RENGINIAI

 

MES UŽ TAI, KAD...


Praėjusį mėnesį rašėme apie Lietuvos neįgaliųjų forumo (LNF) pradėtas akcijas, kad neįgaliųjų integracija, jų lygios teisės bei galimybės būtų ne tik gražūs žodžiai, biurokratiniai dokumentai, kad visa tai pagaliau virstų realybe ir įgytų konkrečius, aiškius ir visiems suprantamus pavidalus. Nesigirsime, bet kai kurios straipsnio pabaigoje pasakytos mintys pasirodė esančios šiek tiek pranašiškos: LNF nusprendė daugiau nelaukti ir netikėti valdininkų kalbomis bei dosniais pažadais - gruodžio 2 d., prieš pat Tarptautinę neįgaliųjų dieną, Vilniuje surengė neįgaliųjų eitynes. Kaip rašoma LNF interneto svetainėje www.lnf.lt, eitynės - atsakomasis veiksmas, nukreiptas prieš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos netinkamai vykdomą neįgaliųjų socialinės integracijos politiką. 

Neįgaliųjų eisena prasidėjo šv. Mišiomis Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. Po Mišių žmonių su negalia, jiems atstovaujančių organizacijų narių bei kitų palaikančių piliečių eitynės pajudėjo Gedimino prospektu LR Vyriausybės rūmų link. Čia buvo atridentas didelis kamuolys, simbolizuojantis susikaupusias ir nesprendžiamas problemas, įvyko trumpas mitingas. Jo metu LNF, neįgaliųjų organizacijų atstovai dar kartą viešai išsakė savo priekaištus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kitoms žinyboms dėl neįgalių žmonių integracijos, lygių teisių ir galimybių. Prieš eitynes LNF svetainėje www.lnf.lt siūlyta ir iki šiol siūloma pasirašyti specialią peticiją. Peticija skelbia: mes už tai, kad: 

- žmogus su negalia nebūtų biurokratinių institucijų ir įstaigų priedanga; 

- pagalba žmogui su negalia būtų ne pastatų statyba, nereikalingų įstaigų kūrimas ar milijoninių programų diegimas, o tiesioginė pagalba ir parama neįgaliam žmogui ir jo šeimai; 

- Seimas ir valdininkai dirbtų visiems žmonėms, o valdžios institucijos realiais veiksmais užtikrintų žmonėms su negalia lygias galimybes; 

- būtų tinkamai įgyvendinama JT Neįgaliųjų teisių konvencija; 

- visi klausimai apie neįgaliuosius būtų sprendžiami tik su neįgaliaisiais arba jų atstovais. 

Tad jeigu dar nepasirašėte ir pritariate peticijoje skelbiamoms mintims, jeigu pasirašymo akcija dar tęsiasi, apsilankykite šioje LNF svetainėje ir pasirašykite! 

Eitynių organizatoriai LR Ministrui Pirmininkui A. Butkevičiui ir LR socialinės apsaugos ir darbo ministrei A. Pabedinskienei išsiuntė raštą, kuriame įvardijo svarbiausius neįgaliųjų bendruomenės reikalavimus. Visą dokumento tekstą, taip pat kitus su eitynėmis susijusius dokumentus, pareiškimus bei pasisakymus galima rasti minėtoje LNF interneto svetainėje, todėl žurnale ištisai jo neperspausdiname. Atkreipsime dėmesį tik į vieną, mūsų galva, itin sveikintiną dalyką. Dokumente, paneigiant visas "gero tono" biurokratijos ir tuščiažodžiavimo taisykles, susidariusi situacija įvardijama aiškiai ir suprantamai, o Vyriausybei keliami klausimai, į kuriuos neįgaliųjų bendruomenė norėtų gauti atsakymus, irgi konkretūs, tiesūs ir atviri. Dokumente sakoma: "Lietuvos neįgaliųjų bendruomenė apgailestauja, kad pastarųjų kelerių metų Lietuvos negalios politika nėra veiksminga, o neįgaliųjų keliamos problemos nesulaukia atsako (...). Nors po daugelio kreipimųsi 2015 metais planuojama pirmą kartą po 6 metų papildomai skirti 2,6 mln. litų Nacionalinės žmonių su negalia socialinės integracijos programos priemonėms įgyvendinti, tačiau neįgaliųjų bendruomenė baiminasi, kad tai tebus vienkartinis ir trumparegiškas sprendimas, neprisidedantis sprendžiant sistemines ir ilgalaikes problemas (...). Neįtikėtina, kai po 25 nepriklausomybės metų, kai šalyje yra ratifikuotos visos pagrindinės tarptautinės žmogaus teisių apsaugos konvencijos, įskaitant JT Neįgaliųjų teisių konvenciją, neįgalieji yra priversti viešomis akcijomis rodyti savo poziciją dėl valdžios institucijų pasyviai vykdomos neįgaliųjų socialinės integracijos politikos." 

Neįgaliųjų eitynės sulaukė atgarsio ne tik spaudoje. Gruodžio 3 d. prezidentūros pranešime spaudai sakoma: "Prezidentė Dalia Grybauskaitė Tarptautinę neįgalių žmonių dieną susitiko su Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke Kristina Miškiniene bei socialinės apsaugos ir darbo viceministru Algirdu Šešelgiu aptarti, kaip neįgalieji integruojami į visuomenę. Prezidentė pabrėžė, kad daugiau nei ketvirtis milijono Lietuvoje gyvenančių neįgalių žmonių - didelė ir svarbi mūsų visuomenės dalis. Prieš ketverius metus Lietuvoje ratifikuota Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencija suteikė šiai bendruomenei daugiau galimybių, tačiau dar ne viskas padaryta, kad būtų sprendžiamos įsisenėjusios neįgalių žmonių problemos (...). Valstybės vadovė atkreipė dėmesį į atsakingų institucijų veiklą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų laikytis principo, kad visi neįgaliesiems svarbūs klausimai būtų svarstomi ir sprendžiami drauge su neįgaliųjų organizacijomis. Ministerija ir jai pavaldžios institucijos, sveikatos priežiūros įstaigos, savivaldybės turi atsisakyti biurokratinio požiūrio į neįgaliuosius ar sunkia liga sergančius žmones." 

Eitynės įvyko, kas toliau? LNF darbuotoja Lina Gulbinė sakė: "Išsiuntėme raštą LR Ministrui Pirmininkui bei socialinės apsaugos ir darbo ministrei. Internete toliau pasirašoma peticija. Tikimės iš Vyriausybės gauti į rašte keliamus klausimus konkrečius atsakymus. Jeigu negausime, sausį Vyriausybei perduosime peticiją su neįgaliųjų parašais. Dar vienas eitynes žiemos viduryje rengti nebūtų labai racionalu, bet pradėtą darbą tęsime. Kokius konkrečius pavidalus jis įgaus, priklausys nuo to, kaip į mūsų raštą reaguos Vyriausybė." 

Parengė Alvydas VALENTA 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]