MEDICINA

 

AKIŲ VAISTŲ LABIRINTUOSE


Iš tiesų, apsilankius vaistinėje, galva sukasi nuo vaistų pasiūlos. Čia galima nusipirkti ir įvairiausių medikamentų, skirtų akims gydyti, - nuo lašelių, tepalų iki tablečių ar leidžiamų į žmogaus audinį. Kokius vaistus pirkti, dažniausiai pataria vaistininkas. Deja, vaistininkai turi vaistų pardavimo planus, todėl kartais pirkėjui siūlo ne patį efektyviausią vaistą. Apsilankę pas gydytoją irgi susiduriame su problema: gydytojas negali skirti konkretaus vaisto - jis nurodo tam tikrą vaistų grupę, o po to pats pacientas vaistinėje iš tos grupės pasirenka brangesnį ar pigesnį. Taigi pasirinkimas ne visada būna efektyvus. 

Kokie yra akių vaistai? Kaip juos rinktis? Kaip taisyklingai lašinti į akis lašelius? Ar yra akims skirtų naujų vaistų? Į šiuos ir kitus klausimus "Mūsų žodžiui" atsako Vilniaus centro poliklinikos bei optikos "Pelėda" gydytoja oftalmologė Rūta Ulickienė. 

 

Akių vaistų pavidalai 

Akių vaistų pavidalai yra keli: lašeliai, geliai, tepalai. Kadangi akis yra žmogaus organizmo dalis, jinai yra gydoma ir geriamaisiais vaistais, kurie akį pasiekia per kraują. Taip pat ir leidžiamaisiais vaistais į veną ar į raumenį. Vis tiek šie vaistai patenka į akį, nors akis nuo organizmo yra atskirta hemotoencefaliniu barjeru - kaip ir smegenys. Tai padidintas pralaidumo barjeras tarp bendros kraujo sistemos ir tam tikrų organizmo dalių. Kitais žodžiais tariant, tai tam tikri papildomi nervų sistemos apvalkalai. Per šiuos apvalkalus praeina ne bet kas. Akis irgi turi papildomą apsaugos sistemą. Skiriant akims vaistus, būtent reikia atsižvelgti, kad jie praeitų šį barjerą. Dabar aptarsiu konkrečias akių vaistų formas. 

Akių lašaiLašeliai - tai tirpi vaisto forma, į akį patenkanti pro rageną. Tai operatyviai organizmo pasisavinamas vaistas. Lašeliai yra viena populiariausių akių gydymo formų. Šis vaistas gali būti iš vienos medikamentų grupės. Dabar oftalmologijoje naudojami kelių vaistų lašelių mišinys - ypač gydant akispūdį. 

Gelis - tarpinė akies vaisto forma tarp lašo ir tepalo. Kartais mes juos vadiname tirštais lašais. Jo skirtumas nuo lašo yra tas, kad jis po akį pasklinda ne taip greitai kaip įprastas lašinis vaistas, todėl jo poveikis yra ilgesnis. 

Tepalas - riebesnė vaisto forma. Tepalas yra ne toks minkštas kaip gelis. Jis dažniausiai būna kietas. Sunkiai pasiskirsto akyje. Jis skystėja nuo šilumos. Tepalai dažniausiai naudojami ne pačiai akiai gydyti, o, pavyzdžiui, akies vokui. Tepalas naudojamas ilgalaikiam gydymui. Jis akyje išlieka ilgiau negu kitos vaistų formos. Ypač juo efektyviai gydomos mikrobinės akių infekcijos. Dažniausiai jis naudojamas naktiniams įtepimams, kad pacientui nereikėtų keltis vidurnaktį lašintis vaistų. 

Leidžiamieji vaistai. Šia vaistų grupe gydome rimtus akies susirgimus. Jie skiriami tada, kai lašeliai ir geliai bejėgiai. Leidžiamųjų vaistų yra kelios grupės. Vieni yra leidžiami į raumenį, kiti - į veną, treti - tiesiai į žmogaus akį. Tai vaistai, patenkantys tiesiogiai į akį pažeidžiant akies obuolio sienelę. Šie vaistai yra leidžiami operacinėje. Tokius vaistus leidžia chirurgas. Vaistai turi būti suleisti preciziškai tiksliai. Įleidimo zona yra nedidelė. Chirurgas su specialiu prietaisu nuo rainelės atskaičiuoja vaisto leidimo plotą. Padarius klaidą gresia komplikacijos. Šie vaistai yra naujovė ir jie dar vis tobulinami. 

Tabletės, kapsulės - akies stiprinimo papildas. Tai įvairūs vitaminai bei mineralinės medžiagos. Žinoma, akis yra žmogaus organizmo sudedamoji dalis. Kai matome, kad pacientui būtinas ne tik akių, bet ir viso organizmo gydymas, skiriame vadinamuosius kietuosius vaistus (tabletes, kapsules). Šie atvejai nėra dažni. Dažniausiai skiriame geriamuosius antibiotikus. Juos gerti reikia labai arsargiai ir laikytis visų gydytojo nurodymų. Dažnai suskaudus akiai einama į vaistinę ir vaistininkas pasiūlo antibiotikus, nors tai - receptinis vaistas. Žmogus juos geria arba lašinasi ne tomis dozėmis, kokiomis reikėtų. Pavartojus per mažą dozę mikrobams suteikiame progą įgyti atsparumą antibiotikams. Maža šio vaisto dozė neužmuša visų organizme besiveisiančių mikrobų. Išlikusieji sugeba informaciją perduoti kitiems mikrobams. Taip atsiranda atspirtis antibiotikams. Kai toks pacientas ateina į oftalmologo kabinetą, reikia imtis sudėtingesnio gydymo - skirti stipresnius antibiotikus. Neslėpsiu, antibiotikai organizmui nėra gerai. Juos stengiuosi skirti tik kraštutiniais atvejais, kai kitų vaistų grupės jau nieko nepadeda. 

