių vieningumo ir aktyvumo. Sakykite, ką norite, - savas ir yra savas, ką ten begalvotum. 

"M. Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]