REDAKTORIAUS ŽODIS

 

VILČIŲ IŠSIPILDYMO


Atėjo dar vieni Naujieji. Neateiti negalėjo, nes taip jau surėdyta. Tam reikalui ir įstatymai, ir nutarimai yra. Yra buvę kažkada kitaip. Ir metus kitaip skaičiuodavo, ir metų pradžia įvairiu laiku būdavo. Pas mus dabar yra taip. Ateina sausio pirmoji ir būk malonus džiaugtis. Nori to ar nenori - niekas neklausia. O galėtų paklausti, pasiteirauti. Gal žmogus į tuos Naujuosius eiti visai nenori? Gal jam ir senaisiais gerai buvo? Niekas neklausia. Todėl aš ir sveikinu jus su naujai atėjusiais ir linkiu, kad jie būtų geresni nei tie, iš kurių laiko tėkmė išvarė. Būkite sveiki, džiaukitės naujomis galimybėmis ir skaitykite "Mūsų žodį". 

Lietuvai, kartu su ja ir mums, 2015-ieji reikšmingi tuo, kad netekome - taip pasakytų pesimistai - lito, o optimistai pasakytų - puiku, įsivedėme eurą. Dažnai sakoma, kad nieko tai nekeičia - mes ir taip prie euro buvome "pririšti". Matyt, kažką keičia. Kitaip kam būtume to euro siekę. O ką iš tiesų pakeis - pamatysime. 

Prieš daugiau nei penkiolika metų patį eurą pakeitė neregiai. 1998 metais Europos aklųjų sąjungos reikalavimu perkaltos tada dar tik planuoto įvesti euro 10 ir 50 centų monetos. Mat jos vienos nuo kitų mažai skyrėsi. Tų "blogųjų" monetų jau buvo suspėta nukaldinti per devynis milijonus. Prancūzai jas nukalė, prancūzai ir perkalė. Ar tada Europos aklųjų sąjungos išreikalautas darbas yra padarytas gerai - greitai įsitikinsite, o gal jau ir įsitikinote patys. Dabar rankoje laikydami 10 ar 50 eurocentų monetą kiekvieną kartą galime prisiminti, kad kartu mes - jėga. Kai mūsų daug, kai mes vieningi, tai gyvenimas aplink mus darosi patogesnis ir geresnis. 

Praėję metai žurnalo redakcijai nebuvo kažkuo išskirtiniai. Leidome žurnalą. Džiugu tai, kad "Mūsų žodžio" leidybai be Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšų skyrė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Praėjusiais metais buvo tęsiami brailio rašto viešinimo darbai. Bendradarbiavome su farmacininkais, konsultavome besidominčius brailio rašto panaudojimu. Dalyvavome kasmetinėje Vilniaus knygų mugėje. Taip pat spausdinome ir knygas brailio raštu. Per metus išleidome šešias. Skaičius gal ir nėra įspūdingas, bet tai dešimtadalis visų brailio raštu per metus pasirodžiusių knygų. Viena jų - ypatinga. Joje yra reljefinės plastikinės iliustracijos. Jas sukūrė šio darbo žinovė Diana Raudonienė. Knygoje yra ne tik tekstų, reljefinių piešinių - yra ir kvapas. Šį knyga - kelių institucijų bendro kūrybinio darbo vaisius. Belieka tikėtis, kad tokių sumanymų bus ir daugiau.  

Apie ką rašysime? Kaip ir visada - apie aklųjų ir silpnaregių gyvenimą Lietuvoje ir užsienyje. Daugiau dėmesio skirsime žmonių su regėjimo negalia darbo klausimams. Aptarsime galimybes įsidarbinti, darbo sąlygas. Pasižiūrėsime, kaip sekasi neregiams įvairiose darbo vietose. Nepamiršime ir aklųjų bei silpnaregių švietimo temų. Šiais metais sukanka 40 metų, kai Vilniuje pastatyta tuometinė aklųjų ir silpnaregių mokykla-internatas. Dabar tai - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras. Visi jubiliejai "gimdo" žurnalistams temas. Vieni jų pagimdo daugiau, kiti - mažiau. Gyvenimas ir pats padiktuos naujų rašinių. Beje, manome atgaivinti gerokai primirštą "Tiflohumoro" rubriką. Per kelerius metus susikaupė pluoštelis smagių su blogu matymu ar nematymu susijusių anekdotų. Nepasakojami anekdotai "genda". 

Į žurnalo kūrybinį procesą galite įsilieti ir jūs. Rašykite mums apie tai, kaip gyvenate, kas vyksta jūsų regioninėje organizacijoje, kur jums pasisekė, kas jus įvertino. Rašykite trumpas žinutes. Rašykite ir straipsnius. Geriausia būtų, kad tekstą rašytumėte kompiuteriu. Dar geriau būtų, kad prie rašinio ir nuotrauką kokią pridėtumėte. Jei kompiuterio neturite, tai tiks ir ranka rašytas ar brailio raštu atspausdintas tekstas. Nesvarbu, kokiu būdu parašysite. Svarbiausia, kad būtų visiems įdomu. 

Noriu žurnalą leidžiančių, jam rašančių žmonių kolektyvo vardu padėkoti visiems, kas "Mūsų žodį" užsiprenumeravote padidintu šriftu ar brailio raštu. Ačiū talkininkams, padėjusiems žurnalą užsiprenumeruoti blogai matantiems ar nematantiems žmonėms, kas talkinate žurnalą pristatant skaitytojams regionuose. Ačiū "Mūsų žodį" skaitantiems internete ar su Lietuvos aklųjų bibliotekos teikiamomis paslaugomis. Jei žinote tokių, kurie galėtų tapti mūsų skaitytojais, priminkite jiems, kad yra toks Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos žurnalas "Mūsų žodis". Jei jie jūsų paklausys, skaitytojų bus dar daugiau. O žurnalą galima užsiprenumeruoti nuo bet kurio metų numerio. 

Baigdamas noriu dar kartą visus pasveikinti su Naujaisiais metais ir palinkėti gražių vilčių išsipildymo. 

 

Vytautas GENDVILAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]