 

Kokius vaistus rinktis? 

Akių gydymo sėkmė priklauso nuo teisingai parinktų vaistų. Ypač svarbus tinkamas vaistų parinkimas sergantiems lėtinėmis akių ligomis. Anksčiau gydytojas pacientui, rašydamas receptą, nurodydavo konkretų vaisto pavadinimą. Dabar tai daryti draudžiama. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai šį draudimą taiko kovodami su vadinama gydytojų ir vaistų gamintojų korupcija. Deja, šis sprendimas ne visada yra teisingas. Dauguma gydytojų tikrai nėra korumpuoti ir specialiai nepropaguoja vienos ar kitos farmacijos kompanijos. Mums svarbu ne vaistų gamintojas, o konkretaus medikamento efektyvumas. Dabar vaistus parenka vaistininkas. Ši sistema nėra bloga. Štai Anglijoje taisyklės griežtesnės. Paciento niekas neklausia. Vaistininkams yra griežtas nurodymas ligoniams parduoti pačius pigiausius tos grupės vaistus. Lietuvoje kiekvienas pacientas vaistą gali rinktis pagal savo kišenę. Daugelis senyvo amžiaus ligonių sunkiai suduria galą su galu. Jų pensijos mažos, todėl kiekvienas centas be galo svarbus, tad natūralu, kad vaistinėje šie žmonės ieško pigiausių vaistų. Šis pasirinkimas ne visiškai teisingas. Vaistų gamyboje yra viskas svarbu. Dabar populiaru, kad vaistai būtų gaminami ne Europoje, o trečiosiose šalyse. Didžiausia vaistų gamintoja yra Indija ir Kinija. Kaip žinoma, ten pigiausia darbo jėga, todėl šiose šalyse pagaminti vaistai pigesni. Vaistų gamyboje svarbi kontrolė. Europos Sąjungoje vaistų gamybos kontrolės yra keturi etapai. Kai pigesnė darbo jėga, kontrolė ne itin griežta. O tai lemia ir vaisto kokybę. Europoje vaistų gamybos kontrolė labai griežta. Visas medikamento gamybos procesas preciziškai kontroliuojamas ir stebimas. Pastebėjus nors mažytį nuokrypį iš karto brokuojama visa vaistų partija. Tad natūraliai kiltų klausimas: ar trečiosiose šalyse pagaminti vaistai geresni? Kiekvienas vaistas turi savo motininę formulę. Firma, pagaminusi originalius vaistus, kartais turimą formulę parduoda kitoms farmacijos kompanijoms. Jos išlaiko motininę vaistų formulę, bet naudoja kitas sudedamąsias vaisto dalis. O tai turi tiesioginę įtaką vaisto efektyvumui. Štai pacientai, sergantys glaukoma, nuo akispūdžio priversti kiekvieną dieną po kelis kartus lašintis vaistus. Nuėję į vaistinę pirkti įprastą porciją lašelių, iš vaistininko sulaukia gundančio pasiūlymo ir nusiperka pigesnių. Po kiek laiko pamatavus akispūdį paaiškėja, kad jis per didelis. Nesakau, kad pigesni vaistai blogi. Pacientas turėtų laikytis auksinės taisyklės: pradėjus lašintis vienos firmos vaistus, būtina juos lašintis nuolat. Negalima kaitalioti gamintojų. Pasirinkus kitą gamintoją - būtinai reikia įspėti gydytoją. Tada intensyviai pradedame stebėti pacientą ir jam daromą naujų vaistų poveikį. Tai nauja gydymo strategija. 

Ilgalaikis vaistų lašinimas turi ir neigiamų pasekmių. Visuose vaistuose yra konservantų. O tai nėra gerai. Konservantai sukelia alergiją, o kartais netgi tam tikrų akies dalių degeneraciją. Dabar mūsų rinkoje pasirodė akių lašai glaukomai gydyti be konservantų. Jie akiai ne tokie žalingi. Farmacinės įmonės šioje srityje intensyviai dirba. Viliuosi, kad greitai tokių vaistų pasirinkimas bus dar gausesnis. Dabar yra populiarios dirbtinės akių ašaros. Jos skirtos akiai drėkinti. Akys sausėja nuo sauso oro ir aplinkoje esančių kietųjų dalelių. Dirbtinėse ašarose yra nemažai konservantų. Todėl visiems pacientams rekomenduoju rinktis akių ašaras be jų. Šių vaistų galiojimo laikas yra trumpesnis, bet jie ne tokie žalingi organizmui. 

Ar mes teisingai lašinamės vaistus į akis? Daugelis pacientų daro tą pačią klaidą. Akims skirtus vaistus lašina į akies kraštą, esantį prie pat nosies. Tai klaida. Vaisto lašas, įlašintas į akies dalį arčiau nosies, iš karto patenka į nosies lataką. Taip įlašinto vaisto efektyvumas nėra didelis. Derėtų akių lašus lašinti į akies kraštą, esantį arčiau kairiojo ar dešiniojo smilkinio, pakeliant voką. Tada lašas akių kanalais keliauja per visą akį, kol patenka į nosies lataką. Taip įlašintas vaistas efektyviausias. 

 

Užrašė Antanas MONKEVIČIUS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]