TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DOVANŲ METAS


Kiekviena dovana - tarsi užšifruotas laiškas: ji - ne vien daiktas, ji charakterizuoja ir žmogų, kuris ją įteikia. 

Dovana renkama atsižvelgiant, kam ją ruošiamasi dovanoti, - draugui, giminaičiui ar pažįstamam. Lengviausia dovaną išrinkti artimam žmogui: žinote jo poreikius, pomėgius, o kartais net numanote, apie kokią dovaną jis pats svajoja. 

Keletas patarimų. Bene svarbiausias - dovana turi atitikti progą. Tarkim, gimimo dienos proga dovanojami namų reikmenys - nelabai vykęs sprendimas, o štai įkurtuvėms - kaip tik labai tinkamas. 

Artimiems giminaičiams galima dovanoti skirtingas dovanas. Tiks viskas, kas nepažeidžia bendrų dovanojimo taisyklių. Vyras rinkti žmonai dovaną gali kartu su ja pačia, mama, ieškodama dovanos sūnui ar dukrai, irgi gali vaikus pasikviesti eiti kartu. Na, o jei tai Kalėdų Senelio dovanos, yra būdų, kaip sužinoti artimo žmogaus norus. 

Kuo tolimesnė giminystė, kuo mažiau pažįstate tuos žmones, tuo sunkiau išrinkti dovaną. 

Daugelis mano, kad sunkiausia išrinkti dovaną vyrui. Tačiau tikrai yra rinktis iš ko. Atminkite: jei sveikinate vyrą, kurio gerai nepažįstate, nedovanokite jam kasdieninio naudojimo asmens higienos priemonių. Galite dovanoti gerą rašiklį, piniginę, žiebtuvėlį. Moteris neturi dovanoti vyrui brangiai kainuojančių daiktų. Labai retai vyrams dovanojami saldumynai, nors daugelis vyrų jiems neabejingi. 

Moterys labai mėgsta gauti dovanas. Be to, joms nelabai svarbu, ar švenčių proga, ar išvis be progos - iš didelės meilės. Tačiau dovanas reikia rinkti labai kruopščiai. Moteriai, kuri nėra jums labai artima, nevertėtų dovanoti kosmetikos ir higienos priemonių. Kartais galima ir įžeisti, be to, kiekvienas žmogus turi mėgstamus kvapus. Nenudžiugins moters ir pigi parfumerija. Kvepalai turi pasižymėti prabangiu kvapu. Jų ir kaina bus nemaža. Turite būti įsitikinę, kad tie kvepalai - jos mėgstami. 

Virtuvės reikmenis gali dovanoti tik artimi žmonės arba susitarus iš anksto. 

Nedovanokite drabužių, ypač jei nežinote tikslaus dydžio. Jūsų skonis ir stiliaus pojūtis gali visai nesutapti. Pamirškite pigius papuošalus. Kartais apie žmogų sprendžiama iš jo papuošalų. Akmenukai turi būti tikri, o metalas - bent jau nepalikti ant odos žalių ruoželių. 

Vaikams lengva dovanoti, nes jie džiaugiasi kiekvienu žaisliuku, knygute, saldumynu. Nedovanokite vaikams pinigų. Išimtis gali būti padaryta tik tuo atveju, jei esate įsitikinę, kad jie bus išleisti labai reikalingam daiktui. Ir svarbiausia - stenkitės dovanoti vaikams dovanas, tinkamas jų amžiui ir atitinkančias jų troškimus. 

Esama dovanojimo klaidų. Taigi nedovanokite daiktų, kurie ilgai gulėjo jūsų namuose, o jūs taip ir neradote, kur juos pritaikyti. Gerbkite žmones: jei šito daikto neprireikė jums, kodėl jis turėtų būti reikalingas kitiems? 

Neverta dovanoti religinių simbolių, savo fotografijų - nebent jūsų paprašė tokių dovanų. 

Niekada nepasiklausę nedovanokite gyvūnų. 

Įteikti dovaną - ne prievolė, o dėmesio ir pagarbos ženklas. Net jei neturite daug laisvo laiko, nepatikėkite dovanos pirkimo kitam žmogui. 

Artėjant Kalėdoms visi pasineriame į malonią laukimo ir pasiruošimo šventėms nuotaiką. Deja, ją dažnai aptemdo lakstymas po parduotuves, dovanų ieškojimas. O juk Kalėdų dovaną galima pagaminti savo rankomis. Maža to, dar ir skanią. 

 

Saldus riešutų rinkinys 

2 stiklinės įvairių riešutų, 2 šaukštai sviesto, ketvirtis stiklinės rudojo cukraus, 2 šaukštai vandens, žiupsnelis maltų kmynų, žiupsnelis malto cinamono, pusė šaukštelio druskos. 

Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Tada juos išimkite, o keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite cukrų bei visus prieskonius ir kaitinkite 1 min. tuomet suberkite riešutus, gerai išmaišykite su glajumi ir pakaitinkite, kol pagels. Išberkite riešutus ant folijos, atskirkite vieną nuo kito. Apie 10 min. leiskite karamelei sustingti. Riešutų mišinį dar truputėlį padžiovinkite ir suberkite į gražius permatomus maišelius. 

 

Grožis ir aromatas buteliuose 

Aromatizuotas actas daržovių salotoms: česnakų skiltelės, bazilikų, krapų, čiobrelių šakelių, 9 proc. acto. 

Į iškaitintus butelius sudėkite nuplautus ir nusausintus prieskonius. Supilkite actą ir sandariai uždarykite. Butelį papuoškite spalvota juostele ar gražiu iš spalvoto popieriaus iškirptu gaubtu ant dangtelio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]