TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PO TEŠLOS DANGTELIU


Kai kalbame apie tešlą, dažniausiai prieš akis iškyla gardūs pyragai, trapūs sausainiai ar burnoje tirpstantys tortai. Tačiau tešla gali atlikti ir pagalbinį vaidmenį valgio skoniui išsaugoti, jam pagerinti, ji gali suteikti patiekalui įspūdingą ir nepakartojamą išvaizdą. 

Patiekalai su tešlos gaubtais labai jaukūs ir "naminiai". Juos galima gaminti įvairiuose karščiui atspariuose induose. Tešlą galima uždėti ir ant didelėje gilioje formoje gaminamo patiekalo, ir ant vienos porcijos sriubos indelio, ir ant troškiniams skirtų molinių kubilėlių. Svarbu, kad indas nebijotų karščio. 

Ko gero, patiekalai su tešlos dangteliu gražiausiai atrodo mažuose vienos porcijos indeliuose. Nė vienas virtuvės indas neturi tokios įdomios istorijos, kaip mažas keraminis puodelis. Tokių puodelių ar jų liekanų galime rasti beveik kiekviename pasaulio muziejuje: nesvarbu, kokios kultūros ir kokiame žemės pakraštyje gyvenusių žmonių istoriją pristatytų tas muziejus. Tūkstantmečiais žmonės naudojo norimos formos keraminius indus. Moliniuose ąsočiuose daugiau kaip parą nesurūgdavo pienas, keraminiuose induose metus be jokių dangtelių laikydavosi uogienės, rauginti bei sūdyti produktai, molinėse talpose su miltais ar kruopomis nesiveisdavo kenkėjai. 

Mažame keraminiame indelyje galima pasigaminti įvairiausių patiekalų. Juose verdamos sriubos, gaminami troškiniai, kepamas kugelis. Šie puodeliai skiriasi savo forma bei panaudojimo galimybėmis, bet visa jų esmė yra ta pati - išsaugoti patiekalo skonio savybes indo viduje. Todėl dauguma tokių indų turi keraminius dangtelius. Tačiau nuo seno keraminiuose puodeliuose gaminami patiekalai "draugauja" su tešla, kuri neretai duoda naudos gerokai daugiau nei paprastas dangtelis. Sandariai tešlos gaubtu užklijuotas indas šyla lėtai ir vienodai, tad jame gaminamas patiekalas tampa ypač švelnus ir aromatingas. Tešlos gaubtas tampa neatsiejama patiekalo dalimi - galima grožėtis patiekiamų valgių vaizdu bei iškepusiu "dangčiu" užsikąsti valgomą patiekalą. 

Tešlos dangtis turi būti gražus, skanus ir tvirtas, kad galėtų išlaikyti viso patiekalo skonį ir aromatą indo viduje. Tokiam tikslui galima panaudoti įvairią nesaldžią tešlą. Dažniausiai tokiems "dangteliams" gaminti naudojama bemielė sluoksniuota, mielinė sluoksniuota, mielinė bei paprasta kieta tešla - kaip makaronams, koldūnams. 

Tešlos dangteliui labai tinka pagerinta tešla, kuri, pagaminus patiekalą, virsta skania duona. 

Tešlai pagaminti reikės: 1 stiklinės kefyro, 1 kiaušinio, 100 g sviesto, 0,5 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio sodos, truputį miltų ir druskos.  

Miltų beriame tiek, kad minkydami gautume gana kietą ir tvirtą tešlą. Iš šios tešlos iškočiotas lakštas supjaustomas reikalingo dydžio gabalėliais ir tokiais "dangteliais" užklijuojami indeliai su gaminamu patiekalu. Iškepę "dangteliai" virsta puikiu patiekalo priedu. Šiandien dažnai šeimininkė pasirenka pirktinę šaldytą tešlą, tačiau mėgstančioms daryti viską pačioms, visada patrauklesnė naminė tešla. 

Kad tešlos dangtis atitiktų sandarinimo funkciją, labai svarbu, kad jis būtų tinkamo storio ir gerai prisiklijuotų prie indo kraštų. Tešlą reikėtų kočioti nelabai plonai - maždaug 0,5-0,3 cm storio paplotėliais. Ploniau galima kočioti tik sluoksniuotą tešlą. Tešlos gabalėlių skersmuo turėtų būti didesnės formos - maždaug 0,5 - 1 cm, nes, nupjovus sulig kraštu, tešla gali įkristi į indo vidų. Paruoštų tešlos dangtelių kraštus reikia aptepti kiaušinio plakiniu ir kruopščiai prispausti prie indelių kraštų. Tešlos viršų rekomenduojama patepti kiaušinio tryniu, išplaktu su trupučiu vandens. "Dangtelio" viršų galima apibarstyti sezamo sėklomis, kmynais. 

Prieš uždengiant tešlos "dangčiu", patiekalas turėtų truputį atvėsti - dėti tuomet, kai iš patiekalo jau nekyla garai. Rekomenduojama uždengus tešlos viduryje padaryti skylutę garams išeiti. Galima tešlą keliose vietose tiesiog subadyti šakute. 

Vištienos troškinys su "stogeliu" 

500 g vištų šlaunelių arba krūtinėlių, 1 svogūnas, 1 saliero lapas, 3 morkos, 1 nedidelė cukinija, 5 šaukštai žirnelių, 10-15 pievagrybių, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė pieno, 2 šaukšteliai garstyčių, maltų pipirų, kario, kmynų, 2 kubeliai vištienos sultinio, 300 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos. 

Vištieną be odelės supjaustykite gabalėliais ir truputį apkepinkite keptuvėje su aliejumi. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir, kai jis suminkštės, suberkite smulkiai supjaustytas morkas, salierą, cukiniją, grybus, suberkite žirnelius. Troškinkite apie 10 minučių, tada suberkite prieskonius, įdėkite sultinio kubelius ir garstyčias, supilkite pieną. Troškinkite, kol pienas užvirs. 

Sviestą ištirpinkite atskirame indelyje ir suberkite miltus. Gerai išmaišykite. Gautą košę dėkite į verdantį troškinį - troškinys ims tirštėti. Tada sudėkite į karščiui atsparų indą, uždenkite tešlos lakštu, gerai apspaudykite, subadykite tešlą šakute ar padarykite keletą įpjovų garams išeiti. Įstatykite į orkaitę, kepkite esant 180-200 laipsnių temperatūrai apie 30-40 minučių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]